Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani masline 2018.
  • 06.05.2018. 17:00

Crnogorci proizveli ulje od masline stare 2.240 godina

50 stabala maslina sa područja Bara i Ulcinja staro je od 500 do preko 2.000 godina, a od najstarijeg, Crnogorci su napravili 11 litara vrhunskog ekstra devičanskog maslinovog ulja.

Foto: Arhiva Društva maslinara Bar
  • 1.020
  • 135
  • 0

Crnogorski maslinari iz Bara vlasnici su ulja od najstarijih maslina na jadranskoj obali i priobalju. Jedan među njima, Vebija Abazović, ima stablo staro 2.056 godina.

"To je ponos mog imanja. U boljim godinama od te masline dobijemo i po 50 litara ulja", kaže Vebija, koji ukupno uzgaja 600 maslina, ima uljaru, a uz to je uspešan voćar i povrtar. Proizvodi, kaže, sve vrste povrća.

Starija od njegove masline je samo ona u Mirovici za koju su stručnjaci utvrdili da je navršila 2.240 godina. Po nekima to je možda i najstarija maslina na svetu, a nalazi se pod zaštitom države Crne Gore. "Na području Bara i Ulcinja 50 stabala je starije od 500 godina", kaže Ćazim Alković, predsednik Društva maslinara Bar.

Vebija Abazović ima stablo staro 2.056 godina

To društvo, na čelu s Alkovićem je i pokrenulo vrlo zahtevan projekat utvrđivanja starosti crnogorskih maslina. Sproveden je u saradnji sa INIDO (Ujedinjeni narodi industrijski razvoj) i u partnertsvu UNDPI-a i Ministarstvom ekonomije Crne Gore.

Postupak utvrđivanja starosti

Najpre je, kaže Alković, valjalo evidentirati stara stabla, izmeriti obim i pečnik, fotografisati svako stablo i o svemu sačiniti zapisnik. Komisija Društva maslinara Bar je potom celu dokumentaciju poslala na Šumarski fakultet Univerziteta u Istanbulu, čiji su eksperti, nakon detaljne analize, odlučili da se nastavak istraživanja izvrši na 25 stabala u Baru i 25 u Ulcinju. Dva eksperta iz Istanbula, ekspert sa Univerziteta Donja Gorica iz Podgorice zajedno sa predstavnicima Društva maslinara Bar i Ulcinj su sa 50 stabala maslina uzeli uzorke metodom bušenja šupljim borerom, čija je dužina bila 40 i 50 centimatara, a prečnik 10 centimetara.

Sadržaj šupljine borera, sa kojeg će se kasnije brojati godovi, smeštan je u odgovarajuće plastične cevčice. One su numerisane, kako bi se osigrala sledivost do svakog stabla pojedinačno. Uzorci sa beleškama odneseni su u "Istanbul University Wood Anatomy and Tree Ring Research Laboratory“. Svi uzorci su pojedinačno stavljeni u drvene držače, gde su slepljeni, što je kasnije omogućilo brojanje godova.

Metode eksperata iz Istanbula

Za utvrđivanje starosti stabala maslina korištene su dve metode:

  1. Procena broja nestalih prstenova stabla u jezgru (N) uz korišćenje sledeće jednačine: N = (R – L)/G gde je G prosečna debljina svakog prstena u uzorku; L je dužina uzorka koji se može čitati, a R je radijus stabla na visini ekstrakcije. Ukupna starost se procenjuje dodavanjem N broju vidljivih prstena u uzorku.
     
  2. Druga metoda sastoji se od predviđanja broja prstenova stabla (npr. godina) za maksimalnu širinu maslinovog stabla korišćenjem funkcije koja se odnosi na broj prstenova i kumulativnu širinu za svaki od primera, uz korišćenje jednostavne linearne regresije, pojašnjava Alković.

Eksperti iz "Istanbul University Wood Anatomy and Tree Ring Research Laboratory” su na kraju istraživanja napravili konačan Izvještaj utvrđivanja starosti 50 stabala maslina sa područja Bara i Ulcinja. Prema tom izveštaju, 16 istraživanih stabala je staro manje od 500 godina, 26 istraživanih stabala staro je između 500 i 1.000 godina, šest stabala između 1.000 i 2.000 godina i dva stabla su starija od 2.000 godina.

Za svako staro stablo masline zrađen je sertifikat koji sadrži njegovu procenjenu starost, informaciju o vlasništvu i lokaciju sa geografskim koordinatama.

Sertifikovanje, promocija i brendiranje ulja

Kako kaže Alković, utvrđivanje starosti maslina bio je samo preduslov za sledeći korak, a to je brendiranje maslinovog ulja proizvedenog od starih stabala maslina. Najpre su uz svako sertifikovano stablo postavili informativne table, koje sadrže podatke o starosti stabla, vlasništvu i lokaciji sa kratkim opisom. Izrađena je i veb prezentacija, s označenim lokacijama svih starih stabala, gde se, uz sve zanimljivosti, mogu videti i maslinarske ture za pešačenje, koje povezuju više starih stabala i kulturno-istorijskih spomenika.

Osim toga, plodovi sa stabala za koja je utvrđivana starost su ubrani i prerađeni pod nadzorom zajedničke komisije, koja je pratila i evidentirala sve faze u proizvodnji ulja. Kontrolisanom berbom stare masline (2.240 godina) ubrano je, na primer, 120 kilograma maslina, od čega je dobijeno 11 litara vrhunskog ekstra devičanskog maslinovog ulja. Nakon berbe, u roku od dva sata, izvršena je prerada maslina i dobijeno vrhunsko ulje, koje je odmah pohranjeno u odgovarajuće inoks posude.

Ulje za princa Čarlsa

Kako bi se maslinovo ulje izdvojilo od uobičajene komercijalne prodaja, za pakovanje se koriste posebno stilizovane staklene boce, na koje se lepi luksuzna etiketa, gde je svaka boca numerisana. Etikete su, dodaje Alković, dizajnirane tako da je za ulja koja su proizvedena od plodova sa stabala starijih od 2.000 godina namenjena zlatna edicija, a za ulja sa stabala starijih od 1.000 godina srebrna edicija. Svaka boca je smeštena u posebnu drvenu kutiju, a kutije su izrađene od suvog maslinovog drveta.

 Inicijativu za utvrđivanje starosti maslina podstaklo je Društvo maslinara Bar

"Već smo predstavili ekstradevičansko ulje dobijeno od stare masline u bocama od 0,25 litara, kojih je svega 13 u seriji. Reč je o promotivnoj seriji, koja nije u prodaji", kaže Ćazim Alković.

On dodaje da se ovako luksuzna pakovanja mogu po izuzetno visokim cenama prodavati na posebnim aukcijama i u direktnoj prodaji eksluzivnim restoranima i hotelima. "Jedna od boca vrhunskog maslinovog ulja iz zlatne edicije je poklonjena britanskom princu Čarlsu, tokom njegove posete Crnoj Gori. Upravo ovaj dar i prinčevo zanimanje za crnogorsko maslinovo ulje je dodana vrednost i još jedna lepa priča, koja će podstaći njegovu prodaju po izuzetno visokim cenama", zaključuje Alković.


Tagovi

Crnogorski maslinari Stare masline Bar Ulcinj Istanbul Princ Čarls Ćazim Alković Vebija Abazović


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Nedjeljko je dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik nedeljnika i dnevnika Zadarski list. Moto: Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da rečima bude tesno, a mislima široko.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]