Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zajednička poljoprivredna politika
  • 14.11.2015. 15:00

Može li inovacija nahraniti svet?

Da bi se suočila s izazovom rasta populacije, Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) će u periodu 2014-2020. godine biti fokusirana na inovaciju i zaštitu životne sredine. Kako proizvesti više uz što manje resursa?

  • 110
  • 7
  • 0

Prema projekcijama EU, očekuje se da će svetska populacija porasti sa 7,3 na 9,7 milijardi stanovnika do 2050. godine. Tako će i proizvodnja hrane morati da se udvostruči da bi bile zadovoljene potrebe za nutrijentima. Kako bi se suočila s tim izazovom, Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) će u periodu 2014-2020. godine biti fokusirana na inovaciju, kao i zaštitu životne sredine, izjavio je Fil Hogan, evropski komesar za poljoprivredu.

Da li je rešenje u preciznoj poljoprivredi?

Nova ZPP osigurava mnoštvo prilika za finansiranje iz Programa ruralnog razvoja i Horizont 2020 koje će farmerima u Evropskoj uniji pomoći da se prilagode novim okolnostima. Uprkos velikoj količini novca koji je potrošen na istraživanja GMO i organske poljoprivrede, konvencionalna obrada zemlje i dalje čini 94,2% poljoprivrednog zemljišta EU.

Analitičari govore da nam je potrebna agrotehnološka revolucija, a precizna poljoprivreda se tu pojavljuje kao rešenje vođeno inovacijom. Ovo je način prilagođavanja resursa tržišnim potrebama. Uključuje korišćenje analitičke tehnologije, satelitsko pozicioniranje (GPS), internet, pametne aplikacije da bi bila smanjena upotreba pesticida, đubriva i vode. Uvođenje novih tehnologija pomaže poljoprivrednicima da stvore preduslove za održivu poljoprivredu. Međutim, takva tehnologija je još preskupa i nedostupna većini farmera. Trenutno je u EU proizvodnji 450 novih tipova mehanizacije koji direktno zapošljavaju 135 hiljada ljudi i takođe 125 hiljada kroz distribuciju i uslužne delatnosti.

Može li inovacija nahraniti svet

Tagovi

ZPP Tehnologija Zajednička poljoprivredna politika Održiva poljoprivreda Inovacija Prezicna poljoprivreda


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."