Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruske sankcije
  • 06.07.2015. 07:10

Hrvatska povećala izvoz - ali ne i proizvodnju?

Prema Eurostatu, Hrvatska je u svakom smislu napredovala u izvozu tijekom ruskih sankcija koje će se nastaviti do siječnja 2016. Izvoz u EU i ostale zemlje osim Rusije povećao se za 21 posto!

Foto: depositphotos.com,
  • 343
  • 94
  • 0

Ministri vanjskih poslova EU-a produžili su ekonomske sankcije Rusiji do 31. siječnja iduće godine zbog krize u Ukrajini, na što je Rusija odgovorila najavom produljenja zabrane uvoza hrane iz EU-a u tu zemlju za još šest mjeseci. Novi embargo nastavit će se od kolovoza, kad ističe stari jednogodišnji, i trajat će do kraja siječnja 2016. Popis hrane koja i dalje iz EU-a, ali i SAD-a, Australije, Kanade i Norveške neće moći ulaziti u Rusiju ostaje isti, što znači da će na EU tržištu i dalje ostajati viškovi voća i povrća, mesa, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda, namijenjeni izvozu u Rusiju.

Koliko je ruski embargo utjecao na gubitke EU zemalja?

Sankcije se nastavljaju do siječnja 2016.

Analizirajući statističke podatke Eurostata, sveukupni izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda EU28 u EU i izvan nje, smanjio se za 4% u razdoblju od kolovoza 2014. do travnja 2015. (s obzirom na kolovoz 2013. do travnja 2014.). Iako je izvoz izvan EU zemalja u razdoblju ruskih sankcija nešto porastao, prosjek je srušilo smanjenje izvoza unutar EU (- 7%). Izvoz EU28 u Rusku Federaciju smanjio se za čak 42%.

Najviše su o ruskom izvozu bile ovisne sjevernoeuropske zemlje Litva (30% sveukupnog izvoza) i Litvanija (29%) te Estonija (22%) i Finska (21%), čiji se plasman u Rusiju većinom prepolovio. Najviše su od svih EU zemalja izvoz u Rusku Federaciju smanjili Cipar (-97%), Danska (-73%), Velika Britanija (-71%), Finska (-68%), Poljska (-62%). Hrvatska po tom pitanju nije izgubila pa je tako izvoz u Rusku Federaciju ostao na istoj razini kao i prije zabrane uvoza (2% vrijednosti sveukupnog izvoza HR).

Ruski embargo nije imao značajniji utjecaj na ukupnu robnu razmjenu Hrvatske sa svijetom, budući da Ruska Federacija ima vrlo nizak udio u ukupnoj robnoj razmjeni Hrvatske.

Slovačka je izgubila 17% izvoza u EU i ostale zemlje u tom razdoblju. Slijedi ju Latvija (-16%), Cipar (-15%), Slovenija (-13%), Mađarska (-12%). Hrvatskoj je očito zabrana uvoza u Rusija pogodovala pa je tako izvozila za 12% više poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU i ostale zemlje, što je najveći uspjeh od svih EU zemalja.

Robna razmjena Cipra i drugih EU zemalja narušena je uslijed sankcija za 23%, Slovenije i Slovačke za 18%, Latvije za 17% te Mađarske za 15%. Hrvatska je za 4% povećala svoj izvoz prema ostalim EU zemljama. Estonija je izvozila izvan EU za 25% manje proizvoda, Litvanija za 19%, Latvija za 15%, Finska za 13% te Cipar za 4% manje. Hrvatska je povećala svoj izvoz u druge EU zemlje za 21% - što je opet najviše od svih zemalja članica. Važno je napomenuti da podaci uključuju i reeksport proizvoda porijeklom iz drugih EU zemalja.

Hrvatska povećala izvoz mesa za 36%

Izvoz mesa i mesnih proizvoda EU28 (svinjsko meso, govedina, meso peradi, smrznuto i svježe meso, prerađeno meso i žive životinje) izvan i unutar zemalja EU smanjio se za 9%. Izvoz mesa EU28 prema Ruskoj Federaciji pao je očekivano za 86%.

