Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Licitar
  • 05.10.2018. 07:30

Čuvari tradicije: Gvirc, medica, licitari, medenjaci i tjestene šlapice obrta Prstec

Naš medenjak je potpuno prirodan, bez konzervansa i ikakvih aditiva - čisto brašno, puno meda i voda! Sav med je s karlovačkog područja, a kao posebnost naše proizvodnje ističemo kesten, otkriva nam Renata Gorišek-Prstec.

Foto: arhiva obrta Prstec
  • 3.050
  • 314
  • 0

Na prostorima Karlovačke županije oduvijek su se čuvale tradicijske vrijednosti i običaji, stari zanati i obrti. Danas mnogi tradicionalni obrti nestaju. Licitarstvo i medičarstvo su stari obrti koji su se u naše krajeve proširili iz istočnoalpskog područja, prvenstveno iz Njemačke i Austrije. Medičarski obrt se nekada učio četiri godine, nakon čega je bilo potrebno raditi kod majstora određeno vrijeme kako bi se stekla praksa. Nakon prakse u Austriji ili susjednim zemljama, dobivale su se ocjene (preporuke) o stečenim znanjima i kvalifikacijama. Kao završni ispit izrađivao se poseban proizvod, a za uspješan uradak dobivala se majstorska povelja.

Svjećarsko-medičarski obrt Prstec osnovao je, sada već davne 1963. godine Antun Prstec, otac Renate Gorišek-Prstec koja je preuzela vođenje poslovanja. Pomažući mu, Renata je naslijedila ljubav prema izradi licitara i drugih proizvoda, stekla znanje te 1999. godine preuzela posao, a otac je otišao u zasluženu mirovinu. "Kako sam ja ostala kod kuće s roditeljima, nekako mi je bilo normalno da im pomažem i da nastavim s tim poslom u budućnosti“, kaže nam ova zaljubljenica u licitare. Obrt je od 2008. godine nositelj znaka Hrvatske obrtničke komore "Obrt s tradicijom“ za kvalitetu svojih proizvoda što dokazuje da radi s ljubavlju i da nije pogriješila u svome izboru.

Gvirc, medica i tjestene šlapice 

U svojoj radionici izrađuje tradicionalna medičarska pića gvirc i medicu, proizvode od voska i parafina. Uz licitare raznih oblika, motiva i veličina izrađuje i tjestene krunice te je poznata po svom posebnom proizvodu - tjestenim šlapicama.

 

Licitarska srca

Proizvodnja gvirca vezana je uz jesensko razdoblje. Radi se od meda, vode i hmelja. Najbolja medovina potječe od kestenova meda, a proces cijele izrade je prilično dugotrajan. Potrebna su dva mjeseca za fermentaciju, a zatim još mora odležati. Riječ je o autohtonom hrvatskom proizvodu i jednom od osnovnih medičarskih proizvoda.

"Izrada svijeća je također jedna od naših osnovnih i vrlo važnih djelatnosti. Proces izrade sastoji se od lijevanja parafina u kalupe, bojanja i sušenja. Na njih lijepimo sličice ili ih ukrašavamo cvikanjem i štehanjem. Svijeće lijevamo u lampione. Izrađujemo posebne svijeće, specifične za našu radionicu izrađene od voska u obliku pčelinjih košnica, frkane svijeće u obliku saća i još mnogo zanimljivih proizvoda“, rekla je vlasnica obrta Renata Gorišek-Prstec te nastavila pobliže o medenjacima.

"Naš medenjak je potpuno prirodan, bez konzervansa i ikakvih aditiva - čisto brašno, puno meda i voda! Sav med je s karlovačkog područja, a kao posebnost naše proizvodnje ističemo kesten. Svi medeni licitarski proizvodi izuzetne su kvalitete i mogu se konzumirati s rokom trajanja i do šest mjeseci. Licitarska srca i ostale medene proizvode pažljivo ukrašavamo što nam predstavlja posebno zadovoljstvo.“

Čuva obrt od izumiranja 

Svi proizvodi su jestivi (izuzev sličica i ogledalaca, naravno), a najpoznatiji licitarski proizvod je srce. Osim srca izrađuju konjiće, ćislo, zvjezdice, šlapice, torbice, urice, bebe s ogledalcima, pištolje i drugo. "Svaki proizvod je originalan, niti jedna beba ili konjić nisu posve isti, a svaki licitar ima svoj način cifranja. Iako je danas proizvodnja puno lakša nego prije, prvenstveno zbog strojnog miješanja i velikih peći, njihovo oblikovanje i ukrašavanje i dalje se radi ručno na tradicionalan način, pri čemu je potrebna kreativnost i sigurna ruka. Do finalnog proizvoda potrebno je najmanje mjesec i pol dana. Kada se tijesto ispeče, treba ga mjesec dana sušiti prije nego se umoči u boju kako se ne bi krošilo. Kad se 'nacifra', mora se sušiti još dva tjedna. Medenjake koje proizvedemo pakiramo u hermetički, zatvorenu plastičnu ambalažu."

Renata zapošljava pet djelatnika, a u poslu joj puno pomažu suprug i kći, dok sin živi i radi u Zagrebu. "Meni je vjerojatno bilo lakše ući u obrt nego onima koji kreću iz početka jer je tata napravio veliki dio posla. Od prvih dana sam imala mušterije i osiguranu prodaju tako da sam ja samo proširila djelatnost. No, u svakom poslu važna je upornost i znanje da bi se uspjelo pa tako i u našem. Planiram sačuvati obrt od izumiranja i naučiti  kćer svemu što znam jer imam želju da nastavi obrt, a sve drugo doći će samo po sebi jer jedino s kvalitetom i poštenjem danas se može opstati i napredovati.“

Kvaliteta i tradicija imaju budućnost

 

Za kraj nas pozivaju da ih posjetimo u Karlovcu: "Naši proizvodi redovito se kontroliraju u zagrebačkom Institutu za kvalitetu. Izrađeni su uz puno truda i ljubavi. Pozivamo vas da dođete u našu medičarnu, osladite se svježim medenjacima i hladnim gvircom te izaberete poklon za najmilije.“ A mi vas pak u ovom trenutku pozivamo da pogledate njihove proizvode u galeriji slika, uživat ćete!


Fotoprilog


Tagovi

Svjećarsko-medičarski obrt Prstec Renata Prstec Obrt s tradicijom Gvirc Medica


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]