Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Talog od kave
  • 02.02.2017. 12:00

Kako iskoristiti talog od kave u poljoprivredi?

Ostatak od ispijene kave (talog, soc), na razne načine djeluju pozitivno na neke biljke, te se može koristiti kao prehrana za njih, jer sadrži kalij, dušik, magnezij i fosfor.

  • 29.448
  • 955
  • 0

Kava u našoj kulturi ima posebno mjesto. Ona nije bilo kakav napitak, jer je prati poseban ritual, bilo da je pijemo sami ili u društvu. Ali nije samo da ljudi uživaju u njenom okusu, ostatak od ispijene kave (talog, soc), na razne načine djeluje pozitivno na neke biljke, te se može koristiti kao prehrana za njih, jer sadrži kalij, dušik, magnezij i fosfor.

Talog od kave se može stavljati u kompost. Ja ga tako koristim i tu se razgrađuje sa ostalim biootpadom do zrelog komposta. Međutim, talog od kave možete koristiti i stavljajući ga direktno u/na zemljište ili oko biljaka kao gnojivo. Ali ovdje morate biti pažljiviji, jer je talog od kave kiseliji i može narušiti kiselost, odnosno pH vrijednost zemljišta, pa ga upotrebljavajte umjereno ili mješajući ga s pepelom koji je alkalan kako bi neutralizirali kiselost.

Zapravo, trebate biti pažljivi kao i s većinom prehrane koju dajete biljkama. Prije upotrebe, talog od kave možete malo prosušiti, bit će vam lakše kontrolirati količinu koju nanosite oko biljaka.

Hrana za biljke

S druge strane, kulture koje vole rasti na kiselijim i blago kiselim zemljištima će ga obožavati, pa ako uzgajate bobičasto voće (borovnica, ribizla, brusnica, aronija) te maline, kupine, jagode, budite opuštenije ruke. Dosta ga voli cvijeće, naročito ruže, hortenzije, rododendroni, ciklame, gladiole, ljiljani. Ako uzgajate hortenzije, znate da se boja njihovog cvijeta mijenja ovisno o kemijskom sastavu zemljišta, odnosno kiselosti zemljišta. Ukoliko rastu na neutralnim do alkalnim zemljištima, boja cvjetova je crvenija, odnosno ružičasta.

Mijenjajući pH zemljišta u kiselije, njihova boja prelazi u plavo, a to možete postići dodavanjem taloga kave kao prihranu biljci. Od povrtlarskih kultura, na talog od kave pozitivno djeluju mrkva i rotkvica, tako da ga prilikom sijanja ovih kultura, možete dodati sa zemljištem.

Gliste, koji su veliki pomoćnici u svakom vrtui više nego dobrodošle, obožavaju talog od kave, te ih na ovaj način možete privući.

Talog od kave tjera mrave i puževe

S obzirom da je kava jako aromatična, talog od kave, odnosno kofein koji sadrži, može poslužiti i za rješavanje štetnika koji nisu dobrodošli u vrtu. Ako vam smetaju mravi, oko površine koju želite zaštititi, pospite talog od kave. Većini vrtlara veliku štetu prave puževi, te su im oni noćna mora i oni koji žele na što prirodniji način uzgajati svoje kulture, osmišljavaju razne načine da puževe otjeraju. Talod od kave i ovdje može biti dobar pomoćnik, jer i njih odbija. Psi i mačke su također jako osjetljivi na mirise, tako da i njima smetaju.

Primjena u domaćinstvu

Talog od kave ima višestruku primjenu i u domaćinstvu, te se koristi u neutralisanju neugodnih mirisa u hladnjaku tako što ćete u otvorenu posudu staviti talog od kave i postaviti ga u frižider da prikuplja mirise. Može vam pomoći i oko uklanjanja mirisa s kože, tako što ćete ga utrljati i isprati vodom. Pored toga, talogom od kavfe možete očistiti i mrlje sa posuđa.


Tagovi

Kava Hrana za biljke Talog od kave


Autorica

Tatjana Suhajček

Više [+]

Biologinja po zanimanju, eksperimentira i u poljoprivredi, a svoja iskustva dijeli s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]