Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Axereal Croatia
  • 24.05.2019. 16:30
  • Brodsko-posavska, Nova Gradiška

Axereal: Ratari očekuju solidne prinose pivarskog ječma, oko 5 t/ha

Ovogodišnja žetva pivarskog ječma vjerojatno će malo kasniti u odnosu na nekoliko prošlih godina. Ratari se nadaju da će prvi otkosi te ratarske kulture od koje se proizvodi pivarski slad početi između 15. i 20 lipnja.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 1.762
  • 254
  • 0

Ovogodišnja žetva pivarskog ječma vjerojatno će malo kasniti u odnosu na nekoliko prošlih godina. Ratari se nadaju da će prvi otkosi te ratarske kulture od koje se proizvodi pivarski slad početi između 15. i 20 lipnja. Unatoč vremenskim prilikama koje u vrijeme sjetve nisu išle na ruku ratarima, jer je zbog velike jesenske suše ječam slabije nicao, kiše koje su padale ovog proljeća dobro su došle rastu i razvoju pivarskog ječma, pa ratari očekuju solidne prinose. To je istaknuto na 19. Danima pivarskog ječma kojima je nazočio i Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Tradicionalnu manifestaciju poznatu kao jednu od najboljih okupljanja poljoprivrednika u Hrvatskoj, organizirala je novogradiške tvrtka Poljoprivredno-prehrambeni kompleks u suradnji sa sestrinskom tvrtkom Tvornicom slada Slavonija slad i francuskom grupacijom Axereal u čijem sastavu obje djeluju.

Sudionici tradicionalnog okupljanja poljoprivrednih proizvođača, poslovnih partnera i stručnjaka obišli su pokusna polja gdje su više doznali o najnovijim i najprinosnijim sortama pšenice i ječma.

Koje sorte su se izdvojile od ostalih?

"Na ovoj površini u Radnoj jedinici Nova Gradiška zasijano je 40 pokusa pivarskih ječmova, veći dio su ozimi, ali ima i nešto jarih. Uz naš ječam kojim sjemenarimo nalaze se i selekcije ječmova Poljoprivrednog instituta iz Osijeka i BC instituta iz Zagreba. Od ozimih pivarskih ječmova najprinosnije sorte su osječki Lukas i naša Casanova. Od jarih ječmova ističu se sorte Quench, Planet i Traveler. One daju nešto niže prinose od ozimih, ali su odlične zbog svojih vrhunskih pivarskih karakteristika i potencijala, zbog čega su im i otkupne cijene veće.  

fd
Obilazak pokusnih polja

Ovdje u pokusima imamo i tridesetak sorti pšenice od kojih svakako treba istaknuti sorte CelluleBasilio i Apache“, istaknuo je Ivan Ivković, tehnološki savjetnik u Axerealu.

Iako je ovo godina puna izazova i poteškoća, u ratarskoj proizvodnji ratari PPK-a ipak očekuju dobre rezultate u proizvodnji sjemenskog pivarskog ječma.

"Možda će nas godina iznenaditi i dati veće prinose, ali se nadamo da neće biti ispod prosjeka. Pod tom žitaricom imamo 450 hektara i sve je sjemenska proizvodnja, vjerujemo da ćemo i ove godine proizvesti kvalitetno sjeme i da ćemo svojim kooperantima osigurati dobar repromaterijal ze jesensku sjetvu", kaže Stjepan Lalić, tehnolog za proizvodnju u PPK Nova Gradiška.

Kristijan Trnka očekuje prinos oko 5 t/ha

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Trnka koje godinama uspješno surađuje s PPK-Nova Gradiška ove godine ima zasijano pivarskim ječmom 25 hektara.

"Ječam je solidan s obzirom na pomalo hirovitu sezonu od početka sjetve do sada. Najprije je bila sušna, sada često padaju kiše. Nadamo se da će žetve početi poslije 15 lipnja, očekujemo prinos oko 5 tona po hektaru", kaže Kristijan Trnka, kooperant PPK-a zadovoljan suradnjom s novogradiškom tvrtkom i u proizvodnji ječma i ostalih ratarskih kultura.

