Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Laureati Agrokluba
  • 31.12.2018. 10:30

Imamo trojicu laureata uspešne 2018.!

U doba sve ozbiljnije inflacije digitalnog sadržaja, u vremenu kada medijska scena poprima neželjene anomalije, u godinama kada novinarska struka prihvata neprofesionalnost kao novi standard ponašanja ili preživljavanja, želimo da damo svoje viđenje agrarnog novinarstva - kroz odavanje priznanja za dostignuća našim vernim saradnicima. 

Foto: Pixabay/lukasbieri, Agroklub
  • 212
  • 8
  • 0

Informacijski sistem Agroklub od 2008. godine kreiraju novinari, agronomi, urednici i poljoprivredni proizvođači, a mreža od 90 dopisnika, spoljnih suradnika omogućava i osigurava nove informacije iz brojnih ruralnih sredina. Pa i onih za koje možda nikada niste čuli. 

Oni su jezgro portala, jer uvek donose informacije iz svoje sredine, one sa kojom žive i koju najbolje poznaju. Proces je i dvosmeran, jer preko tih istih ljudi Agroklub dopire čak i tamo gde ne postoji pristup internetu.

Danas, možemo reći već tradicionalno, 4. godinu za redom, želimo da javno pokažemo i nagraditi najbolje od njih - jer kraj godine je uvek dobra prilika za retrospektivu. Šta vidimo kada pogledmo unazad u 2018., važnu i veliku godinu za Agroklub.

To je godina u kojoj smo zajedno objavili više od 8.300 tekstova, kada su korisnici i partneri oglasili 4.000 oglasa i podelili više od 3.800 postova na društvenoj mreži KLUB. U godini kada je Agroklub ostvario gotovo 11 miliona poseta od strane pet miliona korisnika. Kada smo obeležili prvih deset godina rada, te javno predstavili četvrtu generaciju AK sistema.

Najbolji od najboljih u tri kategorije u 2018.

U doba sve ozbiljnije inflacije digitalnog sadržaja, u vremenu kada medijska scena poprima neželjene anomalije, u godinama kada novinarska struka prihvata neprofesionalnost kao novi standard ponašanja ili preživljavanja, želimo da damo svoje viđenje agrarnog novinarstva - kroz odavanje priznanja za dostignuća našim vernim saradnicima. 

Onima koji svojim rečenicama i kadrovima svakodnevno stvaraju Agroklub. Ovoga puta smo priznanja podelili u tri kategorije: Autor godine, Autor ruralnih priča godine i Mlada nada agrarnog novinarstva. Pa evo i rezultata ovogodišnjeg izbora uredništva portala.

Autor 2018. godine - Nedjeljko Jusup (Zadar)

Novinar i publicista, predavač i urednik, osnivač i prvi i dugogodišnji glavni urednik nedeljnika i dnevnika "Zadarski list", Nedjeljko Jusup, ovogodišnji je dobitnik nagrade Agrokluba za Autora godine. 

"Umalo sam se pocrveneo". Bile su to prve reči rekacije, uz osmeh, kada mu je saopšteno da je baš on naš ovogodišnji laureat. 

Nedjeljko Jusup uz maslinu u Briševu

Sistemu Agrokluba pridružio se sredinom 2017. godine, kroz koji je do danas objavio više od 170 tekstova! Neki od njih odjeknuli su u širokoj domaćoj javnosti, drugi podstakli stručne rasprave. Tu su i nebrojeni redovi, koji su ovekovečili najrazličitija događanja ruralnog prostora zadarske okoline, čiji je i sam deo, s obzirom na to da dolazi iz Briševa, gde ima porodični maslinjak.

Objavio je više od 100 naslova na AK samo ove godine - raznih i brojih priča, sa štihom struke i potpisom novinara s velikim "N" Proaktivan na portalu, ali i na popularnim društvenim mrežama, putem kojih primerom pokazuje kako stati iza svojih reči i promovisati informaciju.

"Znaš, medij mora da bude kao jedan dobar ručak. Treba imati od svega po malo, od čorbe, preko glavnog jela, deserta do čaše vina. Za svakog ponešto", detalj je njegovih opisa medija iz jednog od naših razgovora, koji ocrtava golemi interes u oblasti. 

Čovek velike energije i bogatog iskustva, koji sveprisutno daje doprinos informisanju. I to svakoga dana, već decenijama, a sada i kroz naš sistem. I tako po prvi put jedno naše priznanje Agrokluba odlazi na more, u Zadar. 

