Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekologija
  • 27.04.2018. 07:30

Slučajno otkriven enzim rješenje za uništavanje plastike?

Više od osam miliona tona plastike završi u oceanima svake godine, a time se povećava zabrinutost za zdravlje i životnu sredinu.

Foto: Keesler Air Force Base/Kemberly Groue
  • 324
  • 13
  • 0

Enzim koji uništava plastiku, slučajno su otkrili američki i britanski naučnici, nakon što su Japanci otkrili bakteriju ideonella sakaiensis. Oni su je dodatno istražili i tako, možda, pronašli pomoć za rješenje globalnog problema te vrste zagađenja. Spomenuta bakterija se hrani jednom vrstom plastike, koja se koristi za proizvodnju flaša.

"Japanski naučnici vjeruju da bi se ta bakterija mogla lako razmnožavati u centrima za reciklažu, ali su britanski i američki naučnici daljim istraživanjem bakterije izvukli jedan njen enzim, koji je bez znanja naučnika mutirao, postajući opasniji za plastiku od same bakterije", prenosi National Geographic Srbija.

Više od osam miliona tona plastike završi u oceanima svake godine, a time se povećava zabrinutost za zdravlje i životnu sredinu. Uprkos reciklaži, veliki dio plastike može opstati stotinama godina, a naučnici zbog toga pronalaze načine kako najbolje uništiti plastiku pa će ovo istraživanje biti nastvaljeno i dalje.


Tagovi

Ekologija Zaštita životne sredine Oceani Japan Ideonella sakaiensis Bakterija Enzim Plastika


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.