Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita maslina
  • 21.05.2022. 10:30
  • Zadarska, Tinj

Lovkama protiv štetnika masline: Platiš 30 dobiješ 263 eura?

Svi maslinari koji koriste lovke imaju i pravo prijave na IAKS mjeru 10.1.12. Tako mogu ostvariti sufinanciranje i na prirodan način, bez zagađenja okoliša, dobiti bitku sa štetnicima, pojašnjavaju Nevio Colić i Rade Bobanović.

Foto: Ivan Jusup
  • 3.900
  • 220
  • 1

Masline napada više od 250 štetnika, a najopasniji su maslinin moljac, muha, svrdlaš i granotoč. "To su četiri maslinarska jahača apokalipse", kaže Radoslav Bobanović, koji sa svojim partnerom Željkom Uzelcem na plantažama PZ Maslina i vino u Tinju, uz vinograde i smokve, na 45 ha uzgaja 12.000 stupi maslina.

"Očekujem 40.000 litara ulja, ali pod uvjetom da dobijem bitku sa štetnicima", kaže karizmatični Rade. Spomenuti štetnici mogu uništiti cijeli urod i poništiti sav trud maslinara čak i u sezonama koje su u klimatološkom i svakom drugom smislu obećavajuće.

Zato je spremno krenuo u bitku iako masline još nisu ni procvjetale.

Na kontrolnim lovkama, koje je pravodobno postavio u suradnji s tvrtkom Colić-Trade za dva dana, od 15. do 17. svibnja, uhvatilo se po 20 leptira maslinovog moljca. "To je daleko najopasniji monofagni štetnik“, tvrdi on.

Tri generacije maslinovog moljca 

Pojašnjava da ima tri generacije. Prva generacija napada cvijet, druga plod, a treća list. U fazi pred cvatnju ženka će, ako je se ne omogući, položiti čak 250 jajašaca u cvjetni pup. Iz njih se razvijaju ličinke od kojih svaka može uništiti 20-ak i više cvjetova. Napad traje oko mjesec dana nakon čega se ličinke zapredaju u kukuljice, a iz njih u drugoj polovici lipnja ili početkom srpnja izlaze leptiri nove generacije koji odlažu jaja u blizini peteljke plodova, kada su oni veličine 3 do 5 milimetara. Ubušuju se u plod i putuju prema mekanoj sjemenki.

Ona je za njih poslastica. K tome, ulazna rana brzo zaraste i ne vidi se nikakav trag napada i plodovi se "normalno" razvijaju čitavo ljeto da bi mjesec dana prije berbe počeli otpadati. 

“Plašt” lovka lovi insekte na ljepljivoj površini. Rok primjene je 4-6 tjedana u početku pojave prvog leta

"Neiskusni maslinari se nađu u čudu. Nije im jasno. Plodovi naizgled ok, a otpadaju“, govori Bobanović. Takav scenarij u njegovom masliniku nije moguć.

Kako uništiti odrasle leptire i gusjenice moljca?

Odmah nakon što se ovih dana na kontrolnim lovkama Delta Csalomon lovkama Colić-Tradea, uhvatio broj moljaca na pragu štetnosti, Bobanović je krenuo u akciju. Budući je maslinik PZ Masline i vino u ekološkom uzgoju on ne koristi insekticide pa je i ovaj put odabrao biološki pripravak na osnovi Bacillus thuringiensis subsp. Kurstaki trgovačkog imena: Baturad WP i, kojega također u svom asortimanu ima navedena tvrtka.

"Radi se o uništavanju moljca na prirodan način“, rekao nam je Nevio Colić, vlasnik tvrtke, kojega smo zajedno sa kćerkom Leom i sinom Lukom susreli u Bobanovićevom masliniku. Budući su svi diplomirani agronomi na praktičan način su pojasnili kako djeluje Baturat.

Kad prskate krošnju stabla poprskat ćete i dijelove lista na koje će sletjeti i moljac. Spomenuta gljivica Bacilius thuringiensis ulazi kroz analne otvore odraslih leptira moljca i na taj način oni stradavaju. "E, ali stradavaju i gusjenice moljca", ubacuje se Bobanović. Gusjenice privlači Baturat, vole ga jesti. Jedu nezasitno i od pustog prejedanja ugibaju.

Da bi postigao maksimalan rezultat, u otopinu Baturata dodao je i sumpor, također od Colića te Bortrac (11 %B) za prihranu i bolju oplodnju.

Prskanje će ponoviti nakon mjesec dana kada druga generacija moljca napada plod.

