Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odslanjenje Neretvanske doline
  • 07.07.2016. 13:30

Slano tlo i boćata voda muče neretvanske voćare

Poznato je kako u dolini Neretve još nisu riješeni regulacijski zahvati rijeke, niti melioracija i navodnjavanje tla. Neretvanski poljoprivrednici desetljećima muku muče s problemom kako povećati odslanjenje tla u korist kvalitete poljoprivrednih proizvoda - najviše voća i povrća.

Foto: Nedjeljko Musulin
  • 2.739
  • 214
  • 0

Poznato je kako dolina Neretve leži na vodi te da u tom dijelu Lijepe naše još nisu riješeni regulacijski zahvati rijeke, melioracija i navodnjavanje zemljišta. Njezinim žiteljima je oduvijek nedostajalo kvalitetne vode za zalijevanje povrtnjaka i voćnjaka tijekom dugotrajnog sušnog ljetnog razdoblja uslijed čega i danas muku muče u tom prostoru Dubrovačko-neretvanske županije.

Primorani su koristiti vodu iz odvodnih kanala da bi navodnjavali poljoprivredne kulture, ali to nisu mogli činiti ni ove godine dok im se svježa tekuća voda nije pustila iz kanala Metković-Mala Neretva, dugačak 10 kilometara i širok 35 metara. Na to redovito upozoravaju neretvanski ratari, povrćari i voćari prepoznatljivi i u proizvodnji lubenica, a ne samo po mandarinama kojih će u svojoj dolini ove godine ubrati između 85.000 do 95.000 tona.

Navodnjavanje površina veliki je problem neretvanskih poljodjelaca

Lubenice rastu, važna je svaka kap vode

"Plodovi lubenica ipak rastu, a ispucala zemlja pokazuje koliko je svaka kap vode potrebna i toj biljci kako bi plodovi narasli i dozreli. Jedina voda koja se može upotrebljavati za natapanje je ona iz crpki odvodnog kanala, udaljena oko 100 m od parcele jednog povrćara, koja je blago zaslanjena. Bolja voda nam dotječe kada se puni natapni kanal Metković-Opuzen što ove godine kasni. Na tom su kanalu, kojim se iz Neretve u ljetnim mjesecima doprema svježa voda, izvršene pripreme: obnavljanje nasipa, košnja trave, čišćenje korita... Ove je godine i svibanj bio malo kišovit, ali manje nego lipanj, pa je i trava nešto više narasla. I zato je više od 10 dana trebalo čekati da bi se podigla razina vode u kanalu u Maloj Neretvi", pričaju neretvanski povrćari i voćari.

Za vodu koju poljodjelci doline Neretve crpe iz kanala, izgrađenih još u doba melioracije PIK-a Neretva i koriste ju za navodnjavanje svojih plantaža povrća i voća, stručnjaci upozoravaju da nije pogodna, jer je boćata. Zato neretvanski težaci nemaju kvalitetne vode za navodnjavanje svojih poljoprivrednih kultura uslijed njene slanosti. Ističu kako im je proizvodnja kvalitetnija, rentabilnija, nakon ovogodišnjeg lipnja kada je u funkciju pušten obnovljeni spomenuti kanal za navodnjavanje, jer je u njemu slanost vode znatno smanjen. Svi priželjkuju povećanje odslanjivanja Neretvanske doline u korist kvalitete poljoprivrednih proizvoda.

Jure Kapović na plantaži u blizini ušća Neretve pokazuje plodove gdje je ispucala zemlja. Komentira da je svaka kap neslane vode potrebna biljci, kako bi joj plodovi mogli brže narasti i dozreti za branje. Jedinu vodu, koja mu je pogodna za navodnjavanje, crpi iz obnovljenog kanala Metković-Mala Neretva.

Napravio umjetne kanale za kišnicu

Safari u dolini Neretva

"Naime, bolja voda nam je došla nakon punjenja kanala Metković-Opuzen, jer je smanjena slanost. Ove godine kasnilo njegovo punjenje, no unatoč tome, opet sada imamo kvalitetnu vodu", kaže Jure Kapović. Međutim, voda za navodnjavanje ne zabrinjava Juru Deaka koji ima suvremeni plastenik, a rajčice koje bere, do sada ih je natapao samo kišnicom.

