Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gljive naših krajeva
  • 07.12.2019. 18:00

Žuta capica - ljekovita gljiva nalik koralju

Grupa kineskih znanstvenika utvrdila je kako alkoholni ekstrakt pokazuje antikancerogenu, antioksidativnu i antibiotsku aktivnost. Kineski iscjelitelji koriste je za liječenje bolesti probavnog trakta, a Rusi spominju kao korisnu u kozmetici protiv starenja kože.

Foto: Depositphotos/ZZzarifa
  • 550
  • 32
  • 0

Žuta capica ili žuti prsteci, lat. Ramaria flava (Schaeff.) Quél prvi je opisao njemački prirodnjak Jacob Christian Schaeffer 1763. godine pod znanstvenim nazivom Clavaria flava. Francuski mikolog Lucien Quélet načinio je 1888. godine novi opis i premjestio vrstu u rod Ramaria. Moguće ju susresti i pod nazivima Clavaria flava Schaeff., Coralloides flavus Tourn. ex Battarra i Corallium flavum (Schaeff.) G.Hahn. Znanstveni naziv roda Ramaria je latinski naziv za granu, a naziv vrste flava latinska je riječ za žutu. 

Nakon što ugledate žutu capicu lako ćete pomisliti da je riječ o koralju koji je nekim čudom dospio u šumu. Isto je s njezinim rođakinjama iz roda Ramaria kojem pripada oko 200 vrsta. Pripada porodici Gomphaceae. 

Rasprostiranje i stanište: široko rasprostranjena po Evropi u šumama listača, rjeđe četinjača. Mikorizna je gljiva koja dolazi uz tvrde listače no preferira bukvu. Preferira kisela tla. Često pridolazi u grupama ili kao pojedinačna.  

Ukusna i ljekovita gljiva 

Opis: čitavo je plodno tijelo visine od 10 do 15 cm i oko 7 cm širine. Donji dio čini debela, cjelovita baza bijele boje sužena na kraju, gornji čine mnogobrojne valjkaste grane koje su gusto raspoređene dok je gljiva mlada, a kasnije se ponešto razdvoje. Grane mogu imati jedan, dva ili tri vrha koji se račvaju tako da tvore slovo u ili v. Limunsko žute do sumporno žute su boje, a zrelošću počinju poprimati oker ton odozgo prema dolje. Ukoliko dođe do oštećenja vrhovi grana poprimaju crvenkastu boju. Meso je vlažno, lomljivo, ali gusto, prljavo bijele boje. Spore su ovalno elipsoidne ili elipsoidne. Otisak spora žutonarančaste do oker boje. 

Vrijeme branja: ljeto i jesen (august, septembar, oktobar).
Miris i okus: miris je sladak, ali nije izražen, a okus blag. 

Kemijski sastav: sadrži korisne aminokiseline metionin i triptofan. Sto grama gljiva sadrži dva grama bjelančevina, oko 4,5 grama masti i gotovo 3 grama ugljikovodika.

Jestivost i korištenje: jestiva, niskokalorična, ne ubraja se u kvalitetne, ali ima reputaciju ukusne gljive, ukusnije od svoje rođakinje crvene capice. Za žutu capicu vrijedi kao i za druge gljive – smiju se brati samo mladi primjerci. Sakuplja se donji, bijeli dio jer su grane gorke, kao i zreli primjerci. Može se spravljati na salatu ili najprije kuhati pa pržiti s povrćem, raditi juha, marinirati, usoliti, sušiti, kiseliti s raznim povrćem ili zamrznuti. Najukusnije su ako se obrade i konzumiraju netom nakon branja.   

Oprez sa capicama, ima i otrovnih 

Ljekovitost: grupa kineskih znanstvenika utvrdila je kako alkoholni ekstrakt pokazuje antikancerogenu, antioksidativnu i antibiotsku aktivnost. Kineski iscjelitelji koriste je za liječenje bolesti probavnog trakta, odnosno želuca i crijeva i poboljšanje rada bronha i pluća. Rusi spominju kao korisnu u kozmetici protiv starenja kože. Navode kako prirodni polisaharidi pomažu dotok korisnih tvari u duboke slojeve kože, vitamin D aktivira metaboličke procese, a vlaga se zadržava u epitelnom tkivu. Uz to, žuta capica jača krvožilni sustav, prevenira pojavu trombova, normalizira krvni tlak i stabilizira rad srca. Konzumacija žute capice povoljno djeluje na psihu.

Ne preporučuje se: djeci do dvanaeste godine života, trudnicama i dojiljama, osobama s kroničnim bolestima želuca i crijeva i osobama sklonim alergijama. 

Slične vrste: vrlo joj je slična zlatna capica (lat. Ramaria aurea) te je za razlikovanje potrebna pomoć mikroskopa. Baza je bjeličasta, a grane i vrhovi žute boje. Po pitanju jestivosti jednake su kvalitete. Slična je i uvjetno jestiva crvena capica (lat. Ramaria botrytis) koja se od žute najlakše razlikuje po svijetlo crvenim vršcima no oni starenjem poprimaju blijedožutu i žutu boju. Važno je ne zamijeniti otrovnu capicu sa sličnim otrovnim vrstama.

To su blijeda capica (lat. Ramaria pallida) bijele boje donjeg dijela i bijelooker boje grančica s ljubičastim vršcima, koja uzrokuje probavne tegobe i trobojna capica (lat. Ramaria formosa) čije je plodno tijelo bijelo u donjem dijelu, a grane su narančasto crvene s žutim vrhovima, prema navodu Hrvatskog mikološko-gljivarskog saveza jedna je od najotrovnijih vrsta u Hrvatskoj. Izrazito purgativno djeluje, a što vodi do dehidracije. 

Autorica: Marija Glavaš, Časopis Hrvatske šume


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Žuta capica Žuti prsteci Gljiva Mikorizna gljiva