Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji
  • 12.05.2015. 07:15

Kakvi poticaji očekuju farmere u BiH?

Za tekuću 2015. godinu utrošak sredstava za razvoj poljoprivrede i proizvodnje planiran je kroz model poticaja proizvodnji, a plaćanja u sklopu mjera strukturne politike, kroz model podrške dohotku, model kapitalnih ulaganja, model ruralnog razvoja i model ostalih strukturnih podrški.

Foto: depositphotos.com
  • 597
  • 35
  • 0

Programom poticaja za poljoprivredu BiH u 2015. godini predviđeno je 120 milijuna KM za tekuće poticaje, te 30 milijuna KM za zaostali dug prema poljoprivrednicima iz prethodne godine. Utrošak sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava Poticaj za poljoprivredu, utvrđenih proračunom FBiH za 2015. godinu realiziraju se pod nazivom Od našeg polja do našeg stola.

Za tekuću 2015. godinu utrošak sredstava za razvoj poljoprivrede i proizvodnje planiran je kroz model poticaja proizvodnji, a plaćanja u sklopu mjera strukturne politike, kroz model podrške dohotku, model kapitalnih ulaganja, model ruralnog razvoja i model ostalih strukturnih podrški. Pravo na prijavu kroz javni poziv za dodjelu sredstava iz proračuna imaju poljoprivrednici i farmeri upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar poljoprivrednika.

Raspodjela poticajnih sredstava:

  • Biljna proizvodnja: 24.600 000 KM
  • Animalna proizvodnja: 64.000 000 KM
  • Ruralni razvoj: 40.449.750 KM
  • Ostalo (sufinansiranje domaćih i međunarodnih projekata): 16.225.000 KM
  • Sudske izvršne presude za protekli period: 3.225.250
  • Rezerve: 500.000 KM (Izvor:FZZP)

Aktualni Javni pozivi

Razvoj poljoprivredne proizvodnje

BC centar za razvoj i unapređenje sela raspisao je javni poziv za dodjelu poticaja i premija za razvoj poljoprivredne proizvodnje, koji će biti otvoren do 22. svibnja.

Poticaji se dodjeljuju za:

  • voćarsku i proizvodnju u plastenicima
  • nabavku opreme i mehanizacije
  • izgradnju i proširenje objekata za smještaj životinja
  • uzgoj kvalitetnih priplodnih junica
  • pčelarima

Za poticaje u ovoj godini planirano je oko pola milijuna KM, ali točan iznos koji će biti dodijeljen ovisi o punjenju gradskog proračuna. Centar će novcem iz poticaja financirati 50 % vrijednosti izabranih projekata. Pravo na poticaje imaju pravna i fizička lica registrirana kao poljoprivredno gazdinstvo, koja raspolažu poljoprivrednim površinama dovoljnim za obavljanje djelatnosti.

Zahtjev za dodjelu poticajnih sredstava, sa prijavom, zainteresirani trebaju dostaviti na adresu Centara za razvoj i unapređenje sela, Poljoprivredna služba, Jug Bogdana 6, Banjaluka. Također, prijavni materijal mogu predati i osobno u ured Poljoprivredne službe Centra, radnim danom od 9.00 do 15.00 sati.

Odabir korisnika za podizanje nasada jagodastog voća

Udruženje Organsko u SBK započelo je veliki projekt razvoja proizvodnje maline i jagodičastog voća. U jesenjoj fazi prijavilo se 13 operatera za proizvodnju organske maline na području općine Novi Travnik. Oni će uzgajati malinu na površini od 27 duluma.

U sklopu projekta obuhvaćena je i općina Fojnica gdje je i raspisan javni poziv za odabir korisnika za podizanje nasada jagodastog voća na području općina Travnik, Vitez, Kiseljak, Fojnica, Busovača, Novi Travnik i Kreševo za proljetnu sadnju 2015. godine kao i Prijavni obrazac,Izjavu i Kriterije za izbor moguće je pronaći na službenoj stranici općine Fojnica. Uz ovaj projekt realizira se još jedan, sličan, koji bi trebao rezultirati zasadima maline i u drugim općinama na oko 100 duluma zemljišta, a javni pozivi će biti objavljeni u skladu sa konačnim odlukama općina na kojima se realizira.

