Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroprognoza
  • 15.04.2024. 10:30

Stiže snijeg na izbujalu vegetaciju, moguća oštećenja povrtlarskih i voćarskih kultura

Ne piše se dobro proizvođačima, osim snijega, problem će praviti i jutarnji mrazevi.

Foto: Selma Mujić
  • 15.663
  • 1.279
  • 0

Suho i stabilno vrijeme, uz natprosječnu toplinu, zadržat će e još danas, 15. aprila. Već od utorka sa poslijepodnevnim satima, izraženije u noći na srijedu, slijedi pogoršanje praćeno obilnijim padavinama i jačim zahlađenjem. U nizinama se očekuje kiša, na planinama snijeg, koji je u srijedu i četvrtak moguć i u nižim područjima.

Prema prognostičkim kartama, Odsjeka za agrometeorologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, veće količine padavina izgledne su u istočnoj, centralnoj i zapadnoj Bosni, kao i na sjeveru Hercegovine. Na izmaku narednog vikenda, od nedjelje 21. aprila slijedi stabilizacija vremenskih prilika.

Problemi za proizvođače

Temperaturni režim osjetnije će se promijeniti. Od srijede, 17. aprila će zahladniti, minimalne jutarnje vrijednosti kretat će se između 0 i 3 u centralnim dijelovima zemlje, na jugu i sjeveru do 6 °C. Sa približavanjem vikenda još hladnija jutra, posebno u petak, 19. aprila, u istočnoj, centralnoj i zapadnoj Bosni minimalne temperature od -4 do 0, na sjeveru i u Hercegovini do 5 °C.

Na planinskim visoravnima moguća je pojava i jačeg mraza, izraženija pri tlu.

Danju, od četvrtka uz postepeno zatopljenje i više temperature u Posavini i na krajnjem jugu. Do kraja sedmice maksimalne dnevne vrijednosti dostizaće između 8 i 12 u unutrašnjosti, od 14 do 17 u Hercegovini i na sjeveru zemlje.

Prispjele padavine popraviće sadržaj vlage u tlu, što će pogodovati usjevima. Pri tome će pojava jutarnjeg mraza uzrokovati probleme u uslovima proizvodnje na otvorenom, a snježni pokrivač, mada će se kratkotrajno zadržati, s obzirom na težinu, izbujalu vegetaciju i povećanu lisnu masu, mogao bi dovesti do fizičkih oštećenja povrtlarskih i voćarskih kultura.

Progoza po danima

U utorak, 16. aprila,  jutro sunčano uz malu do umjerenu oblačnost, uz postepeno naoblačenje sa sjeverozapada. Poslije podne lokalni pljuskovi se očekuju u sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne, a tokom noći kiša i lokalni pljuskovi širom zemlje. Na planinama kiša će prelazit u susnježicu. Vjetar slab do umjeren južni i jugozaoadni, na momente i pojačan. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, a dnevna od 20 do 26, na sjeveru Bosne do 28 stepeni.

Oblačno sa kišom i lokalnim pljuskovima, a na planinama sa snijegom, očekuje se u srijedu, 17. aprila. U nizinama centralne, istočne i zapadne Bosne je moguć snijeg ili susnježica. Vjetar u Bosni slab sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini slab do umjeren južni, tokom noći u skretanju na sjeverni. Jutarnja temperatura zraka u Bosni od 0 do 6, na jugu do 10, a dnevna u Bosni od 2 do 8, na jugu zemlje od 8 do 15 stepeni.

Pretežno oblačno vrijeme sa kišom, a u višim područjima sa susnježicom i snijegom bit će u četvrtak, 18. aprila. Jutarnja temperatura od 0 do 6, na jugu do 8, a najviša dnevna od dnevna od 9 do 16 stepeni.


Tagovi

Agroprognoza Snijeg Sedmična prognoza Susnježica Obilne kiše Vrijeme


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.