Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište
  • 06.10.2014. 17:30

Uzima li Putin EU farmere za taoce?

Zašto Putin nije zabranio uvoz Mercedesa, VW ili BMW-a u svoju državu? Zašto se kriza lomi isključivo preko leđa EU farmera?

  • 695
  • 174
  • 0

Poznati stihovi "Biće bolje, neko viče, na papiru mrtvo slovo, na istoku stare priče, na zapadu ništa novo" stari više od 30 godina, ali prema svemu sudeći, sada aktualniji no ikada prije. U jeku sukoba baš tog Istoka i Zapada, u Ukrajini i uvedenih ruskih sankcija članicama Europske unije, u zraku odzvanja pitanje, a zašto baš sankcije na poljoprivredne proizvode? Zašto Putin nije zabranio uvoz Mercedesa, VW ili BMW-a u svoju državu ili primjerice Siemensove tehnologije za razvoj svojih komunikacija, transporta ili energetskih sustava?

Ukupna šteta 6 milijardi eura?

Prema službenim izvorima iz Bruxellesa, u prošloj 2013. godini, EU je u Rusiju izvezla poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrijednosti 11 milijardi eura. Od toga iznosa nešto više od pet milijardi nije obuhvaćeno sankcijama te se i dalje svakodnevno trži (vino, čaj, ulje i sl.). Službeni izvori Europske komisije, odnosno tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede - DG Agri napominju kako u ovom trenutku nitko ne može procijeniti nastale štete, za koje jednostavna matematika može reći da su minimalno 6 milijardi eura. Tu je riječ samo o direktnim štetama, dok ćemo one posljedične zbrajati još godinama.

Činjenica je da Rusija nije samodostatna u proizvodnji hrane (za razliku od EU) i onda se postavlja pitanje zašto na neki način sami sebi prave problem? Zašto podižu cijenu hrane u svojoj zemlji? Zašto ruše standard svom stanovništvu koji tu hranu kupuju u svojim trgovačkim lancima?

Za sve one koji smatraju da živimo u civilizanom svijetu i da su dosegnuti standardi koji jamče blagostanje svih, valja podsjetiti da je upravo velikoj krizi (1929. - 1933.) prethodio i niz loših godina u sektoru agrara (ekstremno niskih cijena) te imao za posljedicu migraciju velikog broja stanovnika iz sela u grad u potrazi za preživljavanjem. Povijesna je činjenica da je nekoliko godina kasnije počeo i 2. svjetski rat. Ne kaže se bez razloga da je revolucija udaljena na samo dva dana bez obroka.

Zašto teret igara diplomacije mora nositi EU farmer?

U igri u kojoj José Manuel Durão Barroso i Angela Merkel igraju političku igru sa ciljem čuvanja globalnog položaja EU, sav teret pada na jedan sektor. Ako se na taj način tučemo sa Rusima, ne bi li bilo korektno da onda svi dijelovi društva/gospodarstva ponesu jedan dio tog tereta?

U prvom valu ovog tržišnog nasilja najviše su nastradali Poljaci, Litvanci, Latvijci, Estonci i Finci koji su svojim ekonomijama direktno naslonjeni na rusko tržište - jedan pogled na kartu objašnjava sve. U drugom valu nastradati će svi, jer se gomilanjem zaliha ruši cijena svoj robi u Europi. Ista igra s druge strane dati će veću vrijednost za robe ruskog farmera.

Zgodna igra, zar ne? Ili kako bi naš narod jednostavno rekao: Jednom smrkne, a drugom svane! Putin nam očito tim potezom pokazuje zube te paralelno stvara nove prijatelje i saveznike po svijetu, otvarajući im prostor na svom tržištu za milijarde dolara/eura njihovih roba. Istodobno istima prodaje svoje proizvode - oružje i druge tehnologije kojima jača svoje gospodarstvo i dugoročno ih veže. Na koncu i bez Ukrajine na to ima pravo, a ovako je dobio i dobar alibi.

Kupac je uvijek u pravu, zar ne? I ima pravo sa svojim novcima kupiti što i od koga želi. Kada se situacija pogleda na ovaj način, Putin je učinio veliku korist svojim gospodarstvenicima, na štetu EU seljaka i svojih potrošača. Biti će zanimljivo vidjeti i kako će se odigrati igra oko plina, o kojoj ovisi europska industrija, a poglavito produkcija gnojiva što će također imati direktan utjecaj na cjene proizvoda. Ako smo već taoci u ovoj situaciji, red je da netko i plati otkupninu. Ovih dana, dragi naš José Manuel Durão Barroso, mnogi su pogledi usmjereni u tebe.


Tagovi

Barroso Merkel Putin Kriza Europska unija Rusija Sankcije Plin Saveznici Tržišno nasilje Ruske sankcije Kupac Tržište Politička igra Kriza Igre diplomacije Bruxelles


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!