Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 20.11.2021. 15:00

Medinila - veličanstvena tropska ljepotica za zatvoreni prostor

Medinila je jedna od najelegantnijih cvjetnica koje se mogu uzgajati u zatvorenom prostoru. Njezina se veličanstvenost ne skriva samo u imenu, nego i u prekrasnim cvjetovima čija cvatnja uljepšava proljeće i ljeto.

Foto: Depositphotos/AmediDidda
  • 148
  • 30
  • 0

Medinila (Medinilla magnifica), tropska je vazdazelena biljka. Ime je dobila prema španjolskom službeniku Jose de Medinilla y Pineda, dok magnifica znači veličanstvena. U drugim jezicima naziva se ružičasto grožđe, filipinska orhideja, ružičasti fenjer. U svojem prirodnom okruženju, koje uključuje Javu, Malajski poluotok, Filipine i Sumatru, medinila raste kao manji grm.

Pripada porodici Melastomataceae, u koju se ubrajaju mnoge cvjetne vrste podrijetlom s Madagaskara, Tihog oceana i jugoistočne Azije. Medinila stvara metlice cvjetova koji podsjećaju na grozdove sitnog grožđa koji daju lijep kontrast tamnozelenom lišću. Neke vrste imaju raskošne brakteje pri bazi cvjetnih grozdova koji podsjećaju na latice.

Njihova cvatnja počinje u proljeće i ljeto, a traje oko 3 mjeseca. Sjajni, mesnati i ovalni listovi, prekriveni bijelim žilama, dugi su do 30 cm. Visina same biljke nije velika, doseže do 1 m. Kao i orhideja, u tropskim šumama raste kao epifit, u šupljinama drveća.

Ne voli niže temperature 

Kao biljka tropskih krajeva, supstrat treba biti dobre drenaže i pH između 4 i 5, stoga joj je potrebno tlo bogato humusom i tresetom. Za povećenje drenaže može se dodati perlit. Uzgaja se kao sobna biljka, ali zbog zahtjeva za vlažnošću, idealniji je prostor terasa ili zaštićeni prostor. Iz tog razloga, dobra je odluka investirati u ovlaživač prostora. Drugo rješenje je smještanje posude s biljkom na plitku podlogu prekrivenu kamenčićima. Ako se na biljci primijete smeđe mrlje ili savinuti listovi, to je znak da je zrak presuh. Za vrijeme ljeta, medinili se svakako treba omogućiti boravak na otvorenom. Uzgojem u zatvorenom prostoru, uspijeva u toplom i vlažnom okruženju.

Neće tolerirati temperature ispod 10°C, najbolje joj odgovaraju između 17 do 25°C. Uvjeti koji bi trebali prevaladavati većinu vremena su topli dani uz dovoljno indirektnog osvjetljenja, uz noći između 16 do 21°C. Hladnije noćne temperature omogućuju stvaranje većeg broja cvjetova.

Uzgoj nije posebno težak ako joj se ispune njezini zahtjevi. Iako voli osvjetljenje, potrebno je izbjegavati direktno popodnevno sunce. Tijekom perioda cvatnje, potrebno je otkidati uvenule cvjetove kako bi se potaknuo rast novih cvjetova, ali i kontrolirao njezin rast. Zimi, ali i ljeti, treba biti zaštićena od jačeg strujanja zraka.

Supstrat može biti umjereno vlažan, ali ne i premokar, posebno tijekom zime. Zalijevanje ne treba biti češće od jednom tjedno tijekom razvojnog razdoblja, tako da može tek kad se osuši supstrat.

Razmnožavanje u proljeće 

Listove se može povremeno osvježiti finom maglicom. Pri tome se treba pripaziti da se ne nakvase cvjetovi, kako se ne bi oštetili. Gnojidba je u doba cvatnje, kada se dodaje fosforno ili gnojivo za orhideje. Presađivanje treba biti tek nakon cvatnje. To je ujedno i odlično vrijeme za razmnožavanje jer se na taj način, dijeljenjem postojeće biljke, može dobiti nove biljke. Kada posuda postane premala, medinilu se može podijeliti i presaditi u nove posude.

Razmnožavanje je u proljeće, čime se povećavaju šanse za ukorjenjivanje. Uzima se reznica biljaka starih minimalno 2-3 godine, dužine oko 15 cm. Reznica s najmanje 2 listića, umače se u otopinu s hormonom rasta. Umata ju se u vlažnu mahovinu i pričeka da pusti korijen. Nakon par tjedana, može se presaditi u supstrat.


Tagovi

Medinila Medinilla magnifica Epifit Sobno bilje Ukrasno bilje


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ko nije obezbijedio sjemenski krompir na vrijeme, ima razloga da se zabrine. Prava je nestašica!
Foto: Zijad Hajrović