Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Šokac
  • 05.12.2015. 07:30

Najbolji u preradi voća u vrhunske rakije!

Zanimljiv je životni put vrijedne i poduzetne obitelji Šokac koja je 1995. godine doselila u zapadnu Slavoniju iz Sonte u Vojvodini, a voćarstvom se počela baviti 2006. godine. Na nedavnom natjecanju u kvaliteti voćnih rakija i likera u Semeljcima, odnijeli su medalju za najbolju šljivovicu i kajsijevaču.

  • 5.515
  • 674
  • 0

"Krajem 1995. došli smo u Okučane. Banijci koji su stigli u naše selo protjerali su nas i eto, Božjom voljom završili smo ovdje. Početkom 1997. sam registrirao obrt, otvorio privatnu radnju, dobio posao na poslijeratnoj obnovi, počeo puno raditi i obišao praktično sve terene gdje je bilo rata", počinje svoju priču glava obitelji Zvonko Šokac. Kaže da je za šest, sedam godina uveo elektične instalacije u blizu pet tisuća obnovljenih kuća stradalih u ratu. Sada se bavi trgovinom elektrotehnike i elektromaterijala u Okučanima i u Novoj Gradiški.

"Čitava obitelj uključena je u posao: supruga Jasminka, snaha Ivana, te sinovi Vladimir i Bojan, a imamo i četvero zaposlenih", kaže Zvonko dodajući u šali da im već pomažu i unuci.

Suvremeni destilerijski stroj

Kako se u Vojvodini iz hobija bavio voćarstvom, odlučio se i u Slavoniji na podizanje voćnjaka: jedan je u Okučanima iza kuće, drugi je u Bobarama, selu u brdskom dijelu općine Okučani.

Prerada voća isplativija

Uzdajući se u svoje voćarsko znanje i iskustvo stečeno radom i ljubavlju prema ovoj vrsti poljoprivrede, želio je, kaže, nastaviti istim putem i u slavonskom podneblju. Osnovao je OPG Šokac kao poslovnu jedinicu u okviru obrta Elektroinstalacije Šokac. U voćnjacima prevladavaju rakijske sorte šljiva, ima nešto malo marelica i dunja. "U početku je to bilo jako primamljivo podizati nasade, tada su cijene šljive bile i do 5 kuna za kilogram, a kad su naše šljive došle u rod onda su šljive otkupljivali i po mizernih 70 lipa".

Kada su Šokići vidjeli da im se ne isplati prodavati svježe plodove voća po niskim cijenama, odlučili su se za investiranje u pogon za preradu u rakije, likere i sokove. Nabavili su suvremeni stroj za destilaciju rakije, opremu i strojeve za pranje, otkoštavanje, mljevenje i prešanje voća, tako da neke vrste rakija rade isključivo od sokova voća i na taj način, kaže, dobivaju puno kvalitetniju rakiju.

"Najviše proizvodimo šljivovice i viljamovke, ali i kajsijevaču, jabukovaču, dunjevaču te rakiju od divljih krušaka, vjerojatno jedini u Hrvatskoj", kaže Zvonko, a njegov sin Vladimir dodaje da u proizvodnom programu imaju i tri vrste likera: višnjevac, orahovac i medovaču.

OPG veći izazov od dobro plaćenog posla u Zagrebu

Zanimljivo je da se dvadesetsedmogodišnji magistar ekonomije Vladimir, vratio iz Zagreba u Okučane gdje s mnogo ambicija želi pomoći unapređenju proizvodnje, osobito u osvajanju tržišta. Iako je odmah nakon studija dobio odlično plaćen posao u jednoj zagrebačkoj tvrtki, razvijanje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva veći mu je izazov.

"Što se tiče OPG-a Šokac, on je u sklopu obrta elektroinstalacije Šokac. Na taj način htjeli smo iskoristiti određeni višak sredstava koji naše trgovine mogu stvoriti i taj višak kapitala iskoristiti za investiranje u proizvodni pogon, odnosno cjelokupnu opremu potrebnu za proizvodnju ovih tipova proizvoda i plasman na tržište. Naš OPG se razlikuje od većine klasičnih jer smo nositelji i statusa trošarinskog skladišta i u sustavu smo PDV-a, što nam i te kako olakšava kasniji nastup na tržištu", kaže Vladimir.

