Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konferencija
  • 15.12.2015. 17:00

Potrebna dugoročna strategija razvoja poljoprivrede

Poljoprivreda je šansa Srbije, ali treba maksimalno da se iskoriste raspoloživi kapaciteti i utvrdi dugoročna strategija razvoja, zaključeno je danas u Beogradu na konferenciji "Da li je poljoprivreda šansa Srbije".

  • 234
  • 9
  • 0

Poljoprivreda je šansa Srbije, ali treba maksimalno da se iskoriste raspoloživi kapaciteti i utvrdi dugoročna strategija razvoja, zaključeno je danas u Beogradu na konferenciji "Da li je poljoprivreda šansa Srbije".

Na skupu u organizaciji magazina Newsweek i Nacional geographic, rečeno je da je Srbiji potrebna strategija razvoja poljoprivrede minimum 10 godina i da kraća projekcija neće dati rezultate, jer je u toj privrednoj grani povraćaj investicija dug, odnosno najkraći obrt investicija šest meseci. Naglašeno je i da je potrebno udruživanje poljoprivrednika, jer samo jedinstveni oni mogu na najbolji način da brane i zastupaju svoje interese.

Vlade su prolazne, a poljoprivreda je večna

Predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić, kazao je da je poljoprivreda bila, jeste i da će biti šansa Srbije bez obzira na stavove raznih vlada jer, kako je naglasio, "vlade su prolazne, a poljoprivreda je večna". Dodao je da nije dobro i da je nedopustivo što je budžet poljoprivrede za narednu godinu smanjen za oko milijardu dinara u odnosu na 2015, jer sve zemlje koje su se, kako je kazao pridruživale Evropskoj uniji, imale su tendenciju povećanja agrarnog budžeta da bi poboljšale konkurentnost, ali i da bi na što veći nivo podigle ravnomeran regionalni razvoj ruralnog područja.

"Osnovna karakteristika naše budžetske podrške je nepredvidivost. Nedopustivo je da jedino poljoprivrednici ne znaju koliko će subvencija dobiti i da to zavisi koliko će članova porodice biti za šerpom agrarnih subvencija", kazao je Ševarlić i upozorio da nije dobro što se zakoni vezano za poljoprivredu donose bez javne rasprave, odnosno da ona iako se sprovodi funkcioniše po principu "zida plača na tri tačke koridora 10, a to su Beograd, Novi Sad i Niš, ali bez sagovornika na drugoj strani i argumentovane rasprave o predloženim rešenjima".

Ševarlić je kazao da poljoprivrednici moraju da formiraju jedinstveno udruženje na nivou Srbije, bez obzira na njihove raznovrsne interese, i da moraju da budu jedinstveni i usaglašeni oko opštih pitanja kako bi predstavljali jedinstvenu prgovaračku snagu, bez koje u buduće ne može biti donet nijedan zakon u oblasti poljoprivrede. Prema njegovim rečima, Srbiji su potrebne značajne investicije ukoliko želi da bude konkurtentna u segmentu tržišta za industrijalizovane poljoprivredne proizvode.

Srbiji su šanse u semenarstvu i izvozu

Predsednik Upravnog odbora Vojvođanskog klastera organske poljoprivrede Radovan Pejanović, kazao je da je poljoprivreda šansa Srbije, ali nikako kao samostalna već kao agroindustrija, kao i da ne može da se razvija poljoprivreda bez realne strategije ruralnog razvoja koja treba da se zasniva na reindustrijalizaciji. On je kazao da su Srbiji šanse u semenarstvu i izvozu na tržišta Rusije, Iraka i Katzahstana, ali i izgradnja doradnih centara.

Generalni direktor kompanije Global Sid Saša Vitošević kazao je da je poljoprivreda grana koja doprinosi deviznom prilivu zemlje i da se ne može očekivati da raste izvoz poljoprivrede bez rasta uvoza što je pokazalo iskustvo razvijenih zemalja.

Generalni direktor Delta agrar grupe Ivan Kostić istakao je da je uslov razvoja poljoprivrede ulaganje u znanje. Takođe je naveo i da poljoprivrednici moraju da se udružuju jer tako razmenjuju iskustva u proizvodnji, ali i u prodaji svojih proizvoda. "Ovako kako posluje poljoprivreda u Srbiji, bez udruživanja nema šansu. Na taj način podižemo benefite u nabavci repromaterijala i standardizaciju. Poljoprivreda je šansa za Srbiju i moramo da koristimo pun potencijal koji država ima, jer razvijene zemlje ostvaruju suficit od te privredne grane", zaključio na kraju Kostić.


Izvori

beta.rs


Tagovi

Strategija razvoja poljoprivrede Povraćaj investcija Udruživanje Agrarni budžet Miladin Ševarlić Radovan Pejanović Semenarstvo Ivan Kostić Delta agrar grupa Saša Vitošević Global Sid Vojvođanski klaster organske poljoprivrede

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!