"Ja sam dosta dobro riješio pitanje navodnjavanja svojih poljoprivrednih nasada. Napravio sam umjetne kanale u koje se sva kišnica slijeva s plastenika koju koristim za navodnjavanje. Stoga na ovoj parceli, što se tiče navodnjavanja i slanosti, problema nemam. Ali na drugim parcelama svi imamo probleme u natapanju poljoprivrednih kultura uslijed velike slanosti vode u kanalima", upozorava Jure Deak.

Inače, poljoprivrednici čije su obradive površine u blizini Crne rijeke, nemaju problema s kvalitetnim navodnjavanjem poljoprivrednih kultura. Voda je u kanalu Metković-Mala Neretva kvalitetna, u koji se crpka uključuje samo jedanput dnevno.

"Sada je ovdje voda za navodnjavanje dobra zato što je blizu Male Neretve. Kanalom protječe svježa voda kojom navodnjavamo plantaže povrća i voća. Što se toga tiče zasad nema problema, a ovdje su bile i obilne kiše tako da nam voda ne predstavlja nikakav problem za natapanje", ističu upućeni neretvanski poljoprivrednici. Tvrde kako je slanoća u Maloj Neretvi prilično niska, prema prvom ovogodišnjem uzorku i analizi vode, a što će do listopada zajednički provoditi stručnjaci s Građevinskog fakulteta u Splitu i Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Ograničeni prostor kanala Metković - Mala Neretva

Napominju kako je ta voda pogodna za navodnjavanje kojom će se tijekom ovogodišnjeg ljeta osvježavati nasadi na plantažama u dolini Neretve gdje se obnavljaju nasipi. "Ove je godine svibanj bio malo kišovit, još više lipanj", naglašava i Ante Jerković dodajući kako voda puni kanal Metković-Mala Neretva nakon što je pušten u funkciju. "To je bio dio sustava za navodnjavanje koji je nekad bio u funkciji, ali nikada nije izgrađen do kraja. Sadašnja stanica koja je u funkciji navodnjavanja ima samo 7,5 prostornih metara u sekundi, ali uslijed tehničkih razloga ima samo 5 kubika u sekundi", rekoše nam Neretvani.

Nasadi mandarina

"Ako bi se riješio problem kvalitetnog sustava navodnjavanja u dolini Neretve, poljoprivredna proizvodnja bi bila doista onakva kakvu proizvođači već dugo priželjkuju. Ovako smo još uvijek vezani isključivo za oborine. Kada padaju obilnije kiše, kvalitetne vode ima u dovoljnim količinama, a ako ta ista voda mjesecima ostane u kanalima, ona se zaslani, koja nije prikladna za natapanje. Sustav navodnjavanja pojedinim poljoprivrednim proizvođačima omogućava da iz korita Male Neretve dobivaju kvalitetnu vodu, ali ona ima vrlo ograničeni prostor. Sustav navodnjavanja u dolini Neretve nikada nije tako građen da bi se voda iz njega ispuštala u hrvatsku mrežu za melioraciju voda, odnosno u te kanale. Jer, postojeći kanali služe samo za odvodnju gdje je razina vode čak i više od jednog metra ispod razine mora", objašnjava Ante Mijić iz Savjetodavne službe Grada Opuzena.

Zato uslijed niske nadmorske visine, zaključuje Mijić, neretvanski poljoprivredni proizvođači imaju znatnih problema. Unatoč tome njihovi plodovi rano dozrijevaju i prvi se transportiraju na tržište. Doduše, neki poljoprivrednici to pokušavaju izbalansirati, ali svi u tome ne uspijevaju. Međutim, voditelj Ispostave Hrvatskih voda Grada Opuzena Joško Erceg pojašnjava:

"Sustav nije građen kako bi se voda iz njega izravno ispuštala u kanalsku mrežu za melioracijsku odvodnju. Ne dotječe u kanale zato što ti kanali služe samo za odvodnju, a kote na kojima se oni nalaze, odnosno vodno lice u tim kanalima, je do minus dva ili do dva pol metra ispod razine mora."

Izvor: Plodovi zemlje

Foto: Nedjeljko Musulin


Fotoprilog


Tagovi

Odslanjenje Neretvanske doline Navodnjavanje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.