Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 20.03.2015. 13:00
  • Koprivničko-križevačka

Zaštitite breskve i nektarine!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 93
  • 4
  • 0

Breskve i nektarine na području Koprivničko-križevačke županije nalaze se u razvojnom stadiju od nabubrenih pupova do pojave zelenog vrška i prvih listića pa tijekom vlažnih i kišovitih dana postoji opasnost od infekcije uzročnikom kovrčavosti lista (Taphrina deformans). Optimalna temperatura za infekciju je u rasponu od 10-20°C, no uz dovoljnu dugo razdoblje vlaženja biljnih organa infekcija je moguća i pri temperaturi nižoj od 5°C.

Za preventivnu zaštitu od kovrčavosti lista breskve na početku vegetacije u Hrvatskoj su dozvoljeni Chromodin S-65, Delan 700 WDG, Difcor, Nativo 75 WG i Ziram 76 WG. Kovrčavost lista se može spriječiti samo kvalitetnom preventivnom zaštitom što znači da prskanje treba obaviti dan ili dva prije kiše.

Pripravak Nativo 75 WG dozvoljen je i za zaštitu od kovrčavosti lista na nektarini i marelici. Marelice su u fazi otvaranja cvjetnih pupova te su vidljivi roza vrhovi. U narednom tjednu očekujemo i početak otvaranja prvih cvjetova te im tijekom najavljenih kišnih dana u drugoj polovici tjedna prijeti opasnost od infekcije uzročnikom paleži cvijeta i sušenja izboja (Monilinia laxa). Preventivnu zaštitu (prije kiše) u početku cvatnje moguće je izvršiti pripravcima dozvoljenim za primjenu na marelicama kao što su Chorus 50 WG, Difcor, Indar 5 EW, Nativo 75 WG, Switch 6, 25 WG, Signum DF.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom!

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan
E-mail: Zeljkica.Ostrkapa.Medjurecan@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!