Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba kukuruza
  • 22.09.2023. 10:30

Predstoji nam berba kukuruza - šta je bitno prilikom skladištenja?

Vreme za berbu kukuruza u klipu je onda kada vlažnost zrna padne ispod 25 odsto, a za zrno počinje u periodu druge polovine voštane zrelosti.

Foto: Depositphoto/budabar
  • 174
  • 58
  • 0

Pošto vremenski uslovi dozvoljavaju u narednom periodu na području Pčinjskog okruga, predstoji berba kukuruza, ranih i srednje ranih hibrida. Posejano je, kako kaže savetodavac za povrtarstvo u vranjskoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Nada Lazović Đoković, negde oko 10.000 ha pod silažnim i merkantilnim kukuruzom. Najvise su zastupljeni srednje kasni i kasni hibridi.

"Na osnovu stanja useva, primenjene agrotehnike i padavina koje nisu bile ravnomerno raspoređene očekuju se prosečni prinosi od pet do šest tona po hektaru. Najveći prinosi će ostvariti srednje kasni hibridi na parcelama gde je primenjena puna agrotehnika, rod će biti i preko 10 t/ha", kaže stručnjak za ratarstvo i dodaje da srednje kasni hibridi na ovim prostorima dospevaju u tehnološku zrelost krajem septembra i početkom oktobra, tako da poljoprivrednici imaju dovoljnjo vremena da ovaj posao obave na vreme.

Kada se bere u klipu, a kada za zrno?

Neophodno je ovih dana prilagoditi mehanizaciju za berbu kukuruza prema površini, tačnije terenu, s obzirom da su parcele pod kukuruzom male u proseku - od 30 ari do jedan hektar. Vreme za berbu kukuruza u klipu je onda kada vlažnost zrna padne ispod 25 odsto.

Dok, berba kukuruza za zrno počinje u periodu druge polovine voštane zrelosti, odnosno kada se vlažnost zrna smanji ispod 20 odsto. Posle berbe potrebno je u što kraćem roku smanjiti sadržaj vlage u zrnu da bi se zaustavio razvoj gljiva, njihova fiziološka aktivnost i produkcija mikotoksina.

Kako pravilno uskladištiti i sačuvati kukuruz

"S obzirom da u Pčinjskom okrugu najveći deo pripada manjim poljoprivrednim proizvođačima, mogućnosti veštačkog sušenja kukuruza su male. Kukuruz se uglavnom suši prirodnim putem i čuva u koševima ili različitim prilagođenim skladištima. U takvim uslovima zrno, koje ne bi smelo sadržavati više od 14 do 16 odsto vlage, treba pažljivo pregledati i odbaciti sve klipove sa promenjenom bojom, ispucalim ili isklijalim zrnima, mehanički oštećene klipove, kao i delove kočanke i nečistoće", kaže Đokovićeva i dodaje da je ovakav način sušenja bezbedan samo ako je atmosferska vlaga 55 do 75 odsto, a temperatura četiri do 15 stepeni Celzijusa.

U ovakvim uslovima zrno ne bi smelo sadržavati više od 14 do 16 odsto vlage (Foto: Đorđe Lalić)

Prilikom skladištenja treba:

  • Obezbediti ispravno higijensko stanje skladišta pre unošenja kukuruza;
  • obavezno odvojiti prošlogodišnji rod od ovogodišnjeg;
  • ne skladištiti kukuruz na betonu da ne bi došlo do pojave kondenzacije;
  • sprečiti mehaničke povrede i povrede od insekata;
  • skladišni prostor mora da ima nesmetan protok vazduha ili da se svakodnevno provetrava;
  • održavati odgovarajuću temperaturu u skladištu;
  • redovno pratiti pojavu truleži na klipu i odbaciti bolesne klipove.

Podsetimotemperatura i relativna vlažnost vazduha u skladištima utiču i na sastav mikoflore zrna. Gljive se u skladištu na temperaturi pet do 10°C razvijaju veoma sporo, a na temperaturi iznad 20°C veoma brzo.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Berba kukuruza Skladištenje kukuruza Kukuruz u klipu Kukuruz u zrnu Kada brati Nada Lazović Đoković Pravilno skladištenje


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva