Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srednjoročna prognoza
  • 09.06.2023. 09:00

Hladan juni sve pokunji - svaki dan kiša i grmljavina

Prema raspoloživim prognoznim modelima i tokom sljedeće sedmice moguće padavine u vidu kiše i izraženijih pljuskova s grmljavinom

Foto: Jovana Cvetković
  • 168
  • 20
  • 0

Vremenski predznaci koji se prenose s koljena na koljeno, razvili su čitavu lepezu meteoroloških vjerovanja i pretpostavki. Mnoga od njih su zapisana u starim starim kalendarima, a jedna kaže da - hladan juni sve pokunji. Kišan i hladan šesti mjesec je najavljivao loše ljeto. Smatralo se da će takav biti i decembar - Jako ljeto nosi jaku zimu te Nikakvo ljeto, nikakva zima.

Zvanična prognoza, FHMZ-a, kaže da se razdoblje nestabilnih vremenskih prilika nastavlja se i u narednom periodu. Prema srednjoročnizm izgledima vremena, od 9. do 22. juna, svaki dan su mogući kiša, grmljavina, te lokalno izraženi pljuskovi i grad.

Pojačan osjećaj sparine

Više sunčanih interval očekuje se u jutarnjim satima, naručito na jugu zemlje. Prijepodne ugodno svježe, a tokom dana mogući su pojačani osjećaji sparine. Najviše dnevne temperature neznatno više u odnosu na prethodni period.

Kiša u maju znatno iznad višegodišnjeg prosjeka.

Prema raspoloživim prognoznim modelima i tokom sljedeće sedmice (od 12. juna) i dalje su moguće padavine u vidu kiše i izraženijih pljuskova s grmljavinom. Stabilno razdoblje se ne nazire.

Jutarnje temperature zraka varirat će od 10°C do 16°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 18°C. Najviše dnevne temperature pretežno između 20°C i 26°C, na jugu zemlje do 28°C.

Padavine iznad, sunce ispod višegodišnjeg prosjeka

Klimatološka analiza mjeseca maja pokazala je da su količine padavina na posmatranim stanicama bile na čitavom prostoru Bosne i Hercegovine iznad do znatno iznad višegodišnjeg prosjeka. Odstupanja padavina kretala su se između 130% na Bjelašnici i 237 % na Ivan-sedlu. Ukupne količine padavina bile su u rasponu od 123 mm u Sarajevu do 283 mm u Bihaću.

Ovo nas ljeto očekuje visok rizik od oluja i grmljavinskih nevremena?

Broj sati sijanja Sunca u maju 2023. godine na analiziranim stanica u BiH, bio je ispod višegodišnjeg prosjeka. Najveće negativno odstupanje u odnosu na klimatološku normalu zabilježeno je u Bihaću, gdje je evidentirano 126 sati sijanja Sunca ili 105 sati manje od prosjeka.
Najmanje negativno odstupanje zabilježeno je na Ivan-sedlu, 148 sati sijanja Sunca ili 43 sata manje u odnosu na klimatološku normalu.


Tagovi

Vrijeme Kiša Prognoza Sparina Grmljavina Prognoza za juni