Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malčiranje
  • 16.09.2018. 09:30

Iskoristite opalo lišće kao malč

Opalog lišća će biti sve više, a umjesto da ga sakupimo i bacimo, možemo ga upotrijebiti za malčiranje. 

Foto: Gardenista / John Merkl
  • 441
  • 30
  • 0

Svi se sjećamo pismenih radova iz škole, koji su najčešće počinjali rečenicom: "Stiže jesen, a tepih od žutog lišća šuška ispod mojih nogu". Upravo taj dekorativni "tepih" može itekako biti od koristi u baštč. Opalog lišća će biti sve više, a umjesto da ga sakupimo i bacimo, možemo ga upotrijebiti za malčiranje

Šta je malč?

Malč je sloj materijala, koji nam omogućava da zagrnemo biljke, štiteći ih od korova, ali i da dekoriramo prostor. On čuva vodu i održava temperaturu zemljišta. Biljke okružene malčem zahtijevaju manje posla oko održavanja - manje plijevljenja, prihranjivanja i zalivanja. Za malčiranje se najčešće koriste: suho lišće, sijeno, slama, piljevina, iglice bora i drugo.

Kako i zašto kompostirati opalo lišće?

Kako da iskoristim opalo lišće za malčiranje?

Prije nego što pristupite malčiranju, zemljište očistite od korova. Malčiranje listovima možete obaviti na dva načina - da ih usitnite (na primjer kosilicom za travu) ili ostavite cijelima. Sakupite lišće na gomilu. Najvažnije je da ih rasporedite oko biljke u tankom sloju, do tri centimetra, kako bi voda mogla doprijeti do korijena biljaka. Ukoliko malčirate oko stabala, udaljite sloj bar pet centimetra od debla, da ne bi došlo do gomilanja vlage. Toliko je jednostavno!


Tagovi

Malč Opalo lišće Suvo lišće Malčiranje Kompost


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.