Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 10.07.2017. 16:00

Vrijeme savršeno za bolesti lišća i plodova

Sunčano, ali ne posve stabilno vrijeme zadržat će se i u prvom dijelu predstojeće sedmice.

Foto: Pixabay/
  • 1.204
  • 72
  • 0

Previsoke temperature koje uzrokuju grmljavinu i jake pljuskove ne donose ništa dobro. Upravo se u ovakvim vremenskim prilikama savršeno razvijaju bolesti na voću i povrću pa budite vrlo oprezni i reagirajte na vrijeme.

Prema prognozama, sunčano, ali ne posve stabilno vrijeme zadržat će se i u prvom dijelu predstojeće sedmice. Najniže jutarnje temperature zraka kretat će se uglavnom između 15 i 20°C/24°C, a najviše dnevne između 33 i 40°C. Od sredine sedmice očekuje se osvježenje sa padavinama i padom temperatura zraka i do 10-tak stepeni. Povremene padavine uz sparinu i vrućinu pogodovat će razvoju bolesti lišća i plodova voćarskih kultura.

Pretežno sunčano i vruće bit će u utorak u Bosni i Hercegovini. Krajem dana se očekuje povećanje oblačnosti sa zapada koje će u noći na srijedu u Bosni usloviti prolaznu kišu. Vjetar umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C, na jugu do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 32 i 37°C, na jugu zemlje do 39°C.

U srijedu će u Hercegovini biti sunčano. U Bosni prolazna kiša u jutarnjim satima najizglednija je u Krajini, sjevernim i centralnim područjima. Tokom dana sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. U noći na četvrtak vjetar mijenja smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka između 14 i 19°C, na jugu od 19 do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 30 i 35°C, na jugu zemlje do 39°C.

U Hercegovini pretežno sunčano. U Bosni se prije podne predviđa pretežno oblačno vrijeme, lokalno sa slabom kišom, a u drugoj polovini dana razvedravanje. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 14 i 19°C, na jugu do 19 do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 24 i 28°C, na jugu do 31 do 34°C.

Foto: Pixabay/1390437


Tagovi

Agro prognoza Radovi u polju Prognoza Kiša Pljuskovi Razvoj bolesti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P