Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Blitva
  • 01.04.2020. 18:30

Uzgoj blitve: Vrijeme sjetve podesite ovisno o berbi

Može se uzgajati u umjereno toplim kontinentalnim, kao i u vrućim priobalnim područjima gdje se u prehrani može koristiti i cijele zime.

Foto: JumpStory
  • 16.601
  • 143
  • 0

Blitva je vrlo poznato i popularno povrće, a sve više se uzgaja i u kontinentalnim područjima. Po važnosti druga je kultura iz roda Beta, odmah nakon šećerne repe. Može se uzgajati u umjereno toplom kontinentalnom, kao i u vrućim priobalnim područjima gdje se u prehrani može koristiti cijele zime.

Vrijeme sjetve se može podesiti ovisno o tome kada ju želimo brati. Razlikujemo dvije sorte blitve. Onu sa širim i mesnatim, bijelim peteljkama i onu s kraćim, tanjim i zelenim peteljkama u koju se ubraja i blitva sorte "Rainbow" koja ima spektar duginih boja, a okus im je od blagog do slatkastog. Blitva s crvenim peteljkama zove se i rabarbarasta.

Rabarbara – zaboravljeno povrće idealno za polusjenovite dijelove vrta

Voli sunčano i polusjenovito tlo

Optimalne temperature za rast i klijanje su od 14 do 25°C i zbog toga se u priobalnom području može sijati već u veljači, a u kontinentalnom tijekom ožujka, travnja i svibnja. Kod takvih temperatura biljka brže raste. Blitva može podnijeti i blage mrazeve. Ukoliko vrijeme berbe želimo postići u jesenskom i zimskom razdoblju, tada se sjetva vrši krajem kolovoza i u rujnu. Odgovaraju joj sunčano i polusjenovito mjesto u vrtu.

Može se uzgojiti i iz presadnica

Blitva se obično sije izravno, ali za ranu proizvodnju može se uzgojiti i iz presadnica proizvedenih u zaštićenim prostorima. Za presadnice iz zaštićenih prostora uz zagrijavanje na temperaturu višu od 15 °C potrebno je oko 5 tjedana. Presadnice sa 3 do 5 pravih listova presađuju se u prvoj polovici travnja.

Travanj: Radovi u vrtu, voćnjaku, cvjetnjaku...

Kvalitetno sjeme osnovni je preduvjet za uspješnu proizvodnju. Blitva se obično sije u redove razmaka 40 cm s razmakom posijanih sjemenki u redu od 20 cm pri dubini sjetve od 1,5 do 2 cm. Za uspješan uzgoj ponekad će biti potrebno prorijediti biljke nakon nicanja pa se neke od njih vade i jedu kao mlada blitva.

Za bolji prinos dodati kompost

Tlo treba biti dobre strukture, propusno za vodu i neutralnog pH. Prije sjetve treba ga obraditi na dubinu od 30 do 40 cm i obogatiti organskim gnojivima poput komposta koji će povećati prinos. Važno je pridržavati se plodoreda od 3 godine, sijati deklarirano sjeme, izbjegavati uzgajati u blizini kulture iz iste porodice i slično. Najbolje ju je sijati uz crveni luk, kupusnjače, grah, salatu i začinsko bilje.

Koje su biljke dobri, a koje loši susjedi u vrtu?

Tolerantna na slanu vodu

Potrebno je osigurati dovoljnu količinu vode pogotovo u područjima gdje se javlja manjak tog resursa ili je ona neravnomjerno raspoređena. Smatra se da je tijekom uzgoja potrebno 4 do 6 navodnjavanja kako bi se postigao optimalan prinos. Kada su suše, treba joj osigurati 9 do 13 litara vode svaki tjedan. S obzirom na kvalitetu vode, blitva pripada skupini rijetkih kultura koje su tolerantne na slanu vodu.

Berba se vrši kidanjem vanjskih listova

Bere se u više navrata kidanjem vanjskih listova što omogućuje daljnji rast rozete i produžetak berbe na 1.5 do 2 mjeseca u proljetnom, odnosno 4 do 5 mjeseci u jesenskom i zimskom razdoblju.

Blitva iz proljetne sjetve dolazi za berbu nakon 60-ak dana ili 30 dana nakon presađivanja. Mlada blitva se tijekom branja čupa s korijenom jer se tako prorjeđuje, a kod starijih biljaka se beru vanjski listovi koji su zdravi i neoštećeni. Ubranu blitvu treba čuvati na tamnom mjestu uz temperaturu od 4°C i 98% vlage kako bi što duže bila svježa.

Sadrži važne vitamine i minerale

Vrlo je nutritivno bogata namirnica i sadrži gotovo sve važne vitamine i minerale. Zbog velikog udjela vitamina K i magnezija dobra je za jačanje kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze. Korisna je u prehrani dijabetičara jer smanjuje glukozu u krvi, a kod te bolesti ekstrakt blitve ima i zaštitni učinak na jetru. Također, umanjuje rizik od nastanka raka želuca i debelog crijeva, a betalain se može koristiti kao prirodno bojilo za hranu.


Povezana biljna vrsta

Blitva lisnata

Blitva lisnata

Sinonim: - | Engleski naziv: Leaf beet | Latinski naziv: Blitva lisnata Beta vulgaris L. ssp. Vulgaris var. cicla

Blitva je dvogodišnja biljka. U prvoj godini razvije dubok i razgranat korijen, koji je u gornjem dijelu zadebljan, skraćenu stabljiku i rozetu lišća. U drugoj godini razvije se... Više [+]

Tagovi

Blitva Uzgoj blitve Beta vulgaris var. cicla Berba blitve Sjetva blitve


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]