Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TotY 2024
  • 13.11.2023. 13:30

MF 9S.425 - nova perjanica Massey Fergusona

Nova 9S serija, nasljednik uspješnog 8S prethodnika, donosi više snage, udobnosti, kontrole i automatizacije, ističu MF inženjeri

Foto: Renata Prusina
  • 52
  • 19
  • 0

Prvog dana otvaranja Agritechnice, najvećeg sajma poljoprivredne mehanizacije, koji se odražava ove sedmice do 18. novembra u Hannoveru, Njemačka, lansirana je na tržište najnovija serija traktora iz radionice Massey Fergusona  - 9S. Novu Perjanicu MF 9S.425, ovogodišnjeg finaliste izbora "Tractor of the Year", članovi žirija imali su priliku prošlog mjeseca ekskluzivno testirati na poljima nedaleko fabrike u Beauvaisu u Francuskoj.

Dobri poznavatelji ove prestižne nagrade znaju da su kandidati ovog brenda u izboru još od samih početaka, od 1998. godine, kada su se predstavili MF serijom 8200, a ovu laskavu titulu osvajali 2004. (MF 8480 Dyna-VT) i 2008. (MF 8690 Dyna-VT) postavljajući tako odličnu platformu za daljnji razvoj traktora visoke snage za koje ovaj brend niže i brojne druge nagrade i priznanja (svjetski rekord u oranju, za tehničke inovacije...).

Claas Xerion 12.650 Terra Trac je pobjednik izbora za traktor godine - TotY 2024

Prateći zahtjeve tržišta i potrebe farmera, prepoznatljivo nasljeđe DNK Massey Fergusona u kategoriji traktora visoke snage ojačano je dakle novom serijom 9S sa šest modela raspon od 285 do 425 konjskih snaga. Najsnažniji u novoj seriji, finalist ovogodišnjeg TotY izbora, 9S.425, kako se iz samog "imena" iščitava, razvija maksimalnih 425 konjskih snaga, i to na 1.850 okretaja u minuti, pri čemu daje maksimalni okretni moment od 1.750 Nm  na 1.500 okr/min.

Koje su mu glavne prednosti?

Riječ je dakako o AGCO Power (8,4 litara zapremine i 6 cilindara) motoru koji zadovoljava posljednje standarde (Stage V) smanjenje emisije štetnih plinova i to zahvaljujući poznatom "All-in-one" sistemu obrade (DOC+DPF+SCR) bez EGR ventila, prikladno integriranom ispod kabine tako da ispušna cijev nimalo ne umanjuje nesmetan pogled iz kabine jer je sistem naknadne obrade plinova ispod kabine. Zahvaljujući izdašnom kapacitetu rezervoara goriva (660 l + 68 AdBlue) spreman je za dugi radni dan. Kad smo već kod goriva, MF inženjeri navode kako je potrošnja motora 202 gr/kW/h. Pripremljen je i za alternativna hidrogenirana biljna ulja (HVO). Servisni interval je 500 sati.

Ovaj je TotY finalist težak 10,9 tona

Navodeći prednosti nove perjanice, ističu inovativni Protect-U dizajn, snažnu hidrauliku, veliki broj priključnih ventila, najbolju u klasi transmisiju, CTIS integrirani sistem kontrole pritiska u gumama, i široku ponudu veličina guma... Sve to zadovoljava i najzahtjevnije zadatke u svim uvjetima rada, na polju kao i na cesti.

Poznati Protect-U dizajn (s razmakom između kabine i motora od 18 cm) sprječava vibracije i smanjuje buku u kabini (smao 69 dB), a zadržava dobru prednju vidljivost iz prostrane udobne kabine. Prokušan bestupanjski Dyna-VT prijenos iz AGCO radionice glatko će doseći od 0,03 do 50 km/h s 1.550 okretaja u minuti (40 km/h 1.400 okr/min).

Protok CCLP pumpe je 205 litara u minuti pri 1.650 okr/min, a na izbor je i opcija s dvije pumpe (osjetljive na opterećenje) i protokom hidraulike od 340 l/min na 1650 okr/min ili 400 l/min na 1850 okr/min. Na raspolaganju je 6 stražnjih i 3 prednja priključna ventila. Maksimalni podizni kapacitet stražnje hidraulike je 12 a prednje 5 tona.

Opremljen stražnjim i prednjim kamerama 

Fabrički integrirani sistem za kontrolu pritiska u gumama osigurava brzu prilagodbu za rad na polju ili cestovni transport, te koristeći dvojni kompresor od 650 l/min postavlja sa 0,8 na 1,6 bara u 4 minute. Optimalna vučna sila, prema preporukama MF inženjera, postiže se s gumama 2,18 m. Predviđena je dakako i mogućnost udvojenih točkova, pa čak i trostrukih za američko tržište. Inače, ovaj je TotY finalist težak 10,9 tona, s maksimalnim opterećenjem 18, tako da je omjer snage i mase 25,6 kg/KS.

Unutrašnjost kabine ovog traktora

Imajući u vidu sigurnost rukovatelja, umjesto "crvenog tepiha" dobrodošlice, ulaz u traktor olakšan je stepenicama bez sklizanja, velikim sigurnosnim rukohvatom s lijeve strane i na braniku s desne strane ulaza te velikim  vratima širokog kuta otvaranja. Siguran rad noću ili u prašnjavim uvjetima omogućit će "paket" LED svjetala koji osigurava osvjetljenost 360 stepeni. Kao standardna oprema dolaze i prednja i stražnja kamera.

I na koncu, uz epitete snažan, svestran, siguran, udoban, inženjeri ističu i jednostavan za upravljenje i pametan, navodeći novi MF V display, Fieldstar5 prošireni zaslon s pregledom za preciznu poljoprivredu, Datatronic5 zaslon osjetljiv na dodir za sve postavke traktora, MF Connect telemetriju, daljinski prijenos podataka u Agrirouter, Isobus funkcionalnost, kontrola sekcija, MF Guide, MF AutoTurn, AutoHeadland, automatsko okretanje (tri načina), TIM upravljanje priključnim uređajem i dr.

Ne moramo ni reći da su sve najvažnije upravljačke funkcije praktično na dohvat prsta jedne ruke, na multifunkcionalnom upravljačkom rukohvatu s ručicama (Multipad joystick) za hidrauličke funkcije.


Tagovi

TotY Massey Ferguson MF 9S.425 Tractor of the Year Agritechnica


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner