Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU vijesti
  • 08.12.2022. 18:00

EU zabranjuje uvoz proizvoda koji doprinose krčenju šuma - šta se mijenja dogovorom?

Ovo je prvi takav zakon u svijetu. Odnosi se i na stočnu hranu uzgojenu na poljima nastalima na područjima iskrčenih šuma. Dva proizvoda nisu uključena

Foto: Depositphotos/budabar/donogl
  • 127
  • 44
  • 0

Zakonodavci Evropske unije su nakon više od 9 sati pregovaranja, postigli dogovor o usvajanju novog zakona kojim se garantuje da proizvodi koji se prodaju u EU nisu povezani s uništavanjem ili degradacijom šuma, izvještava Euractiv. Naime, u periodu između 1990. i 2020. zbog krčenja je izgubljeno područje veće od EU koja je, kako se ističe, pokretač potrošnje takvih proizvoda i uzrok je 10 posto gubitaka takvih površina.

"EU je veliki potrošač i trgovac robom koja igra značajnu ulogu u krčenju šuma, poput govedine, soje, kakaa i drveta“, rekao je Marian Jurečka, ministar okoliša iz Češke, koja je pregovarala u ime 27 zemalja EU. Naveo je da je zaštita životne sredine širom svijeta, uključujući šume i prašume, zajednički cilj za sve zemlje.

Neophodne deklaracije

Što se mijenja ovim dogovorom?

Kompanije će morati provjeriti da li njihovi proizvodi sadrže materijale koji potiču od sječe prašuma, poput palminog ulja, govedine, soje, kafe, čokolade, kakaa, drveta, gume ili dijelova namještaja. Od njih će se zahtijevati izjava o dubinskoj analizi kako bi takve proizvode mogli prodavati na tržištu EU. Ako su povezani s krčenjem, bit će zabranjen uvoz i izvoz u EU.

Mjera se odnosi i na stoku koja se hrani stočnom hranom uzgojenom na poljima nastalima na iskrčenim područjima. Neće biti dozvoljena prodaja u EU bez ovakvih deklaracija - sertifikata zasnovanih na satelitskim snimcima i GPS koordinatama, kako bi se znalo odakle ta roba dolazi. 

Broj izvršenih inspekcija zavisiće od zemlje proizvodnje, pri čemu će u onima s najvećim rizikom biti provjereno devet posto operatera i trgovaca koji trguju proizvodima.

Više biodiverziteta

Novi zakon EU-a pozdravljen je od strane ekoloških organizacija. Greenpeace je pozdravio donošenje ovakve odluke i nada se da će zaustaviti sječu.

"Ušli smo u istoriju, zakonom protiv krčenja šuma, prvim takvim u svijetu", rekla je Anke Schulmeister-Oldenhova, viši službenik za politiku šuma u WWF uredu za evropsku politiku.

Novu odluku moraju formalno usvojiti Evropski parlament i Vijeće prije nego što ona stupi na snagu. Operateri i trgovci će imati 18 mjeseci da primjene nova pravila, dok se produžen period uvođenja od 24 mjeseca odnosi se na mikro i mala preduzeća.

Biodizel i kukuruz nisu uključeni, a Komisija će razmotriti da li da ih doda u budućnosti.


Tagovi

Sječa šume Evropska komisija Evropski parlament Uništavanje šume Stočna hrana Degradacija šuma Novi zakon


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]