Ruralne priče 2018. godine - Željko Dulanović (Nova Varoš)

Sa mora idemo u planine, tačnije Zlatiborski okrug iz kojeg dolazi Željko Dulanović, dobitnik priznanja Agrokluba za Autora ruralnih priča godine.

"Kada čitamo njegove priče, kao da smo i sami tamo", čest je komentar koji može da se čuje nakon Željkovih pročitanih priča. Tokom tri decenije, koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a kaže kako, duboko veruje da nema raja bez zavičaja. Jednostavno rečeno - Željko piše priče sa dušom!

Željko Dulanović piše velike priče o malim ljudima

I to se vidi u svakom njegovom tekstu, koji je objavljen na Agroklubu. To su velike priče o malim ljudima. Zajednički imenilac je uvek neki životni detalj žitelja ruralnih bespuća Zlatibora i Zlatara. Vest koja sa sobom nosi emociju i duh ruralnog prostora. Željko se trudi da ukaže na težak život meštana u novovaroškim vrletima, ali i da pokaže njihovu snagu i volju. U svakom njegovom tekstu, koliko god da odiše teškim radom i požrtvovanjem, njegovi junaci šalju pozitivnu poruku. Oni su vredni, uporni i ne planiraju da odustanu.

Željko se, osim pričama o poljoprivredi, bavi i društvenim temama, ukazujući na probleme, kao što su bela kuga ili činjenica da gorštaci teško mogu da pronađu saputnicu, koja će sa njima deliti život u selu. On govori o običajima, ali prati i trenutna dešavanja. 

Njegove priče, toliko atipične za današnju medijsku scenu, upravo govore o tome kakva bi ona mogla da bude.

Mlada nada agrarnog novinarstva - Bekir Dolić (Cazin)

Naša treća kategorija tu je najviše zbog budućnosti novinarstva, naslonjenog na poljoprivredu i ruralni prostor. Uredništvo je odlučilo da to priznanje ove godine odlazi u Unsko-sanski kanton, našem mladom i perspktivnom saradniku, agronomu Bekiru Doliću.

Zanimljivo je da saradnja Bekira i Agrokluba traje tek pola godine, a bez obzira na to i bez ikakvog dvoumljenja, on zaslužuje da bude ovogodišnji prvak ove kategorije godišnjih priznanja.

Sve je počelo tako što je urednica BiH izdanja Agrokluba Maja Celing Celić poželela da napravi priču o mladiću koji uspešno kroz društvene mreže analizira različite poljoprivredne teme. I korak po korak, post po post, Bekir je od subjekta Majine priče, postao saradnik Agrokluba i kroz taj angažmana došao do ovog laureata.

Bekir Dolić najbolje se oseća među voćkama

Ovaj mladić je u tek šest meseci 2018. godine objavio nešto više od 20 tekstova, koji su najčešće bili savetodavnog karaktera za različite oblike poljoprivredne proizvodnje. Kraj iz kojeg dolazi donosi širinu kultura, ali i izazovova sa kojima se tamošnji proizvođači susreću, pa tema zasigurno ne nedostaje.

Bekir je osoba koja u isto vreme otkupljuje kestenje iz cazinskog kraja, organizuje dane oglednih polja, savetuje proizvođače o kornišonima, paprici, rezidbi, pa je onda u Sarajevu na fakultetu ili na nekom festivalu rakije. Često ga ne možeš uhvatiti "ni za glavu ni za rep", a onda kada sedne, napiše članak do u takve detalje i toliko jasno da ne može pogrešiti ni laik. 

To je verovatno najveći razlog zašto su njegovi članci vrlo čitani i često uspešni na društvenim mrežama. Korisna i pravovremena informacija ključ je ovog posla, a Bekir je toga i više nego svestan.

Svjetla budućnost agrarnom novinarstu kao i Agroklubu je garantovana, a zasniva se na novinarskom iskustvu, na poštovanju prema malim ljudima, zavičaju i prirodnim bogatstvima koja nas okružuju. 

Neka nam i nova, 2019. godina bude obeležena sjajnim pričama i kvalitetnim savetima, na zadovoljstvo svih naših čitalaca. 


Tagovi

Laureati Agrokluba Nedjeljko Jusup Željko Dulanović Bekir Dolić Agroklub Saradnici


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)