Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ulje od sjemenki grožđa
  • 16.12.2017. 16:30

Ulje od sjemenki grožđa bogatije čak i od maslinovog?

Ulje od sjemenki grožđa dosta je zdravo, smanjuje količinu masnoće u krvi i pomaže u obnavljanju stanica kože, rekao je Mario Jakobović s Veleučilišta u Požegi. On ističe da je ovo ulje jedno od najkvalitetnijih, po sastavu vitamina i minerala, bogatije čak i od maslinovog.

Foto: screenshot/youtube.com
  • 10.646
  • 137
  • 0

Sjemenke od grožđa u prijašnjim vremenima služile su kao vinogradarski otpad ili eventualno kompost. Danas se spomenuta sirovina sve više upotrebljava za proizvodnju ulja, vrlo cijenjene i zdrave namirnice. Taj trend odlučilo je popratiti i Veleučilište u Požegi.

"Ulje se počelo koristiti, u zadnjih desetak godina, sve više u prehrambene svrhe. Prije se koristilo za avio industriju i drugu preciznu industriju. Ulje trpi dosta visoke temperature tako da je dobro za prženje. Dosta je zdravo, smanjuje količinu masnoće u krvi i pomaže u obnavljanju stanica kože", rekao je Mario Jakobović, viši stručni predavač Veleučilišta u Požegi.

Sušenje je vrlo važan proces u proizvodnji

Prema riječima našeg sugovornika, ulje od sjemenki crnih sorti kvalitetnije je nego od koštica bijelih sorti grožđa. "Nakon proizvodnje crvenog vina, poslije prešanja se izdvaja komina. Slijedi djelomična fermentacija, a sjemenka se prosijavanjem izdvaja iz komine. Zatim slijedi sušenje što je vrlo važan proces u proizvodnji", ističe Jakobović.

Da bi kvaliteta ulja bila dobra, udio vlage u sjemenci ne bi trebao biti veći od 8%. Nakon sušenja slijedi skladištenje ili hladno prešanje, prilikom kojeg temperatura ne smije prelaziti 50 Celzijevih stupnjeva.

"Prešanje se može obavljati na dva načina. Češći i jeftiniji način je hladno prešanje vijčanom prešom, a postoji i ekstrakcija putem super kritičnog ugljičnog dioksida. To je vrlo skupa tehnologija, ali je prednost je što se na taj način izdvoji 100 posto ulja iz sjemenke", pojašnjava Jakobović.

Ulje od sjemenki grožđa je jedno od najkvalitetnijih ulja

Za širu proizvodnju ulja češće se koristi hladno prešanje, proces koji nije prekompliciran, ali je iskoristivost sjemenki manja.

"Osušena sjemenka, očišćena od kožice i drugih ostataka koma, suši se i stavlja u prešu. Najjednostavnije ju je usporediti sa strojem za mljevenje mesa. Iz nje izlazi pelet, a prije kraja postupka na sito izlazi ulje", rekao je Jakobović.

Proizvodnja putem superkritičnog stanja je kompliciranija jer se sjemenke melju te proizvode pod visokim tlakovima i određenim temperaturama uz dodatak ugljičnog dioksida. Prema riječima našeg sugovornika, ulje od sjemenki grožđa je jedno od najkvalitetnijih, po sastavu vitamina i minerala, bogatije čak i od maslinovog. Suha sjemenka iznosi oko 2% grožđa, a ovisno o sorti i godini iz koštica se dobiva od 8 do 15 posto ulja.

"Ja radim pokus na cabernet sauvignonu, svjetskoj sorti koje ima dosta i kod nas. Po mojim istraživanjima, iz sjemenke, nakon filtracije i taloženja, dobije se oko 10% čistog ulja", ističe Jakobović.

Litra ulja oko 400 kuna

Upravo zbog toga ulje od sjemenki grožđa ima poprilično visoku cijenu, a u Hrvatskoj još nema veće i ozbiljnije proizvodnje. "Maloprodajne cijene decilitra iznosi oko sto kuna. Na veliko, litra ulja na svjetskom tržištu se kreće oko 400 kuna", otkriva Jakobović.

Od sjemenki koje prođu kroz prešu, dobiva se pelet odnosno sirovina za novi nusproizvod, a to je brašno od sjemenki grožđa.

"Brašno je bogato antioksidansima i reservatolom, tvari koja je jako bitna za kardiovaskularni sustav. Po nekim istraživanjima sprječava stvaranje stanica raka debelog crijeva", priča Jakobović.

Osim ulja od sjemenki grožđa, na Veleučilištu se pokusno proizvodi i ulje od lješnjaka. I pelet od lješnjaka se također koristi u pekarskoj industriji za proizvodnju brašna čija cijena po kilogramu prosječno iznosi 200 kuna.

Foto: screenshot/youtube.com


Tagovi

Ulje Sjemenke grožđa Proizvodnja Veleučilište u Požegi Sušenje Prešanje Mario Jakobović


Partner