Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 01.06.2014. 20:00

Analize će ispitati pogodnost tla za kultiviranje

Iako je vodostaj rijeke Save u stalnom opadanju, situacija na poplavljenim područjima u Slavoniji je i dalje vrlo teška. Saniraju se katastrofalne posljedice, koje su do izražaja došle tek kada se voda počela povlačiti.

  • 466
  • 56
  • 0

"Ovo je prirodna katastrofa i trebati će jako puno volje, znanja i energije da se posljedice što prije saniraju i ljudima omogući normalan život", riječi su ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, koji je obišao područje postradale županjske Posavine dodajući kako je uvjeren da će dobar dio stradalih poljoprivrednih površina na poplavama uništenom području, moći biti presijan, ili barem dobro pripremljen za kvalitetnu jesensku sjetvu.

Po njegovim riječima, iako su štete strašno velike, ne bi trebalo biti problema sa zagađenosti zemljišta nakon što se voda povuče. Obilazeći Soljane i Strošince, Jakovina je također utvrdio kako se štete nastale u županjskoj Posavini na poljoprivrednim kulturama neće negativno odraziti na tržište hrane u Hrvatskoj.

"Ipak je riječ o manje od pet posto ukupnih poljoprivrednih površina u Hrvatskoj. Bilo kakvo potencijalno poskupljenje cijena hrane uz opravdanje da je to posljedica ovih poplava je potpuno neopravdano. Hrane će na tržištu biti dovoljno. Ovdašnjim poljoprivrednim proizvođačima treba pomoći da što prije stanu na vlastite noge i Ministarstvo poljoprivrede učiniti će da se to dogodi što prije", poručio je.

U Strošincima se susreo i s vlasnikom pogona za izgradu drvenih vrtnih kuća i drvenog namještaja Ilijom Pavlovićem te obišao njegove poplavom uništene pogone u kojima proizvodnje nema već dva tjedna. "Ako nam ne pomognete, ja ću se iseliti odavde jer ovdje života nema. Održavanje samo hladnog pogona u recesiji koštalo me milijun kuna, a da me nitko niti pogledao nije i ponudio pomoć. A sada je došla i poplava koju bez pomoći države teško da ćemo preživjeti", rekao je Pavlović Jakovini.

Iako je vodostaj rijeke Save u stalnom opadanju, situacija na poplavljenim područjima u Slavoniji je i dalje vrlo teška. Saniraju se katastrofalne posljedice, koje su do izražaja došle tek kada se voda počela povlačiti. Mještani dijela Strošinaca, koji je bio poplavljen, od danas se mogu vratiti svojim kućama te raditi na obnovi i uređenju, potvrdio je ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Jadran Perinić napomenuvši kako cjelodnevni boravak na tom području još uvijek ipak nije moguć.

"S tim poslom nastavljamo dalje i idemo prema Đurićima i poplavljenom dijelu Posavskih Podgajaca, a u sljedećih nekoliko dana, nakon što se voda povuče, trebali bi započeti i na raščišćavanju stradalog prostora", rekao je Perinić dodavši da pitke vode na postradalim područjima u županjskoj Posavini još uvijek nemaju Gunja i Rajevo Selo. No, po njegovim riječima, pitke vode međutim ima dovoljno jer se prevozi cisternama.

Poplavljena područja posjetio je i ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović. Na pitanje novinara, kako mogu poljoprivrednici biti sigurni da zemlju koju namjeravaju obrađivati i zasijati nije zagađena, Zmajlović je rekao kako će nadležne službe uzeti uzroke tla i načiniti analizu te za svaku pojedinu površinu odrediti je li pogodna za kultiviranje.


Tagovi

Poplave Županjska Posavina Jadran Perinić Sava Posavski podgajci Poplavljena podučja Hrana Tržište Kvalitetna sjetva Jesenska sjetva Tihomir Jakovina Mihael Zmajlović Štete Analiza Poljoprivreda Zemljište Zagađenost Gunja Đurići Ilija


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]