Proizvodnja ječma i slada uzdignuta je na visoku svjetsku razinu, istaknuo je Danko Vincetić, direktor PPK Nova Gradiška. Izrazio je zadovoljstvo što godinama uspješno surađuju s više stotina kooperanata koji uz pomoć stručnjaka i odličnu tehnologiju postižu vrhunske prinose u proizvodnji ječma:  

"Zadovoljni smo s tim što smo postigli proteklih dvadesetak godina. Sada imamo kooperaciju na 12,5 tisuća hektara, i prema našim predviđanjima osigurat ćemo dovoljno ozimih i jarih pivarskih ječmova za cjelogodišnje potrebe sestrinske tvrtke Slavonija slad."

Kada govorimo o craft sceni u Hrvatskoj, govorimo o pravim vrijednostima

I Vlado Bićanić, direktor tvornice slada Slavonija slad zadovoljan je onim što su zajedno s PPK-om, kooperantima i vrhunskim stručnjacima uradili posljednjih dvadesetak godina na podizanju proizvodnje i kvalitete pivarskih ječmova, a time i slada. Kaže da prema sadašnjem stanju u poljima pivarski ječmovi obećavaju, iako su nedavne oluje napravile malo štete u tim usjevima. U svakom slučaju, u predstojećoj žetvi očekuju da će osigurati dovoljne količine te žitarice s hrvatskih polja - oko 60 do 70 tisuća tona. Istaknuo je i jednu lijepu vijest. Ova tvrtka Slavonija slad lansirala je i jedan novi brand slada za craft pivovare:

"Želimo sudjelovati u toj novoj priči koja je preplavila Hrvatsku. Kada govorimo o craft sceni ne govorimo o količinama, o tisućama tona. To je priča o kvaliteti, o izvornosti, o pravim vrijednostima, u neku ruku i tradicionalnim vrijednostima. Godinu i pol dana radimo na ovome, s današnjim danom taj proizvod je ugledao svjetlo dana i on je u prodaji, za dva tjedna bit će spremna i web platforma za prodaju preko interneta. Veselimo se zato što je to jedna nova vrijednost, jer time obogaćujemo i upotpunjujemo pivarsku scenu u Hrvaskoj."

Upravo zbog tog novog branda Frederic Moulin, menadžer francuske grupacije Axereal Croatia, u sklopu koje uspješno djeluju sestrinske tvrtke PPK Nova Gradiška i Slavonija slad, ovogodišnje okupljanje kooperanata i poslovnih partnera nazvao je Dan ječma, slada i piva.

vf
Priznanja "Zlatni klas" najboljim proizvođačima pivarskog ječma

"Naša tvrtka Slavonija slad počela proizvoditi slad za opskrbu craft pivovara u Hrvatskoj, jer naša grupacija Axereal već ima dobra iskustva s ponudama slada craft pivovarama u Francuskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji i u Irskoj. Vjerujemo da će ta ponuda narasti i u Hrvatskoj gdje je trend proizvodnje craft piva u malim pivovarama u uzlaznom trendu", rekao je Moulin.   

Na Danu polja pivarskih ječmova uručena su i priznanja "Zlatni klas" najboljim proizvođačima pivarskog ječma: Damiru Maroševiću iz Čepina, Draganu Andrišeku iz Tominovca i Stjepanu Marjanoviću iz Nijemaca.


Fotoprilog


Tagovi

Dani pivarskog ječma Axereal Croatia Craft pivo Žetva ječma PPK Nova Gradiška Slavonija slad


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.


Partner

Axereal Croatia d.o.o.

Kralja Petra Svačića 17, 35400 Nova Gradiška, Hrvatska
tel: +385 (35) 361 444, fax: +385 (35) 362 507, e-mail: info.croatia@axereal.com web: http://www.axereal.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs