Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD III
  • 04.03.2022. 12:00

Odbor IPA odobrio IPARD III program - šta možemo da očekujemo?

U okviru trećeg ciklusa na raspolaganju našim poljoprivrednicima biće već dobro poznate Mere 1, 3, 7 i 9, a među novim je Mera 4 - Agro-ekološko-klimatske mere i mera organske proizvodnje, kao i Mera 5 - Sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja LEADER pristup.

Foto: Depositphotos/vision.si
  • 229
  • 27
  • 0

Kako Novosti nezvanično saznaju, odobren je Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj 3 (IPARD III) od 384 miliona evra. To je više za 150 miliona evra u odnosu na IPARD 2.

Kako su rekli predstavnici Ministarstva na predstavljanju ovog programa na prošlogodišnjem Sajmu poljoprivrede, u okviru trećeg ciklusa na raspolaganju našim poljoprivrednicima biće već dobro poznate Mere 1, 3, 7 i 9, koje će biti poslate na reakreditaciju, a među novim je Mera 4 - Agro-ekološko-klimatske mere i mera organske proizvodnje, kao i Mera 5 - Sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja LEADER pristup. Za ove dve mere vreme akreditovanja se očekuje 2022/3. U planu je i Mera 6 - Investicije u ruralnu javnu infrastrukturu koja će biti otvorena tek 2024/5.

Za mlade veći povraćaj

Cilj Mere 4 je podsticaj poljoprivrednoh praksi koje su korisne za životnu sredinu tako što čuvaju i poboljšavaju prirodne resurse i ublažavaju negativne efekte poljoprivrede na zemljište, vodu i vazduh. Predloženo je četiri operacije i to na obradivim površinama, u višegodišnjim zasadima i na livadama i pašnjacima. Povraćaj je 100 odsto. Ono što je interesantno organska proizvodnja neće biti predmet podrške IPARD III programa, rekli su tada.

Novine su još da se povećava minimalan broj kapaciteta goveda i krmača na 40, ovaca i koza na 200, tovnih svinja na 300, brojlera 5.000 i uvođenja investicija za ćurke (1.000-10.000) i guske (300-3.000). Menjaće se i visina povraćaja za mlade sa 65 na 70 odsto povraćaja, pri čemu će oni u ruralnim oblastima sa otežanim uslovima imati 65 odsto.

Treći program je odobren od strane odbora IPA u Briselu, dok za dve nedelje treba da prođe Evropsku komisiju.


Tagovi

IPARD III IPA Evropska komisija Subvencije Program


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...