Slatka smrt u ljubavnom zanosu

Rade ne bi bio Rade, serdar od Ravnih kotara, kako ga nazivaju, kad uz ovaj ne bi smislio i svoj originalan pripravak ne samo za moljca nego i za muhu koju smatraju drugim u nekim mikrolokacijama i prvim štetnikom masline. Ona u maslinicima boravi već oko Uskrsa, od kada treba pratiti njezin let. Za praćenje valja koristiti žute ljepljive ploče sa atraktantima.

U doticaju s pločom muha ostaje zalijepljena. Ulov se očitava i tjednim intervalima.

Gospodarski prag štetnosti nastupa kada se po ploči uhvate dvije muhe tjedno. Tada valja primjeniti tzv. preventivne metode uporabom zatrovanih mamaca. Radi se o pripravku Success Bait (Slatka smrt) ili Eco Trap vrećice. Ova metoda je učinkovita ako se provodi organizirano na nekom području (više maslinara zajedno), inače može biti kontraproduktivna. Pripravak Success Bait sadrži i atraktant koji neodoljivo privlači ženku i mužjaka. Ali, tu je prirodan insekticid Spinosad koji ih ubija, prije nego što ženka položi jaja u plodove. Zavisno od kritičnog broja ovog štetnika tretman Success Baitom ponavlja se nekoliko puta tijekom srpnja, kolovoza i rujna. U periodu kolovoza do početka rujna obično se tretira u tri navrata i to sa 3 postotnom otopinom tog pripravka. 

Colić-Trade u svom asortimanu ima paletu od preko 100 različitih feromona i lovki za brojne štetnike

Colić je pojasnio i sam postupak. Tretira se nekoliko donjih grana na južnoj strani maslinika. Te grane mogu i stradati, ali neće cijeli maslinik, dodaje Bobanović.

Kaolinska glina sa mlijekom i sumporom

Odlični rezultati u sprječavanju šteta od maslinove muhe postižu se i primjenom pripravka Kaolin BPLN. Kaolin BPLN je, pojašnjava, potpuno prirodni proizvod na bazi čistog kaolina koji štiti, masline od napada štetnika, gljivičnih bolesti i bakterioza, visokih temperatura i sunčevog zračenja, te nedostataka vlage. Obzirom na mehanizam djelovanja proizvoda, najbolja učinkovitost se postiže u preventivnim tretmanima, vodeći računa o jačini napada patogena, te kondiciji biljke i razini stresa.

Protiv maslinine muhe potrebna su 2-4 tretmana. Prvo tretiranje treba obaviti u vrijeme razvoja koštice. Napad na maslinama je kada su plodovi u promjeru 7-8 mm. Tretiranja treba ponoviti u intervalima od 30 dana. Tretman je potrebno ponoviti nakon obilnijih kiša (20 mm), dugotrajnih rosa, jakih vjetrova tj. svaki put kada je plod bez zaštite. 

Kad je plod već formiran Bobanović ga od napada muhe štiti otopinom kaolinske gline, mlijeka i sumpora. Zašto mlijeko? Mlijeko ima strukturu masnoće tako da smjesa bolje prijanja uz plod. Stvara film, opnu pa ga štetnik teško može uočiti, a kad i uoči ne može ubosti, probiti ju. Inače, svaka muha može odložiti po 50 jaja, u svaki plod po jedno. Ličinke jedu pulpu, plodovi su zaraženi, otpadaju… "Šteta je nemjerljiva", kaže vlasnik nasada.

Osim ovog on je osmislio i pripravak sa konjskom mokraćom, octom i šećerom. "Konjska mokraća u sebi ima jako puno amonijaka koji privlače moljca i muhu“, kaže Rade. Po cijelom masliniku postavio je više od 1000 žutih tzv. feromonskih boca s ovim pripravkom. Štetnici u bocu ulaze kroz poseban otvor sa strane da bi se hranili i uživali. Tu se onda i utapaju jer više ne mogu izići, govori. Ne ubije tako sve štetnike, ali bitno smanji njihovu populaciju i razmnožavanje.

Iako nije znanstveno potvrđen ovaj pripravak u praksi je učinkovit. Amonijak je osnova za sve kukce koji se love na Feromonske lovke, a najviše amonijaka ima konjska mokraća, prisnažuje i Nevio Colić. Samo, pripravci poput Baturada imaju još neke spojeve koji prave dodatnu razliku kako bi još više privlačili muhu, moljca i granotoča, kaže. 

Ampulu za granotoča ne držati prstima!

