Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Društveni biznis
  • 19.09.2016. 08:00

Agrorevolucija - recept za bolji kvalitet mesa!

Cilj "Agrorevolucije" Sandija Salkića iz Cazina je prvi u BiH plasirati meso koje ima najviši i dokazani kvalitet. Imaju poseban recept kojim vrše ishranu goveda!

Foto: Sandi Salkić, Agrorevolucija
  • 4.670
  • 232
  • 0

Svake godine kad se othrane grla - padne cijena mesa. Kako stati tome na kraj te porodično umijeće proizvodnje mesa podići na viši nivo, dosjetio se Sandi Salkić iz Cazina. Diplomirani inženjer prehrambene tehnologije pokrenuo je stoga vlastitu firmu "Agrorevolucija" u kojoj će proizvoditi te pakirati meso po najvišim standardima.

Cilj Agrorevolucije je u naredne četiri godine imati 150 grla

"Ideja, moj san, jeste da riješim probleme s kojima se susreću naši mali proizvođači koji žive od poljoprivrede i zajedno s tim da smanjim količine zemljišta koje se ne obrađuje. Od malih nogu sam u ovom poslu s porodicom i uvidio sam problem s kojima se susreću svi. Uglavnom, svake godine kad othrane grla padne cijena mesa. Najviše me potaknulo to što poljoprivrednici najviše rade, a najmanje zarađuju", kaže nam mladi inženjer.

Iskoristio dobivenu priliku

Ideja je uvijek bila tu, dodaje, ali nije bilo načina ni mogućnosti da se realizira. Međutim prilika se ukazala. Naime, prošle godine se prijavio na Omladinsku banku preko koje su se radili projekti u lokalnoj zajednici, a koje je financirala fondacija Mozaik i Opština Cazin.

"Skupio sam omladinu iz svoje zajednice i kao ekipa smo se prijavili za projekat izgradnje izletišta i igrališta za djecu, koje je bilo jako potrebno u našem kraju. Učestvovanjem na ovom turniru dobio sam priliku da prijavim vlastiti Biznis plan za razvoj društvenog biznisa, pa sam ja tu priliku iskoristio za realizaciju svoje ideje. Uspješno prolazeći kroz sve kursove i radionice koje je organizirala fondacija Mozaik, mene su odabrali iz ukupno 3.000 prijavljenih i ušao sam u krug od 20 najboljih ideja", opisuje početak realizacije plana.

Sami uzgajaju hranu za svoja goveda

Nakon toga je bio pozvan da predstavi svoju ideju u Sarajevu pred sudijama. "Ideju smo predstavili ja i moj rođak Velić Zehrudin, veterinar, pred sudijama, tad smo prošli među najboljih 10 i dobili smo mentore ispred fondacije Mozaik i 5.000 KM kako bi istražili ideju. Nakon što smo završili istraživanje, ponovo smo pozvani u Sarajevo kako bi smo im prezentirali rezultate istraživanja i razvoj ideje", priča Sandi.

Sudije su ideju ocijenili visokim ocjenama čime su prošli dalje. Danas su jedna od tri društvene firme koje će 51% svoje dobiti plasirati u društvo.

Jedna od tri društvene firme u BiH

"Zajedno s fondacijom Mozaik kao partnerom, pokrećemo Društveni biznis Agrorevoluciju. Cilj nam je da u periodu od četiri godine imamo dvadeset i više porodica kooperanata i 150 grla, te da obezbijedimo bolju cijenu našim kooperantima i lakši razvoj", zaključuje Sandi.

Kako navodi, cilj "Agrorevolucije" je prvi u BiH plasirati meso koje ima najviši i dokazani kvalitet. Imaju poseban recept kojim vrše ishranu goveda, a svu hranu za stoku proizvode na vlastitim poljima. Cijeli proces je kontroliran, a sve kako bi se dobila željena kvaliteta mesa. Tako će na gotovom proizvodi biti jasno vidljiv proizvođač mesa, na koji način je proizvedeno te kvalitet. Posjedovat će HACCP i halal certifikate.

Kako da hrane grla, savjetovat će i kooperante

Kako da grla hrane savjetovat će i kooperante, a sve kako bi dobili meso željene kvalitete. Da se može dobiti iznimno kvalitetno meso već su dokazali rezultatima analize kroz inkubaciju kada su testirali ideju uz podršku mentora ispred fondacije Mozaik. Kvalitet su, zaključuje, dobili zahvaljujući tradiciji, receptu ishrane i posebnoj brizi o grlima te velikom iskustvu veterinarskog stručnjaka.

Foto: Sandi Salkić, Agrorevolucija


Fotoprilog


Tagovi

Sandi Salkić Cazin Proizvodnja mesa Društveno poduzeće Goveda Kvalitet


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.