U Semeljcima osvojili 14 medalja

Ulaganje novca, puno rada i truda i ozbiljan profesionalni odnos prema novoj proizvodnji daju i rezultate. To potvrđuju i medalje i priznanja na edukacijskom natjecanju u kvaliteti voćnih rakija i likera u Semeljcima koje su organizirali Hrvatska gospodarska komora i Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku.

Dio postrojenja za preradu voća u sokove

"Bilo je više od 300 uzoraka voćnih rakija i likera, konkurencija je bila velika, a sve naše rakije i likeri dobili su medalje. Vratili smo se s natjecanja s ukupno 14 osvojenih medalja. Obranili smo titulu najbolje kajsijevače u Hrvatskoj koju smo i prošle godine imali, a ove godine među 90 uzoraka šljivovice naša je također proglašena najboljom", zadovoljan je Vladimir uspjehom, što im je dodatni vjetar u leđa u promociji svojih proizvoda. Očito je da to nisu slučajni i trenutačni uspjesi, nego rezultat predanog rada OPG-a koji ima velike ambicije.

Bespovratna potpora Ministarstva gospodarstva i obrta

Nabavili su i suvremenu liniju i opremu za proizvodnju sokova od voća. Za taj projekt vrijedan 220 tisuća kuna, Ministarstvo poduzetništva i obrta dodijelilo im je potporu kroz program Poduzetnički impuls u iznosu 75% bespovratnih sredstava. Budući da za proizvodnju rakija i sokova nema dovoljno vlastitog voća, OPG Šokac razvija suradnju sa voćarima iz okolice, ali i drugih dijelova Hrvatske.

"Što se tiče otkupa industrijskog voća, ovisno o vrstama koje su nam potrebne, veći dio možemo riješiti iz našeg okruženja. Imamo dobru suradnju s voćarima iz Starog Petrovog Sela, Davora i Opatovca, velika suradnja je ostvarena sa tvrtkom Rašeljke koja ima voćnjak u Rajčićima, a marelice i dunje otkupljujemo od voćara iz Aljmaša i Kneževih Vinograda", kaže Vladimir. Ističe da obavljaju i uslužno cijeđenje, pasteriziranje i pakiranje soka zainteresiranim voćarima od njihova voća.

Samo najbolje je dovoljno dobro

Šokci su stvorili kvalitene, vrhunske proizvode, rakije i likeri "Šokac" polako postaju brand na kojemu, kažu, treba još puno raditi, osobito na osvajanju tržišta. "I u taj posao ulazimo s velikim ambicijama, s puno žara i truda. Za sada smo na tržištu malo manje od godinu dana, a već možemo reći prisutni smo u cijeloj Hrvatskoj - od Dubrovnika do Vinkovaca, najviše na širem zagrebačkom području i u gradovima na jadranskoj obali. Ne ide lako, mukotrpan je to posao pronalaženje kupaca. U budućnosti ćemo se više pojavljivati na sajmovima, jer smatramo da tako možemo proširiti tržište i povećati prodaju, a i veće su šanse za izvoz", nada se ovaj mladi poduzetan magistar ekonomije koji želi ostati u Okučanima. Moto mu je: "Samo najbolje je dovoljno dobro".

A otac Zvonko dodaje: "Drago mi je da se mlađi sin i pored jako dobrog posla u Zagrebu odlučio vratiti kući, da je obitelj na okupu, i što mi je i najdraže da je vidio da se od toga može živjeti".


Fotoprilog


Tagovi

Zvonko Šokac Jasminka Ivana Vladimir Bojan Trošarinskog skladišta Hrvatska gospodarska komora Prehrambeno tehnološki fakultet Kajsijevače Šljivovice Rakije Likeri.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.