Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijedlog budžeta
  • 23.01.2024. 10:00

Agrarni budžet FBiH za 2024. veći za 11 miliona KM

Prijedlog budžeta FBiH upućen u hitnu parlamentarnu proceduru, je li ispoštovan zakonski minimum za poljoprivredu?

Foto: Vlada FBiH
  • 166
  • 12
  • 0

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je utvrdila prijedlog budžeta za 2024. godinu u iznosi od 7.474.800.209 KM, koji se po hitnom postupku upućuje Parlametu FBiH. Ovogodišnji budžet najveći je do sada i povećan je za više od pola milijarde KM u odnosu na lanjski.

Kako je navedeno u obrazloženju za hitni postupak, orijentir djelovanja Vlade Federacije BiH usmjeren je ka održavanju dugoročne stabilnosti i likvidnosti, koji će u narednom periodu biti korišten između ostalog u funkciji razvoja domaće privrede, kao i nastavak podrške poljoprivredi, nižim nivoima vlasti i jačanju standarda građana.

"U usvojenom prijedlog transferi poljoprivredi povećani su za 11 miliona KM u odnosu na prošlogodišnji budžet", saopćeno je iz Vlade FBiH.

Poljoprivrednicima u FBiH novčane podrške 41,93 posto od iznosa ulaganja

Zakonom o novčanim podrškama u poljoprivrednom i ruralnom razvoju definirano da se sredstva za ove namjene osiguravaju u budžetu FBiH i iz drugih izvora, kao i da je visina tih sredstava od tri do šest posto iznosa budžetskih prihoda i primanja u tekćoj godini. Preciznije rečeno, tri posto je zakonski minimum koji bi trebao biti namijenjen poljoprivrednim poticajima. 

"Sada smo na četiri posto budžeta, zadovoljni sa visinom, samo je bitno da se što prije realizuje, da se program usvoje, jer sjetva je na pragu", rekao je za Agroklub, Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Podsjetimo, prošlogodišnji agrarni budžet u Federaciji BiH iznosio je 164 miliona KM. Rebalansom je osigurano još 2,5 miliona KM za poticaje poljoprivredi, te u konačnici finansijska izdvajanja za agrar iz federalnog budžeta 2023. iznose 166,5 miliona maraka. Ove godine će, dakle, biti za 11 miliona više sredstava. 


Tagovi

Agrarni budžet Transfer poljoprivredi Federalni budžet Isplata poticaja Zakonski minimum


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.