Colić granotoča smatra puno opasnijim štetnikom od svrdlaša. Doduše, svrdlaš pravi štete na plodu, ali uglavnom na mikrolokacijama u skeletoidnim tlima i zapuštanim maslinicima. Granotoč je zapravo leptir-crv koji se ubušuje najprije u tanke grančice i ulazi u srce. Ide iz manje u veću tako da može uzrokovati sušenje cijelih grana pa i stabala. Nakon toga izlazi van pretvara se u kukuljicu pa u leptira i taj ciklus traje otprilike 2 godine. Ovaj štetnik se može neutralizirati na način da se nakon rezidbe grančice i grane iznesu iz maslinika, zapale ili još bolje malčiraju. Pretvore u humus. Bobanović je, kaže, sritan što svoje grane preostale nakon rezidbe daje Bioenergiji iz Benkovca.

Maslinik PZ MasVin

Colić-Trade ima lovke i za granotoč. Riječ je o lovki VARb3 koju je potrebno postaviti što više iznad krošnje stabla (1,2 -1,5 m) privezanu za dugački kolac radi što boljeg ulova. "Ukoliko lovka ostane čitava, može se koristiti i sljedeću sezonu uz promjenu feromona i atraktanata", kaže Nevio.

On savjetuje da je ampule s feromonom ili atraktantom najbolje čuvati u zamrzivaču. Tako zadrže trajnost i preko godinu dana. A na sobnoj temperaturi, primjerice, mogu ostati tri tjedna bez gubitka djelotvornosti. A kad se upotrebljava valja biti pažljiv. Prilikom otvaranja ampulu ne dirati prstima jer će doći do kontaminacije mirisom i neće djelovati. Treba ju, kaže Colić, držati za držač ili pincetom. Jedna lovka, dodaje, može se koristiti cijelu pa i više sezona uz redovito mijenjanje feromona i atraktanta. Ampula ima trajnost 3-4 tjedna.

Zanimalo nas je koliki broj lovki je potreban po jedinici površine?

Za detekciju i praćenje štetnika koristi se 2-3 lovke po ha, a za svaki sljedeći ha još po 1-2 lovke. Za metodu ulova, dakle ujedno i za suzbijanje, koristi se 12 do 15 lovki/ha, a za svaki sljedeći ha još po 8-10 lovki. Na njegovih 45 ha Bobanoviću je znači potrebno samo za monitoring oko 50 lovki.

Kako zaraditi na lovkama ?

Ki to može platiti, rekli bi u Dalmaciji, a Colić odgovara: "Svi maslinari koji koriste lovke imaju i pravo prijave na IAKS mjeru 10.1.12. Tako mogu ostvariti sufinanciranje u iznosu od 293 Eura po hektaru“.

Ako se zna da lovke za istu površinu stoje oko 30 eura maslinaru ostaje 263 eura što je cijena za njegov uloženi rad. Znači, potrošiš 30, a ostane ti 263 eura. Nije loše. Na prirodan način dobiješ bitku sa štetnicima, ne zagađuješ okoliš ni podzemne vode i sačuvaš urod. Ako uspije sačuvati i 70 posto Bobanović će najesen u bačve PZ Masline i vino uliti 30.000 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja koje redovito osvaja nagrade od lokalnih do međunarodnih smotri maslinara među kojima i na onoj najvećoj koja se upravo održava u New Yorku.

Istodobno Colić-Trade već 18 godina širi svoje poslovanje. Od Dalmacije do Zagreba. U svom asortimanu ima široku paletu, preko 100 različitih feromona i lovki za brojne štetnike od renomiranih svjetskih proizvođača Pherobank i Csalomon.

Žuta križna ploča za monitoring i lov štetnika

Zapošljavanju 15 radnika od toga 11 agronoma. Razvili su i sve druge djelatnosti za profesionalnu poljoprivrednu proizvodnju. Imaju gnojiva Yara, organska gnojiva Bio Unimer, navodnjavanje  Irritec, supstrate Kekkila itd. Nude kompletnu uslugu od savjetovanja do podizanja nasada. Navodnjavanja… Sve temeljeno na iskustvu.

Colići su i Bobanoviću uspostavili sustav navodnjavanja. "Bušotina s mojeg zemljišta opskrbljuje Komunalac Biograd i Benkovac sa 7.000 litara vode u minuti“, pohvalio se na kraju. Za njegov MasVin i za Colić-Trade vjerojatno bi i sam hrvatski izbornik Zlatko Dalić rekao svoju poznatu "Samo najbolje je dovoljno dobro“.


Fotoprilog


Tagovi

Colić-Trade Štetnici Lovke Feromoni Atraktanti PZ Masline i vino Radoslav Bobanović Mjera 10.1.12 Subvencioniranje troškova


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."


Partner

Colić-Trade d.o.o

Radovanova 22, 23210 Biograd na moru, Hrvatska
tel: 0994496404, e-mail: info@colic.hr web: http://www.colic.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]