Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udar groma
  • 01.09.2020. 18:00
  • Untertauern, Austrija

Pronašli 16 mrtvih goveda na pašnjaku - uzrok smrti je grom?

Na planinskom pašnjaku u Austriji munja je usmrtila 16 grla goveda. Slučaj je komentarisao i salzburški direktor državnog veterinarskog inspektorata, Jozef Šul koji kaže da u svojoj karijeri takvo nešto nije video.

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller (ilustracija)
  • 218
  • 10
  • 0

U mestu Untertauern u Austriji u olujnom nevremenu i od udara munje na pašnjaku je stradalo 16 goveda, piše agrarheute. Pretpostavlja se da je do stradanja stoke došlo u sredu, 26. avgusta.

Ovaj slučaj komentarisao je direktor državnog veterinarskog inspektorata, Jozef Šul koji kaže da takvo nešto još nije doživeo.

"U Untertauernu, na području Gnadenalma munja je usmrtila 16 rgla goveda što smo jasno utvrdili uz pomoć lokalne inspekcije", rekao je austrijskim medijima.

Reč je o stoci dva vlasnika

Usmrćena stoka bila je na ispaši, a dva vlasnika tvrde da su ih poslednji put videla sedam dana pre nesreće. Budući da se životinje nisu pojavile, krenuli su u potragu za njima. Zatekli su šokantni prizor. Pronašli su svoje životinje kako mrtve leže na alpskim obroncima.

Udar groma ubio 15 krava i osam teladi

Veterinarka koja je došla na uvid, Džudit Sikler potvrdila je da je uzrok smrti grom. Međutim, kada je i koja tačno munja usmrtila goveda nije poznato.

"Ovo je prvi put u mom mandatu da je tako veliki broj životinja odjednom pogodila munja", priznao je Šul.

Visina štete još uvek nije utvrđena, a pretpostavlja se da su vlasnici osigurali stoku.  

Sličan slučaj i u susednoj Hrvatskoj

Sličan slučaj u Austriji poslednji put desio se 2016. godine u Postalmu kraj Strobla. Tada je grom usmrtio 17 goveda, tačnije, 12 krava i pet teladi koji su se sklonili od grmljavine ispod drveta.

Takav scenario, pa čak i gori, nedavno se dogodio i u susednoj Hrvatskoj, gde je Đuri Vučenoviću iz Turčević Polja udar groma usmrtio stado od 20-ak ovaca koje su se sakrile ispod hrasta od oluje, a i on sam je 'za dlaku' izbegao nesreću.


Tagovi

Udar groma Stradala goveda Austrija Oluja Mrtva stoka


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.