Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočna hrana
  • 04.09.2018. 07:30

Kako najbolje obaviti silažu cijele biljke kukuruza?

Silaža se uglavnom koristi kao kabasto hranivo u hranidbi preživača. Ona mora biti ispravna i rastresita i imati dobre organoleptičke osobine. Zato je, kako tvrde stručnjaci, neophodno ispoštovati svaki korak njene pripreme, a evo savjeta kako da to pravilno učinite.

Foto: Bigstockphoto/Oleksandr Yucynskyi
  • 2.974
  • 59
  • 0

Dobro pripremljena silaža je kvalitetno, kabasto hranivo koje se koristi u  hranidbi preživača. Kako objašnjava diplomirani inženjer stočarstva Predrag Perić, ona mora biti ispravna, rastresita i posjedovati dobra organoleptička svojstva. To znači da silaža mora biti žutozelene boje, imati ugodan miris i optimalnu kiselost pH oko 4,2.

Silažu obavljati po suhom, ali ne pretoplom vremenu

Perić napominje da je siliranje treba obaviti po suhom vremenu. Optimalna temperatura za to je 20-25ºC. Ukoliko je temperatura previsoka, može doći do brzog isušivanja zelene mase. Ovisno o površini s koje se ubire zelena masa, odnosno od kapaciteta silo objekta i raspoloživih strojeva, treba osigurati dovoljno radnika da bi se zelena masa silirala u što kraćem vremenskom roku. Pri tome treba odrediti pravi trenutak za ubiranje kompletne mase kukuruza. To je faza voštane zrelosti zrna (30-35% S.M.) i gdje je udio klipa u masi cijele biljke kukuruza do 40%.

Provjera voštane zrelosti zrna kukuruza

To se praktično može učiniti na nekoliko načina:

  1. način - pritiskom nokta palca na vrh zrna gdje treba ostati trag kao u vosku;
  2. način provjere je promatranje mliječne linije na zrnu kukuruza. Ona se treba nalaziti između trećine i polovine od vrha zrna. U toj fazi zrelosti, dužina odrezaka je oko 1 centimetar, a to omogućava da se masa lakše transportira, sabija, uzima iz silo objekta i doprema do štale gdje je životinje rado i potpuno konzumiraju.

Dobar dio silažnog procesa obavlja se na njivi

Spremanje silaže se obavlja pomoću silo kombajna. Usporedo s njim kreće se i traktor s prikolicom. Silo kombajn kosi zelenu masu. Visina kosidbe ovisi od konfiguracije i čistoće parcele, ali i od brzine kretanja kombajna. On se kreće brzinom od 10-12cm do 20 cm, a može ići i do 40 cm, ukoliko konfiguracija i čistoća parcele nisu problematični. Kombajn na samoj njivi sjecka kukuruz i odlaže silažu pomoću zračnog elevatora u prikolicu. Masa se dalje transportira do silo objekta i tu se istovara. Pri istovaru treba voditi računa da na prikolici nema primjesa zemlje ili neke druge nečistoće. Istovarenu masu treba raširiti po cijelom silosu.

Nabijanje jedna od najvažnijih operacija kod pripreme silaže

Debljina mase pri sabijanju treba biti 10-15cm, a najbolje je takvu masu sabijati traktorima točkašima jer oni imaju veći pritisak po jedinici površine. Masu bi neprekidno trebalo sabijati do završetka punjenja silosa. To, također, treba nastaviti i kada se punjenje završi i idućih 10-12 sati. Nabijanje je jedna od najvažnijih operacija kod spravljanja silaže. Zrak se istjeruje iz silo mase i prelazi se na anaerobne bakterije koje stvaraju mliječnu kiselinu. Provjera sabijenosti može se obaviti kretanjem po cijeloj površini silo mase, a naročito uz same krajeve silosa. Ukoliko dio obuće upada u masu, to pokazuje da sabijanje nije dovoljno.

Silažu obavezno treba pokriti

Predrag Perić podsjeća na to da, u slučaju prekida siliranja, silos treba pokriti plastičnom folijom jer je važna operacija u spravljanju silaže i njeno pokrivanje. To se radi folijom koja sprječava pristup zraka i atmosferskih padalina. Plastična folija mora biti dobro zategnuta, a u sebi može imati žičanu mrežu da je glodavci ne bi mogli pregristi. Folija se može opteretiti starim gumama ili vrećama napunjenim pijeskom, balama slame, zemljom da bi se iz mase što više istjerao zrak i da vjetar ne bi podigao zaštitni najlon. Folije mogu biti različite debljine i to od 0,15-0,20 mm, mogu se koristiti i deblje preko 0,20mm.

Kukuruz - biljka koja se lakše silira

Ovako pripremljena silaža ne zahtijeva nikakve konzervanse i dodatke, pa se može koristiti poslije 35-40 dana. To je zato što biljka kukuruza spada u grupu biljaka koje se lako siliraju. Međutim, ako se želi postići visoka kvaliteta silaže, mogu se ubacivati bakterijsko-enzimski inokulanti ili drugi dodaci. Većina inokulanata se rastvara u manju količinu vode, a kasnije se unosi u vodu od 50-100 litara. Otopina se može nanositi leđnom ili vrtnom prskalicom na prispjelu masu prije gaženja, to jest sabijanja.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Silaža Predrag Perić Siliranje Kombajn Nabijanje Pokrivanje Silos Stočna hrana


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.