Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 28.04.2014. 15:00
  • Sisačko-moslavačka

Zaštita jabuka i krušaka od krastavosti i pepelnice

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 67
  • 5
  • 0

Od posljednje preporuke proteklo je šest dana. U tom je razdoblju na području Sisačko-moslavačke županije zabilježeno 20 do 40 mm oborina. Meteorolozi i u narednom razdoblju najavljuju mogućnost oborina.

U zaštiti jabuka i krušaka od krastavosti (Venturia inaequalis) preporučujemo primjenu sistemičnih pripravaka: Indar 5 EW, Score 250 EC, Cros, Difcor, Scissor EC ili Baycor WP 25. Navedeni pripravci suzbijaju i pepelnicu jabuka. Radi produžetka preventivnog djelovanja navedenim je fungicidima potrebno dodati jedan od pripravaka kontaktnog djelovanja: Dithane M-45, Dithane DG Neo Tec, Mankozeb, Pinozeb, Star 80, Crittox MZ 80, Caiman, Mankonor, Cadillac 80 WP, Mankokal, Merpan 80 WDG ili Captan 80 WG.

U nasadima gdje je protekle godine zamijećen jak napad minera okruglih mina (Leucoptera malifoliella), a do sada nije izvršeno tretiranje, preporučujemo primjenu biotehničkih pripravaka: Rimon 10 EC, Insegar 25 WP, Nomolt ili Runner 240 EC.

Sukladno Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN 142/12 čl. 30) i Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 14/14) korisnici sredstava za zaštitu bilja moraju voditi evidenciju o izvršenim tretiranjima.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su na Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS).

Suzana Slovic, dipl.ing.
E-mail: Suzana.Slovic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]