Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Branislav Bogaroški
  • 03.02.2016. 13:30

Smanjenje subvencija - propast poljoprivrede Vojvodine

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški oštro je danas kritikovao Vladu Srbije zbog smanjenja subvencija poljoprivrednicima.

Foto: Pokrajinska Vlada
  • 184
  • 8
  • 0

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški oštro je danas kritikovao Vladu Srbije zbog smanjenja subvencija poljoprivrednicima i ocenio da će to dovesti do potpune propasti domaće ratarske proizvodnje.

"Ovakva mera Vlade Srbije i Ministarstva poljoprivrede izazvaće katastrofu u ratarstvu na teritoriji Vojvodine", naveo je u saopštenju Bogaroški.

Vlada Srbije je na predlog Ministarstva poljoprivrede usvojila 30. januara Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2016. godini, prema kojoj će se umesto dosadašnjih 12.000 dinara po hektaru - 6.000 za biljnu proizvodnju i po 3.000 regres za đubrivo i gorivo, poljoprivrednici od sada moći da računaju na 4.000 dinara, odnosno 2.000 dinara za regres za đubrivo i 2.000 za biljnu proiozvodnju.

Bogaroški je rekao da to znači da će subvencije biti tri puta manje nego do sada i da je to "alarmantno", imajući u vidu da su ranijih godina podsticaji išli i preko 14.000 dinara. "Srbija je i do sada imala najmanje podsticaje za poljoprivrednu proizvodnju u regionu, a sada ih je spustila na nivo statističke greške", ocenio je on i dodao da je u odnosu na 2014. godinu, bruto vrednost poljoprivredne proizvodnje sada već manja za 400 miliona dolara, dok će nove mere taj pad samo produbiti.

"Kada smanjenje podsticaja povežemo sa izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i isključivanjem mogućnosti da naši poljoprivrednici zakupljuju državno zemljište na način kako su to do sada mogli da čine, jasno je da će se vojvođanska poljoprivreda naći u najvećem problemu u proteklih nekoliko decenija", naveo je Bogaroški.

Foto: Pokrajinska Vlada


Izvori

beta.rs


Tagovi

Branislav Bogaroški Vlada Srbije Podsticaji Poljoprivreda Vojvodine Ruralni razvoj Poljoprivredni budžet Državno zemljište