Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mala enciklopedija šumarstva
  • 19.05.2016. 07:30

Drvo iz legendi: Zanimljive priče o rodu Cornus!

Prema legendi, u vrijeme Isusova života, ovo drvo svojim dimenzijama moglo se mjeriti sa starim moćnim hrastovima.

Foto: pixabay.com
  • 3.123
  • 57
  • 0

Rod Cornus sastoji se od pedesetak vrsta listopadnog sitnijeg drveća ili krupnijeg grmlja, a kod nas se uglavnom spominju drijen (Cornus mas) i svib (Cornus sanguinea). Ova potonja vrsta svoje ime u našem jeziku dobila je zbog cvatnje u svibnju pa je red da je se upravo u ovom broju časopisa spomenemo.

Drvo je bilo toliko jako i snažno da je zbog tih karakteristika odabrano kao drvo za Isusovo raspeće.

U engleskom govornom području za čitav rod Cornus koristi se naziv dogwood, a uz tu vrstu vezana je i zanimljiva legenda. Naime, prema priči koja se prenosi u Sjevernoj Americi, dogwood je korišten za Kristovo raspeće.

Prema legendi, u vrijeme Isusova života ovo drvo svojim dimenzijama moglo se mjeriti sa starim moćnim hrastovima. Drvo je bilo toliko jako i snažno da je zbog tih karakteristika odabrano kao drvo za Isusovo raspeće. Legenda dalje kazuje da je stablo bilo toliko potreseno što je namijenjeno za tu strašnu i okrutnu svrhu da je Isus, osjetivši to, rekao kako zbog svog saučešća koje drvo osjeća više nikada neće narasti dovoljno jako, visoko i snažno da bi bilo upotrijebljeno za ovakvu svrhu.

Od sada, rekao je, svib će biti tanko, vitko i savitljivo drvo, s cvijetom u formi križa s dvije duge i dvije kratke latice. Na vanjskom rubu svake latice ostati će trag čavla, a u sredini cvijeta kruna kao vječni podsjetnik na moje raspeće.

Misteriozna legenda ipak ostaje samo legenda

No, kao uostalom većina priča i ova priča ipak je samo legenda. Rješenje misterije bilo je relativno lako odgonetnuti. Jedan je znatiželjnik uputio jednostavan i logičan upit službenim tijelima Jeruzalema. Postavio je pitanje raste li uopće koja vrsta iz roda Cornus na tom području. Odgovor je bio, ne.

Prirodno stanište je područje Europe, istočne Azije i sjeverne Amerike. Legenda je gotovo sigurno nastala na području sjeverne Amerike, negdje sredinom 20. stoljeća, a razlog je čisto marketinški. Naime, vodiči po botaničkim vrtovima (u ovom slučaju sjeverne Amerike), izmišljaju zanimljive priče o pojedinim vrstama biljaka i drveća kako bi svojim posjetiteljima osigurali što interesantniji obilazak.

Šalu na stranu, svib stvarno cvate u svibnju!

Legende na stranu, svib je veći grm koji naraste i do 5 m, a rijetko se mogu naći primjerci stariji od 30 godina. Grane su tanke i duguljaste, mlade grane su dlakave, a preko zime imaju izraženu crvenu boju.

Kora je u početku crvenosmeđa, kasnije smeđa i gusto ispucana. Listovi su naizmjenični, veliki 4-8 cm, široki 2-4 cm, ovalnog oblika, na naličju su svjetliji i malo dlakavi. Cvjetovi su dvospolni, mali, tek 5-10 mm veliki, sastavljeni od 4 bijele latice i skupljeni su u grozdaste cvatove na vrhovima grana. Cvate tijekom svibnja no ponekad može procvjetati i krajem kolovoza.

Snažan izdanak i dekorativna ljepota

Naziv roda Cornus potječe od latinske riječi cornu (rog), zbog čvrstoće i izgleda drva na rog vola. Ime vrste sanguinea (boje krvi) dano je zbog listova koji zadobivaju crvenu boju koncem jeseni, ali i zbog izbojaka koji su uglavnom uspravni, smeđe-zelene boje te na strani izloženoj svjetlu izgledaju crveni poput krvi, što do izražaja dolazi osobito u zimskom razdoblju.

Dobro podnosi zasjenu, ima izrazitu izdanačku snagu. Svib se zbog svojih dekorativnih svojstava upotrebljava i u hortikulturne svrhe. Posebno je dekorativan cvjetni drijen (Cornus florida) iz listopadnih šuma srednjeg i istočnog dijela Sjeverne Amerike.

Legenda s početka teksta vrlo je vjerojatno vezana upravo uz ovu vrstu, što se najbolje vidi po opisu cvijeta. Svibovina se, s obzirom na sličnu anatomsku građu i tehnička svojstva, najčešće upotrebljava kao i drenovina. To je vrlo tvrdo, teško i žilavo drvo pa se koristi za različite namjene, posebno za izradu strojnih dijelova koji su izloženi najvećem trošenju.

Autor: Irena Devčić, Foto: pixabay.com


Izvori

Časopis HŠ


Tagovi

Mala enciklopedija šumarstva Cornus

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer