Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 24.03.2015. 13:00
  • Požeško-slavonska

Zaštita jabuka, krušaka, jagoda i marelica

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 388
  • 14
  • 0

Marelice koje su na višim položajima i ulaze u fazu cvatnje, stručnjaci preporučuju zaštiti od uzročnika koji uzrokuje sušenje cvjetova, grančica i grana (Monilia laxa) i to ulaskom patogena kroz njušku tučka. Gljiva ulaskom ispušta toksine koji uzrokuju začepljenje provodnih snopova, stvaranje rak rana na granama i smolotoka. Kišovito vrijeme pogoduje razvoju bolesti.

Tretiranje je najbolje izvršiti jednim od pripravaka kao što su Difkor, Signum, Indar 5 EW, Nativo 75 WG , Switch 62,5 WG i Zino, prije najavljene kiše .

Obavještavamo voćare intenzivnih nasada jabuka i krušaka da obave tretiranje protiv uzročnika bolesti bakterijskog paleža (Erwinia amylovora) i čađave krastavosti (Venturia inaequalis). Jabuke i kruške se nalaze u različitim fenofazama ovisno od položaja, a to su fenofaze od B -bubrenje pupova do C-C3 - mišje uši na jabukama i kruške u fenofazi C-C3 - otvaranje pupa. Primijenite jedan od pripravaka na bazi bakra i to Nordox 75 WG 0,2%, Champion 0,7%, Champion Flow SC 0,6%, Neoran WG 0,6%, Kupropin 0,75%, Bordoška juha Caffaro 20 WP 1% ili Cuprablau Z 0,8%.

Zimsko ili tzv “Plavo prskanje” treba obavljati po mirnom vremenu. Voćka se mora oprskati sa svih strana, uključujući i krošnje i debla voćaka i utrošiti što više škropiva. Može se primijeniti i kombinirani gotovi pripravak odnosno Crveno ili Modro ulje 3% i to tamo gdje bakreni dio djeluje na uzročnike bolesti, a uljni dio na razne štetnike koji su prezimili na krošnji i deblu.

Kad su u pitanju jagode preporučujemo očistiti nasad od suhog, starog lišća i primjenu organskog pripravaka protiv crvene pjegavosti lista (Marssonina fragariae) te uzročnika sive pjegavosti lista (Mycosphaerelia fragariae), gljive koja prezimljava na zelenim listovima i u plodnim tijelima na suhom lišću. Uzročnik dovodi do smanjenja asimilacijske površine što oslabi jagodu kao biljku. Protiv truleži korjenova vrata (Phytophthora fragariae), upotrijebite fungicid Dithane DG Neotec.

Pripravke upotrijebite u skladu s uputama proizvođača i Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Korisnici sredstava za zaštitu bilja trebaju voditi evidenciju o izvršenim tretiranjima.

Đurđica Kšenek, dipl.ing.agr.
E-mail: Djurdjica.Ksenek@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Marelice Faza cvatnje Sušenje cvjetova i grančica Monilia laxa Njuška tučka Toksini Provodni snopovi Rak rane na granama Smolotok Difkor Signum Indar 5 EW Nativo 75 WG Switch 62 5 WG Zino Jakube


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]