Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sladorana
  • 24.03.2016. 16:30

11 meteostanica koje će štititi šećernu repu

U sklopu projekta 70x17 u Sladorani preuzete meteo stanice!

  • 533
  • 114
  • 0

U županjskoj Sladorani u tijeku je izvođenje programa 70x17 kojim će se nastojati u idućem periodu povećati broj proizvođača šećerne repe čiji rezultati proizvodnje će biti 70t i 17% digestija (sadržaj šećera).

Da bi se to ostvarilo, osim istraživanja i postavljanja brojnih pokusa koji će biti osnova za donošenje mjera povećanja rezultata proizvodnje, u planu je i uvođenje novih suvremenih tehnologija i tehničkih dostignuća.

Nove tehnologije u proizvodnji šećerne repe

Prva od tih tehnologija je upotreba agrometeoroloških stanica iMETOS ag koje senzorima prikupljaju sve bilješke relevantnih vremenskih elemenata, od vlažnosti zraka, vlažnosti lista, temperature zraka, količina oborina, brzina vjetra, sunčeva zračenja, temperature tla. Ovaj uređaj je opremljen GSM date SIM karticom, a uz pomoć GPRS veze podaci se prebacuju direktno na server te su na taj način dostupni u realnom vremenu.

Zaštititi usjeve od cerkospore

Svrha cijelog sustava je prije svega kroz prognozni model koji obrađuje podatke predvidjeti uvjete za zarazu cerkosporom i time preventivno zaštititi usjev i prije pojave same bolesti.

Budući da Sladorana ima koncentrirano sirovinsko područje, u prvoj godini biti će postavljeno 11 ovih meteostanica prema pojedinim specifičnim terenima, a prvi korisnici su sudjelovali na obuci montaže i postavljanja. Drugi dio edukacije za korištenje prognoznih modela biti će upriličeno u svibnju, od strane specijalista iz Austrije.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Šećerna repa Cerkospora Zaštita Nove tehnologije Meteo stanice IMETOS


Autorica

Mirna Gašparović

Više [+]

Sa nekoliko godina iskustva u organizaciji proizvodnje i otkupa u Sladorani te pripremi časopisa i realizaciji projekta Zlatna repa, Mirna je odlučila pomoći poljoprivrednicima kroz informiranje putem Agrokluba!


Partner

Sladorana d.o.o.

Šećerana 63, 32270 Županja, Hrvatska
tel: 032/820-100, e-mail: info@sladorana.hr web: http://www.sladorana.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024