Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rekordna mlečnost
  • 05.04.2023. 18:00

Koje su krave rekorderke u proizvodnji mleka?

Nemačka se ponosi kravom Melona, a Kanada Štrumpfetom. Koje su još dale rekordne količine?

Foto: FB/Vost/Christine Massfeller
  • 485
  • 36
  • 0

U Nemačkoj je nedavno mlečna krava Melona uspela preći rekordnu količinu mleka i do sada je proizvela 190.618 kg mleka, objavio je VOST. Ona je krava s najvećom proizvodnjom mleka u toj zemlji. Stara je 18 godina i nadaju se da će uspeti preći granicu proizvodnje od 200.000 litara tokom života. Ćerka je među nemačkim stočarima poznatog bika Minister.

Prva kojoj je to pošlo za rukom je Big Boukje, holandska krava koja je pripadala rasi holštajn.

Ali, Ginisova knjiga rekorda je do sada zabeležila da je najveću proizvodnju imala kanadska krava Štrumpfeta. Prema zvaničnim podacima ona je proizvela 216.891 kg mleka, što je potvrđeno iz sertifikata o proizvodnji od 27. februara 2012. godine. Pripadala je holštajn rasi, otelila se 1996. godine. U trenutku beleženja rezultata imala je 15 godina i bila je najstarija na farmi.

U Švajcarskoj je 2018. godine krava Petra uspela premašiti graničnu količinu od 200.000 kg proizvodnje. Ona je imala 11 laktacija.

Najveću proizvodnju u jednom danu pri mašinskoj muži imala je brazilska krava Marilije koja je nastala ukrštanjem rasa "girolando" i holštajn frizijske. Tokom 24 sata dala je 123,61 litre mleka.


Tagovi

Krava Guinness World Records Krava Melona Proizvodnja mleka Rekordna mlečnost


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]