Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz đubriva
  • 28.09.2022. 17:00

Treba omogućiti izvoz ruskog đubriva - upozorio šef UN-a Antonio Guteres

Cena prirodnog gasa utiče na proizvodnju azotnih đubriva. U slučaju da se sada ne preduzmu mere, nestašica đubriva mogla bi se pretvoriti u globalnu nestašicu hrane, upozorava UN.

Foto: Depositphotos/Leonid_Eremeychuk
  • 109
  • 54
  • 0

Potrebno je ukloniti sve postojeće prepreke izvozu mineralnih đubriva iz Rusije, uključujući i amonijak, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Manuel de Oliveira Guteres. Ovi proizvodi ne podležu zapadnim sankcijama i UN na uklanjanju prepreka njihovom snabdevanju, piše Fertilizer Daily

Kako tvrde, prema njegovoj izjavi, postoje izveštaji o problemima za poljoprivrednike u zapadnoj Africi i šire koji se suočavaju s visokim cenama i nestašicom mineralnih đubriva zbog čega se obrađuje manje poljoprivrednog zemljišta.

Cena prirodnog gasa utiče na proizvodnju azotnih đubriva. U slučaju da se sada ne preduzmu mere, nestašica đubriva mogla bi se pretvoriti u globalnu nestašicu hrane, poručuje UN.

Hrana zavisi od đubriva (Foto: Depositphotos/fotokostic)

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov ponovo je upozorio na probleme s isporukom ove ruske robe, a što ne sme podlegati sankcijama toj zemlji. Kako piše RIA, i dalje postoje ograničenja koja otežavaju ruskim đubrivima ulazak na međunarodna tržišta. Peskov kaže kako logika dogovora o poljoprivrednim proizvodima to zahteva. 

Pre desetak dana, ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski izjavio je da će podržati ideju ponovnog pokretanja izvoza ruskog amonijaka kroz Ukrajinu samo ako Moskva isporuči ratne zarobljenike. Ovu je ideju Kremlj tada odmah odbacio.

Ruski amonijak u zamenu za ratne zarobljenike: Zelenski ima uslov za isporuku đubriva

Takođe, Peskov je novinarima, odgovarajući na pitanje o stavu Rusije o produženju dogovora o transportu žitarica Crnim morem izjavio, piše RIA, da je Rusija zainteresovana za ispunjenje tog sporazuma, ali radi njenog izvornog cilja - isporuke zemljama u potrebi. 


Tagovi

Sankcije Problemi s izvozom Nestašica Dmitrij Peskov Antonio Guteres Rusko đubrivo


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao