Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Aralica
  • 28.04.2016. 11:30

U Hrvatskoj OPG-ovac mora sam sebi prodati robu!

Meni su za puno stvari u životu rekli da su nemoguće i ja sam na kraju dokazala da je suprotno. Ali ovo je stvarno nemoguće.

  • 3.037
  • 406
  • 0

"Dugo godina sam živjela u Zagrebu, radila kao trgovkinja i maštala da imam svoj proizvod. Jednom sam u šali rekla da ću se baviti poljoprivredom, uzgajati višnju marašku koju obožavam i onda se cijela stvar zakotrljala", počinje svoju priču Šibenčanka Branka Aralica. Njeno iskustvo je samo još jedna potvrda kako je poznati svjetski pisac Paulo Coelho imao pravo kada je u svom Alkemičaru napisao da kad poželiš nešto, cijeli svijet se uroti da to dobiješ.

Branka nije tipična hrvatska poljoprivrednica koja živi na selu i u svojoj obitelji ima nešto poljoprivrednog zemljišta rascjepkanog na n parcela koje obrađuje. Već su njen pradjed i djed živjeli u Šibeniku, a vezu sa selom Aralice u šibenskom zaleđu su praktično izgubili. Ona je kupila zemlju da bi se bavila poljoprivredom.

Kako je Branka Aralica Zagreb zamijenila Šibenskim poljem i otkrila CRO apsurd

Liker maraska i naranča

"Moja mater je na radiju čula oglas da netko jeftino prodaje dva polja u Šibenskom polju. Bilo je to prije 15-ak godina. I onda smo odlučili kupiti. Ajmo mi probati naše ulje, naša maraška. Ja obožavam višnju marašku. Kad je nešto loše, ona mi sve popravi. Ni jedan industrijski proizvod od nje mi nije bio po guštu, sve sama slatkost, nije bilo u njemu maraške.

Posadili smo da ima za nas, a to je bilo 80 stabala. Nisam ja imala pojma što to znači kada rodi 80 stabala. Onda je nastalo pitanje što ću s viškom. Jednom sam bila kao posjetitelj na nekom sajmu u Zagrebu. Sjetila sam se toga i nazvala neke restorane. Kazala sam ljudima kako sam skuhala višnju marašku i mogu li ja to njima donijeti. Oni su rekli dođite, ja otišla u Zagreb, ljudi probali i počeli kupovati", kaže Branka Aralica.

I žena može uspjeti u radu na zemlji

Krenula je prodaja, a Branka danas na sajmovima nudi džem od maraske, liker od čiste maraške Marica, liker od maraške s čokoladom, limunom i narančom. I da uz to je ima još 150 stabala maslina, 10 stabala crnih smokvi, koje stablo mendule i uzgaja malo ljekovitog bilja. Ona njen otac i sin Grgur žive od poljoprivrede, od onoga što sami uzgoje i prodaju. Rad je konstantan, a prihodi sporadični, kaže Branka u tipičnom zafrkantsko-dalmatinskom svjetonazoru škole šibenskog smjera.

Prekrasna domaća priča koja pokazuje put kako se od ideje dođe do posla, kako žena može sama uspjeti u radu na zemlji, nečem što je u zadrtom shvaćanju tipično muški dio posla. Ali kako to obično biva u najljepšoj zemlji na svijetu, problemi nastaju tamo gdje svoje prste uplete javni sektor. Evo Brankinih iskustava kako je sustav posložen da oteža trgovinu domaćih proizvoda i njihov izvoz.

Ekstra džem

Gdje svoje prste uplete javni sektor..

"Internet prodaja mojih proizvoda je jako teška. Upiti postoje iz Hrvatske i izvana, ali to je kod nas nemoguće. Meni su za puno stvari u životu rekli da su nemoguće i ja sam na kraju dokazali da je suprotno. Ali ovo je stvarno nemoguće. Kad dođete na poštu i kažete da je to hrana u staklenoj boci, pa još alkohol, odmah nastaju problemi. Samo posebna ambalaža bi me došla više nego što zaradim. Poslati bocu pića vani, još gora priča. Posebna ambalaža, trošarinska skladišta kod nas, u drugoj zemlji. Znanstvena fantastika", kaže Aralica.

Najsigurniji način prodaje joj je turizam, pa zato čeka turističku sezonu. Kaže kako sajmovi nisu više što su nekada bili. Iznajmila je prostor u Šibeniku gdje će ovu sezonu prodavati svoje proizvode.

"Evo još jedan apsurd. Ja imam OPG, a prostor u kojem planiram prodavati je na drugoj adresi. Zbog toga sam morala otvoriti obrt i sada kao OPG-ovac moram svom obrtu prodavati robu", otkriva još jedan od hrvatskih apsurda ova poduzetna Šibenčanka.


Tagovi

Branka Aralica Višnja maraška


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!