Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD
  • 22.01.2018. 10:00

Mačvani zainteresovani za traktore iz IPARD-a

Mnogi mladi zemljoradnici, iz Mačve, žele da kupe novi traktor, zato što pri kupovini mogu da ostvare prava na povrat od 60%-65% uloženog novca. Dodatni motiv je taj što su traktori koji rade na šabačkim poljima neretko stariji od poljoprivrednika koji njima upravljaju.

Foto: Adrian Fernandez Garcia / Flickr
  • 340
  • 15
  • 0

Poljoprivrednici iz Šapca veoma su zainteresovni za korišćenje bespovratnog novca iz IPARD-a. Mnogi mladi zemljoradnici, iz Mačve, žele da kupe novi traktor, zato što pri kupovini mogu da ostvare prava na povrat od 60%-65% uloženog novca.

Kako prenosi RTS, dodatni motiv im je taj što su traktori koji rade na šabačkim poljima neretko stariji od poljoprivrednika koji njima upravljaju.

Interesovanje veliko - kriterijumi strogi

Teodor Teodorović, poljoprivednik iz Bogatića, lane je nabavio atomizer za malinu, a kako kaže ove godine planira da putem IPARD-a kupi traktor. Ratar Miloje Matić, iz sela Grušić, napominje da je interesovanje veliko, a uslovi i kriterijumi strogi. On objašnjava da poljoprivrednici prvo moraju da ulože svoj novac, pa da čekaju da im se deo uloženih sredstava vrati. Matić naglašava da su proizvođači na neki način uslovljeni jer ne mogu da kupe bilo koji traktor, već samo određene tipove za čiju kupovinu je predviđen povrat uloženog novca.

Uz prijavu dostaviti i biznis plan

Teodor Teodorović saglasan je da su kriterijumi i uslovi izuzetno strogi dodavši da se ide dotle da po jednoj svinji ili biku obor ili štala moraju biti moraju imati propisanu kvadraturu. Sve jame treba da budu po standardu, a to retko koje gazdinstvo u našoj zemlji ispunjava. On podseća da se uz prijavni formular obavezno dostavljaju biznis plan i potvrda da pojedino gazdinstvo zadovoljava ekološke standarde.

Traktori iz IPARD-a moraju se koristiti najmanje pet godina

Treba istaći da traktore kupljene novcem iz pretpristupnih fondova, poljoprivrednici moraju da koriste minimum pet godina. Osim mehanizacije, uz podsticaje iz Evropske unije, mnogi paori žele da nabave i opremu za čuvanje i preradu poljoprivrednih proizvoda. Duško Vuletić, poljoprivednik iz Šapca, već poseduje sušaru za voće i bilje, ali takođe želi da uloži novac u nabavku mini-hladnjače.

Dobro razmisliti, pa onda konkurisati

I dok paori strahuju zbog obimne konkursne dokumentacije i stroge kontrole, stručnjaci ih podsećaju da ne žure sa donošenjem odluka i da se dobro informišu, jer je konkurs za nabavku mehanizacije i traktora otvoren do 26. februara.

Foto: Adrian Fernandez Garcia / Flickr


Izvori

RTS


Tagovi

IPARD Evropska unija Traktori Srbija Konkurs Dokumentacija Uslovi Kriterijumi Agroklub Mačva Šabac Bogatić Grušić Teodor Teodorović Miloje Matić Mehanizacija Duško Vuletić Kontrole


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