Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska unija
  • 14.09.2017. 15:00

EU poljoprivreda nije spremna za elementarne nepogode

Ministri poljoprivrede EU su došli do zaključka da trenutni Zajednička poljoprivredna politika nije dovoljno pripremljen za krize odnosno elementarne nepogode i da poljoprivrednici ne bi trebali ostati sami u upravljanju rizicima.

Foto: Pixabay/daeron
  • 180
  • 12
  • 0

Ministri Evropske unije za poljoprivredu i ribarstvo sastali su se kako bi razmotrili mjere upravljanja rizikom u budućoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP) na neformalnom sastanku u Kulturnom centru Tallinn u Estoniji. Ministri su došli do zaključka da trenutni ZPP nije dovoljno pripremljen za krize odnosno elementarne nepogode i da poljoprivrednici ne bi trebali ostati sami u upravljanju rizicima.

Prema riječima ministra ruralnog razvoja Estonije Tarmo Tamma, koji je predsjedavao sastankom, ZPP treba ponuditi poljoprivrednicima alate kojima će poboljšati spremnost na krizne situacije i povećati konkurentnost poljoprivrednika u uvjetima otvorenog tržišta.

Ministri su došli do zaključka da se sustav kriznih rezervi mora revidirati i da se provedba sustava treba brže i fleksibilnije provesti. Smatralo se, naime, da mjere upravljanja rizicima moraju uzeti u obzir specifičnosti različitih država članica. Također, dogovorili su se da izravne potpore imaju važnu ulogu u osiguravanju stabilnih dohodaka u poljoprivrednom sektoru.

"Posljednja kriza također je pokazala da izravne potpore pomažu poljoprivrednicima u najtežim vremenima", istaknuo je ministar za ruralni razvoj Tarmo Tamm.

Glavna tema neformalnog sastanka bila je "Upravljanje rizicima: osnaživanje naših poljoprivrednika s učinkovitim sredstvima za upravljanje rizicima nakon 2020. godine". Na sastanku su sudjelovale delegacije iz 28 zemalja članica, kao i predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta, Glavnog tajništva Vijeća Europske unije, Copa-Cogeca i CEJA.

Foto: Pixabay/daeron


Izvori

AgPress


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić