Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupres
  • 17.12.2023. 09:00
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Kupres

Perica Romić politiku zamijenio farmom: Kad bih prodao ovce, odmah bih umro

Posjetili smo kuprešku obitelji Romić, najveće proizvođače ovčijeg mlijeka u BiH, a proizvode i najbolji sir na Balkanu.

Foto: Martina Krišto Antelj
  • 3.130
  • 656
  • 0

Kupres je zbog svoje nadmorske visine i iznimno bogatih pašnjaka, izrazito pogodno područje za stočarstvo. Stoga i ne čudi da se ovdje proizvode i najkvalitetniji sirevi.

Posjetili smo kuprešku obitelji Romić, najveće proizvođače ovčijeg mlijeka u Bosni i Hercegovini, a proizvode i najbolji sir na Balkanu. U ovu uspješnu obiteljsku priču uloženo je puno rada i ljubavi.

Godišnji odmor na imanju

Perica Romić, vlasnik je mljekare i farme na kojoj ima oko dvije tisuće ovaca, 70 krava, a u fazi je nabavke i 400 koza. Poljoprivredom se bave desetljećima. Međutim, ozbiljan obiteljski posao, Perica, inače veterinar i agronom po struci, pokrenuo je prije sedam godina nakon što je napustio funkciju načelnika Kupresa i politiku zamijenio radom na farmi.

Na farmi su ovce i krave, a uskoro stižu i koze

Trenutno ima 13 zaposlenih, ali zbog obima posla angažirana je kompletna obitelj.

"Imam četiri sestre i jednog brata. Svi su uključeni u posao na farmi, koliko tko može. Svoje godišnje odmore uglavnom provode ovdje na imanju, a u cijelom poslu nam jako puno nam pomažu moja supruga, djeca i roditelji", priča naš domaćin dodavši kako je posao zahtjevan, kao i svaki, ali je velika privilegija što vole ovo što rade.

"Ja imam običaj reži kada bih prodao ovce mislim da bih iste sekunde umro. Tako da je to jedna velika ljubav, ja sam najsretniji kad se ovce janje i kada sam u štali, a to je drugi, treći mjesec, i to me čini sretnim i zadovoljnim", kaže ovaj vlasnik Mljekare "Perkan" iz Kupresa.

Najbolji balkanski sir

Romići od prošle godine proizvode i sir i već imaju priznanje za kvalitet. Naime, na nedavno održanom Balkan Cheese Festivalu u Beogradu u susjednoj Srbiji, među više od 200 vrsta autohtonih i originalnih sireva iz Francuske, Italije, Crne Gore, Srbije i BiH, prestižno prvo mjesto, osvojio je upravo njihov sir.

Najbolji među više od 200 vrsta autohtonih i originalnih sireva

"Nema tu zapravo nikakve mudrosti, temelj svega je sirovina, a sirovina je mlijeko i ako se mlijeko dobiva sa pašnjaka koji nisu kontaminirani i koji imaju veliki broj raznovrsnih biljaka koje daju posebnu aromu kupreškom mlijeku, onda mora i sir kao takav biti dobar", skromno kaže Romić.

Mljekara ima kapacitet od dvije tisuće litara. Zimi je prinos smanjen pa trenutno iznosi oko 800 litara mlijeka dnevno. Za proizvodnju kvalitetnog sira, najvažniji su sirovina i higijenski uvjeti, kaže tehnolog ​​​​​​​Smiljka Perković, koja ipak navodi da je proces proizvodnje težak, a za finalni proizvod potrebna su najmanje tri mjeseca

"Ja često znam reći da je sir kao malo dijete, non-stop se morate njime baviti, ili ga okrećete ili perete ili premazujete. Morate ga stalno kontrolirati i tetošiti", dodaje Smiljka.

Med i mlijeko

Obitelj Romić iz Kupresa, primjer je da se uz puno rada, odricanja i ljubavi može biti uspješan. Na ovoj visoravni uspijeva više od tisuću različitih biljaka i idealno je područje za ispašu i stoke i pčela. A upravo zbog kvalitete finalnih proizvoda, mnogi kažu da u Kupresu teku med i mlijeko.


Fotoprilog


Tagovi

Mljekara Perkan Perica Romić Farma ovaca Farma krava Najbolji sir Balkan Cheese Festival


Autorica

Martina Krišto Antelj

Više [+]

Diplomirana novinarka, višegodišnja dopisnica BHRT-a iz Mostara.