Najviše je pogođena Irska, sa 99% manjim izvozom mesa u tu zemlju. Međutim kako je sveukupni irski izvoz mesa u Rusiju iznosio samo 2%, šteta za cjelokupno gospodarstvo nije tako velika. Tu su još gubitnici Danska i Švedska sa 96% manjim izvozom mesnih prerađevina u Rusiju, ali i Hrvatska koja je izgubila 95% dotadašnjeg izvoza koji je iznosio svega 1%. Slijede ju Latvija i Francuska sa izgubljenih 94% ruskog tržišta. Od toga je Latvija izgubilo gotovo 9% sveukupnog izvoza. Litvanija je izgubila 72% izvoza mesa u Rusiju, ali je to tržište prije sankcija činilo 21% sveukupnog izvoza te zemlje pa je udarac bio velik. Finska je izgubila 87% ruskog tržišta koje je činilo 16% sveukupnog izvoza mesa te zemlje.

Latvija je najviše pogođena smanjenim izvozom mesa u EU i ostale zemlje izvan EU, pa je tako 18% manje mesnih prerađevina izvezeno iz te zemlje. Rumunjska ju slijedi s padom izvoza mesa u EU i ne-EU zemlje od 18%. Nizozemska i Luksemburg pogođene su sa 17 i 16% gubitka tržišta mesa, kao i Belgija i Švedska (-15%). Hrvatska je s obzirom na prijašnje razdoblje povećala izvoz mesa u EU i ne-EU zemlje za 36%!

Malta (-86%) i Cipar (-52%) nisu imali sreće prilikom plasiranja svojih mesnih proizvoda unutar EU, dok je Hrvatska povećala svoj plasman za 29%. Cipar je nadoknadio gubitak povećanjem izvoza za 80% izvan EU, a Hrvatska je slijedila sa 40%. Najveći gubitnik pri plasmanu mesa izvan EU% bila je Latvija (-43%).

Gubici u mliječnoj industriji sjeverne Europe

Prema statistikama Eurostata, najviše su EU zemlje izgubile prilikom izvoza mliječnih proizvoda. Sveukupno se izvoz u Rusiju smanjio za 98%, no pao je i izvoz prema ostalim zemljama za 10%, te unutar EU za 16% (sveukupno 14% manji izvoz u EU i izvan nje). Cipar, Mađarska, Rumunjska, Portugal i Belgija nisu izvezle niti 1% mliječnih proizvoda u Rusku Federaciju. Najviše je izgubila Finska jer je prije sankcija 50% izvoznih mliječnih proizvoda plasirala upravo na rusko tržište (-99%) te je pretrpjela velike gubitke. Slijede ju Estonija, Latvija i Litvanija. Hrvatska je izgubila oko 98% izvoza mliječnih proizvoda s obzirom na razdoblje prije sankcija, no i tada je njen izvoz u Rusiju bio zanemariv.

Kompenzirali smo gubitke s ruskog tržišta

68% izvoza voća i povrća iz Lituanije prije sankcija činilo je rusko tržište. Za 84% se taj izvoz smanjio s obzirom na razdoblje prije. Hrvatska je prije sankcija izvozila voća i povrća u količini od 7% (sveukupnog izvoza) u Rusiju, što se uvođenjem sankcija potpuno ugasilo (-100%) pa je to realno najveći gubitak u domaćem sektoru. Sveukupno se izvoz voća i povrća EU zemalja u Rusiju smanjio za 86%. Hrvatska je ipak povećala svoj izvoz prema EU i ne-EU zemljama za 50%, što je donekle kompenziralo gubitke s ruskog tržišta. Većinu tog povećanja čini EU tržište (+63%).

Cijene voća su od kolovoza prošle do svibnja ove godine, u međugodišnjoj usporedbi bile više za 2,9%, a povrća za 1,8%. No, teško je odvojiti utjecaj sankcija od ostalih utjecaja koji određuju tržište, kao što je, primjerice, utjecaj tečajnih razlika, osobito prema dolaru. Kuna je bila slabija od dolara u za oko 14% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je poskupilo robu koja se uvozi s dolarskih tržišta, primjerice banane, navodi Novi List.

Foto: depositphotos.com, @zlikovec


Dokumenti


Tagovi

Zabrana uvoza Viškovi Voće Povrće Sveukupni izvoz EU28 Mlijeko Ruska Federacija Ruske sankcije Statistika Meso Reeksport Izvoz mesa Švedska Finska Latvija Litvanija Sjeverna Europa Hrvatska Otkup viškova


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]