Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena šećera
  • 30.03.2019. 08:30

U poslednjih sedam godina cena šećera pala za 40 odsto

U poslednjih sedam godina cena šećera pojeftinila je za čak 40 odsto, neki od razloga za to su kako zasićenje tržišta, tako i briga o zdravlju i načini da se beli šećer zameni prirodnim zaslađivačima.

Foto: Depositphotos/ginasanders
  • 252
  • 7
  • 0

Cena šećera u poslednjih nekoliko godina nikada nije bila niža. Trenutno se kilogram šećera u trgovinama može kupiti po ceni od oko 60 dinara, što šećer svrstava u jeftinije životne namirnice.

Pre godinu dana cena šećera iznosila je oko 90 dinara, da bi potom pala na 80 pa na 70 dinara. Iza niže cene šećera stoji manja potražnja, kao i velika propaganda da se ovaj beli zaslađivač zameni, nekim drugim, zdravijim vrstama zaslađivača. 

Ove godine 30% manje šećerne repe na banatskim njivama

Zamene za šećer poput stevije ili prirodnih zaslađivača

U poslednjih nekoliko godina cena šećera išla je i do sto dinara po kilogramu. Međutim iz godine u godinu situacija je bila drugačija, te je vrednost ove namirnice bila niža, a kao jedan od razloga navodi se i to da su se na tržištu pojavile zamene za šećer poput stevije ili prirodnih zaslađivača.

Stručnjaci kažu da iza niže cene šećera stoji više razloga neki od razloga su zasićenje tržišta, kao i brojne kampanje da beli zaslađivač nije zdrav.

"Sam pad cene šećera kako u Evropi, tako i kod nas, prouzrokovan je liberalizacijom evropskog tržišta šećera. Promene na tržištu dovele su do toga da se proizvodnja šećerne repe poveća do 30%., a u borbi sa konkurencijom cena šećera krenula je i da pada, što je samim tim smanjilo i potražnju za uvozom šečera. Iako je ovakav situacija možda dobra za potrošačae, ona neće biti konstantna te je moguće da cena šećera ubrzo skoči," objašnjavaju iz Savetodavno stručne službe Padinska skela.

Ne prolazi kriza: Cena šećera na najnižem nivou u poslednjih 12 godina!

Poslednjih godina u Srbiji trend da se beli šećer zameni medom

Cena šećera u Srbiji pojeftinila je za čak 40 odsto u poslednjih sedam godina. Osim zasićenja tržišta i pada na berzi sve češće se navode razlozi da je beli šećer nezdrav. Poslednjih godina u Srbiji postoji trend da se beli šećer zameni medom ili nekim drugim, zdravijim vrstama šećera, što je takođe uticalo na manju potražnju, kao i na pad cene belog zaslađivača.

Med kao zamena za beli šećer sadrži i antibakterijska svojstva i velik je izvor antioksidanata, koji su stigli iz cvetnog polena. Tamni med čak poseduje više antioksidanata od svetlog meda. Najbolje je da koristite organski med malih proizvođača, jer je takav med bogat hranljivim materijama i antioksidantima.

Jeftiniji šećer i ulje

Pretrpano tržište manji izvoz 

Trend pada cene belog šećera beleži se i na evropskom i na svetskom tržištu. Cena šećera u Evropskoj Uniji takođe je dostigla svoj istorijski nizak nivo. Procenjuje se da u Srbiji ima 300.000 tona šećera od prošlogodišnjeg roda, a da su potrebe naše zemlje oko 180.000 tona. U 2017. godini izvoz tih namirnica iz Srbije bio je relativno mali, jer su cene bile niske i nisu odgovarale domaćim izvoznicima, pa je naše tržište pretrpano.

Procenjuje se da je tokom prošle godine domaćinstvo u Srbiji prosečno mesečno trošilo 2,6 kilograma šećera. Ove godine je situacija nešto drugačija, pa je i sama potrošnja, uprkos sniženoj ceni povećana na 3, 2 kilograma.


Tagovi

Cena šećera Med Evropska unija Tržište Domaćinstvo u Srbiji


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.