Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 26.12.2017. 16:00

Pad cijena ruske pšenice uprkos većoj potražnji

Uprkos rekordnom tempu izvoza pšenice, cijene ruske pšenice su u padu. I dok se u Ukrajini smanjuju rezerve pšenice, ječma i kukuruza, cijene uljarica u Bugarskoj su bez većih oscilacija.

Foto: Miloš Laš
  • 121
  • 7
  • 0

Mada se izvoz ruske pšenice nastavlja rekordnim tempom, na tržištu je primjetno slabljenje izvoznih cijena te pšenice. Takav opadajući trend stvara pritisak na globalnom tržištu, pa su izvozne cijene ruske mlinske pšenice niže u prosjeku za 0,5-1 dolar po toni.

Izvozna cijena pšenice sa 12,5% proteina iznosila je 190-192 dolara po metričkoj toni, dok se pšenicom sa 11,5% proteina trgovalo po cijeni od 182-184 $/t. Ovome treba dodati i podatak da je ruska mlinska pšenica i dalje vrlo tražena na stranim tržištima, a naročito u Turskoj, Egiptu i državama jugoistočne Azije.

Rekordan rast izvoza ukrajinske pšenice u novembru

Ukrajina je u novembru izvezla 1,83 miliona tona pšenice, odnosno 31% više nego u istom mjesecu lane, prenosi UkrAgroConsult. Ukupno posmatrano, ta zemlja je u prvih pet mjeseci tekuće sezone na međunarodno tržište isporučila 10,03 miliona tona krušnog zrna, što je neznatno manje usporedbi s istim periodom 2017. godine kada je izvezeno 10,1 miliona tona. Glavno tržište ukrajinske pšenice ove sezone je Indonezija, koja je primila 16% ukupnog izvoza. Među vodećim uvoznicima pšenice iz Ukrajine su kao i do sada Bangladeš i Egipat, ali i zemlje članice Evropske unije, Turska, Južna Koreja, Filipini, Izrael, Tunis i druge.

Rezerve žitarica u Ukrajini smanjene za 5%

Prema podacima Državnog odbora za statistiku, rezerve žitarica u Ukrajini su početkom decembra iznosile 27,07 miliona tona, to jest 4,8% manje nego u istom periodu prošle godine (28,43 Mt). Zalihe ječma su u toj zemlji manje za 26,8% u odnosu na 2016, i iznose oko 1,74 miliona tona, a lane bile 2,38 Mt. Rezerve kukuruza su takođe za 2,5% niže nego pre godinu dana, 14,23 miliona tona.

Novembarski izvoz ukrajinskog repičinog ulja na četvorogodišnjem minimumu

Proizvodnja sirove nafte od uljane repice u velikim i srednjim prerađivačkim pogonima, u Ukrajini, u novembru je pala na četvrtogodišnji minimum od 0,131 hiljada tona. Međutim, ako se pogledaju, rezultati u prvih pet mjeseci sezone 2017/18 proizvodnja je za 33,8% veća nego pre godinu dana: 79,1 hiljada tona naspram 59,1 Kt, koliko je proizvedeno u istom periodu u sezoni 2016/17.

Cijene uljarica u Bugarskoj relativno stabilne

Na domaćem tržištu uljarica u Bugarskoj nastavlja se period stabilnosti. Cijena suncokreta je ostala nepromijenjena 335 dolara po toni. Cijena uljane repice ostala je na nivou od 426,83 $/t. Izvoz suncokreta dostigao je 177 hiljada tona, dok je prošle sedmice, 1,9 hiljada tona robe otpremljeno u zemlje EU, a 1,8 hiljada tona van EU.

Foto: Miloš Lašák / Flickr


Izvori

Black Sea Grain


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić