Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bačka Palanka
  • 12.07.2017. 10:00

Bogata ponuda na manifestaciji "Etno-šor"

Ovogodišnji "Etno-šor" obeležila je izložba ručnih radova, prezentacija starih zanata i običaja, promocija organskih proizvoda i tradicionalnih jela, kao i razne kreativne radionice za najmlađe.

  • 745
  • 34
  • 0

Ovogodišnji "Etno-šor" obeležila je izložba ručnih radova, prezentacija starih zanata i običaja, promocija organskih proizvoda i tradicionalnih jela kao i različite kreativne radionice za najmlađe. U okviru tradicionalne manifestacije "Dunavski bal", koja je organizovana u Bačkoj Palanci, u centru grada je upriličen je "Etno-šor" koji je i ove godine okupio mnoge izlagače ručnih radova, starih zanata i tradicionalnih jela. Posetioci su imali priliku da vide bogatu ponudu, a svoje proizvode predstavilo je 50 izlagača.

Bogata i raznovrsna ponuda

Žene iz udruženja "Svilen konac", iz Obrovca, na svom štandu su i ovog puta pokazale su koliko dobro umeju da rade gotovo sve tehnike ručnog rada, počevši od belog veza, heklanja, štrikanja, a posetiocima su ponudile i različite vrste pita i kolača.

Izložba ručnih radova

"Ova manifestacija je dobra prilika da naše članice pokažu šta znaju i umeju, ali da i mi pogledamo štandove drugih izlagača. Tako se uvek nešto novo vidi i nauči, a svi zajedno ovde promovišemo tradiciju bilo da je reč o ručnim radovima ili kulinarstvu. Naše udruženje se priprema da do kraja godine organizuje jednu gastronomsku manifestaciju "Dane pite", pa smo za sve zainteresovane posetioce "Etno-šora", pokazale kako se mesi testo i razvlače kore za pitu", rekla je predsednica obrovačkog udruženja Koviljka Trivunčević.

Od damskih rukavica do narodne nošnje

Na štandu Udruženja žena "Iskra", iz Čelareva, među mnogim ručnim radovima izdvojile su se damske rukavice koje hekla Anka Štangl. "Ovaj modni detalj je uvek popularan i vidim da se dopada mnogim mladim i starijim damama. Ja ih i heklam od konca u različitim bojama. Na našem štandu smo organizovali i radionicu za najmlađe da bi im članice iz našeg udruženja pokazale kako da naprave originalnu razglednicu", kaže Anka Štangl.

Članice novoosnovanog udruženja "Jeleče", iz Nove Gajdobre, oduševile su posetioce ovogodišnje manifestacije. Na njihovom štandu osim mnogih ručnih radova posetioci su mogli da pogledaju i originalne eksponate muške i ženske narodne nošnje iz Hercegovine.

Liciderska srca

Svilene bombone, medenjaci i liciderska srca

Da ovakva svetkovina ne može proći bez svilenih bombona i liciderskih srca potvrdili su i brojni štandovi na kojima su se šarenili različiti šlatkiši. "Svake godine dođemo u Bačku Palanku i da sa našim proizvodima budemo deo ovih lepih dešavanja. Još se moj deda bavio izradom bombona, a ja sam radionicu nasledila od njega. Naši proizvodi, gumene, svilene i žele bombone, liciderska srca, ćeten alva uvek imaju svoje poštovaoce koji znaju da cene pravi ukus i kvalitet", rekla nam je Slađana Krasić iz Futoga.

I pčelari su obogatili ovogodišnju manifestaciju, a na štandovima Bačkopalančana Dušana Mandića i Živka Ćirića ponuđene su sve vrste meda, ali i različiti proizvodi od meda poput medenjaka, nezaobilazne medovače do različitih mešavima i krema.

Program začinjem nastupima folklornih ansambala

U okviru "Etno-šora" na velikoj bini u cetru grada nastupili su članovi Centra za tradicionalnu kulturu i umetnost ovdašnjeg KUD-a "Kosta Abrašević", a predstavilo se i srpski KUD "Oplenac" iz Kanade, kao i folklorni ansambl "Karanovac" iz Kraljeva. Ovu manifestaciju organizovala je opštinska Turistička organizacija pod pokroviteljstvom Opštine Bačka Palanka i Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Pokrajinske vlade.


Tagovi

Etno šor Bačka Palanka Manifestacija Ručni radovi Med Dunavski bal


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.