Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 01.02.2020. 08:00

Začepljenje sistema za navodnjavanje - koji su uzroci?

U današnje vreme sistem navodnjavanja sve je češća praksa u poljoprivrednoj proizvodnji, a neke materije predstavljaju opasnost jer dovode do njegovog začepljenja.

Foto: Depositphotos/Photozirka
  • 414
  • 14
  • 0

Navodnjavanje je mera u biljnoj proizvodnji kojom se zemljištu dodaju one količine vode koje su potrebne za optimalan rast i razvoj biljaka. Neophodna je mera u uzgoju u zaštićenim prostorima, a zbog klimatskih ekstrema kojima smo sve više izloženi, postaje sve potrebnija i u proizvodnji na otvorenom.

Postoje mnoge prednosti navodnjavanja poput preciznosti količine vode kojom se navodnjava jer je moguće da se dozira prema potrebama biljaka i to ravnomerno na čitavoj površini, ekonomična potrošnja vode, primena i na nagnutim terenima, može dnevno da se koristi više puta ili kontinuirano, moguće je koristiti na svim tipovima zemljišta, a sistemima za navodnjavanje mogu da se dodaju hranljivi rastvori i đubriva kako bi se poboljšao rast i razvoj biljaka.

Nedostatak navodnjavanja je u tome što, ako se sistemi pune nekvalitetnom vodom koja sadrži razne supstance, može da dođe do začepljenja.

Što može uzrokovati začepljenje ?

Začepljenje može da bude mehaničko, uzrokovano materijalima poput peska koji se relativno lako mogu ukloniti filtracijom. Kontaminacija može da bude biološkog porekla poput algi čije je uklanjanje nešto složenije i zahteva redovne zamene filtera za pročišćavanje. Takođe, začepljenje može da bude uzrokovano i materijama hemijskog porekla poput prisutnosti različitih soli i hemijskih elemenata.

U tabeli su prikazane granice opasnosti od začepljenja tela u dozama izraženim u miligramima po litru (mg/l).

Faktori koji izazivaju začepljenja

       Granica za začepljenje

mala

srednja

velika

Pesak (mg/l)

<50

50 - 100

>100

Mangan (mg/l)

<0,1

0,1 - 1,5

>1,5

Gvožđe (mg/l)

<0,1

0,1 – 1,5

>1,5

Generalno, alkalne vode imaju veću verovatnoću taloženja rastvorenih materija nego neutralne ili kisele vode. Zbog toga je u kiselim vodama veći rizik od začepljenja. 

Izazovi navodnjavanja biljaka u plastenicima

Od hemijskih jedinjenja, magnan i gvožđe poredstavljaju opasnost od začepljenja sistema, njihov visok udeo iznad 1,5 mg/l nije problem sa stajališta prihrane nego se vodorastvorivi oblik gvožđa razvija u uslovima nedostatka kiseonika, posebno u vodama sa niskom pH reakcijom. Gvožđe može da dovede do korozije od koje nastaje rđa, koja takođe može da začepi sisteme, piše agroinform.

U oksidisanom obliku, ovi metali podstiču kolonizaciju i razmnožavanje određenih bakterija, stvarajući smeđe - žutu ili braon - crvenkastu koloniju sluzi, koja začepljava i manje propusne otvore u sistemu navodnjavanja.

Kako eliminisati višak gvožđa i mangana?

Pre svega, važno je testirati vodu pre instaliranja sistema za navodnjavanje. Ako sadržaj gvožđa i mangana u vodi prelazi 1,5 - 2 mg /l, potrebno je predvideti filtraciju vode. Teško je sprovesti filtraciju vode koja sadrži gvožđe i mangan iznad 4 mg/l i takva voda nije pogodna za navodnjavanje. 


Tagovi

Navodnjavanje Gvožđe Mangan Začepljenje Testiranje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.