Poziv za raspodjelu suvbnconiranog dizel goriva za farmere

Na području općine Sokolac u toku je podjela 227.444 litara subvencioniranog dizel goriva za 514 registriranih poljoprivrednih proizvođača. Poljoprivrednici dizel gorivo preuzimaju na ovlaštenim benzinskim crpkama za subvencionirano dizel gorivo. Također, u istom sustavu javni poziv objavljen je u općini Bratunac i Srebrenica. Poljoprivrednici mogu preuzeti gorivo u odobrenim količinama do 15. studenog tekuće godine. Pravilnikom o poticajima je predviđeno 100 litara subvencioniranog goriva za jedan hektar sjetvenih površina.

Javni poziv i stočarima

Udruženje poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH), uputilo je Javni poziv svim poljoprivrednim proizvođačima koji se bave stočarskom proizvodnjom, ovčarstvom i kozarstvom, za prijave federalnog poticaja za uzgoj rasplodne stoke, ovaca i koza. Poziv je upućen poljoprivrednim proizvođačima, koji u osnovnom stadu imaju najmanje 50 ovaca, odnosno 25 koza starijih od jedne godine.

Prijave za početak proizvodnje se podnose kantonalnom Ministarstvu na obrascu P-1, uz priloženu ažuriranu listu stoke iz RPG-a i RK, putem pošte ili direktno na protokol Ministarstva, najkasnije do 15. maja ove godine. Iz Udruženja apeliraju na poljoprivredne proizvođače da ne kasne s predajom obrazaca, jer bi time izgubili pravo na poticaj, priopćeno je iz UPFBiH.

Najave

Uzgoj u sistemu krava tele - izgradnja novih objekata

Dana 27.04.2015.godine u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske održan je radni sastanak sa predstavnicima radne grupe Češke razvojne agencije, koja provodi projekt Razvoj uzgoja goveda u sistemu krava-tele. Sastanku su prisustvovali Ludek Stadnik, šef tima, Martina Doležalova sa Poljoprivrednog fakulteta u Pragu, Zuzana Biniova iz firme Natural s.r.o, Ružica Maran član projekta, i Lenka Richa, stočarska inspekcija Češke Republike, te Zoran Kovačević, pomoćnik ministra i Miljan Erbez, načelnik odjeljenja za stočarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjem tijeku projekta, novim ulaganjima, a posebno o pitanju izgradnje objekata za krave i telad u reprocentru u Kalinoviku, koji će funkcionirati u okviru zadruge Gvozno. U narednim danima bit će raspisan tender za izgradnju objekata. Dogovoreno je da se i dalje nastavi sa suradnjom i unapređenjem proizvodnje goveđeg mesa u sustavu krava-tele. (Izvor: MPRS)

Uzgoj jagodičastog voča

Nositelj aktivnosti oko uzgoja jagodičastog voća je TRA Agencija za razvoj općine Tešanj, koja sudjeluje u lancu vrijednosti jagodičastog voća kroz razvojnu inicijativu BEAR područje poslovne izvrsnosti na području općina: Tešanj, Teslić i Žepče.

U narednom periodu TRA u ovom području namjerava djelovati kroz tri radne grupe i to:

  • suradnju sa organima vlasti i financijskim institucijama
  • uvođenje novih tehnologija u proizvodnji
  • promociju i marketingu u proizvodnji i plasmanu jagodičastog voća

Posebna pažnja se odnosi na žene poljoprivrednice bez stalnog zaposlenja, obuku agronoma koji bi pružali potporu proizvođačima, posjete sajmovima i povezivanje sa institucijama u drugim državama koje su podrška proizvodnji jagodičastog voća.

Foto: depositphotos.com; @Xalanx


Tagovi

Poticaji Ruralni razvoj Sufinanciranje Podizanje nasada Poljoprivrednici Biljna proizvodnja Uzgoj jagodičastog voća Zoran Kovačević Animalna proizvodnja Ludek Stadnik Martina Doležalova Ružica Maran Zuzana Biniova Lenka Richa Miljan Erbez


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.