Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BASF
  • 25.02.2019. 13:30
  • Osječko-baranjska, Čepin

BASF: Prinos plus za profit plus - kako zaštititi usjev i povećati prihod

Kampanjom ''Prinos plus za profit plus", tvrtka BASF predstavila je proizvode za zaštitu bilja: Priaxor EC, Biathlon 4D, Medax Top, Opera Max, Duett Ultra, Caramba, Controlan, Opus Team, Dash HC…

Foto: Melita Berečić
  • 1.093
  • 105
  • 0

U srijedu je tvrtka BASF u čepinskom hotelu Zelenkrov predstavila inovativna poljoprivredna rješenja. Kampanjom naziva "Prinos plus za profit plus" nude mogućnost znatnog unaprjeđivanja poljoprivredne prakse i povećanja prihoda poljoprivrednicima koji rabe njihove proizvode za zaštitu usjeva.

Prihod = cijena proizvoda x prinos

Branko Zupančič, prodajni menadžer za Hrvatsku, Sloveniju i Hercegovinu, istaknuo je formulu: Prihod = cijena proizvoda x prinos, predstavio spomenutu kampanju i rekao da je bitno da ratari zaštite svoje usjeve pravim preparatima u pravo vrijeme jer će tada imati i veliki profit. Naglasio je da od 100% svih ulaganja kvalitetna zaštita bilja čini samo 10 do 15% ulaganja u te naveo inovativne i već etablirane proizvode tvrtke BASF: Priaxor EC, Biathlon 4D, Medax Top, Opera Max, Duett Ultra, Caramba, Controlan, Opus TeamDash HC

"BASF je dugi niz godina na našem tržištu. Istražujemo i razvijamo proizvode, a imamo u ponudi neke od najboljih formulacija i okvašivača. Novi fungicid Priaxor je inhibitor SDH i ima specifično djelovanje: ne samo da štiti biljku, nego ju i liječi što ga razlikuje od drugih. Također, može se koristiti dvaput, za razliku od ostalih sličnih proizvoda. Inovacija formulacije jest da se lijepi za list i ostaje na njemu pa nema gubitka ni greške u dozi'', rekao je Nikola Ettinger, tehnički menadžer tvrtke za Hrvatsku i Sloveniju govoreći o zaštiti strnih žita te ističući kako njihovi već etablirani standardni proizvodi, uz nove inovativne proizvode ne donose samo prinos, kao što je to uobičajeno, nego donose prinos plus.

Priaxor je inhibitor i ne samo da štiti biljku već ju i liječi, istaknuto je na predavanju

Todor Manilov, dr.sc. agr. gost predavač iz Bugarske, demonstrirao je primjenu EC formulacije koja se lijepi za list, ostaje na njemu pa osim što štiti biljku, neće zagaditi zemlju i okoliš.

HI Coat - bakterija koja se može nanositi na sjeme u doradi

O zaštiti soje govorio je Martin Androšević, prodajni predstavnik tvrtke za područje Slavonije. Podsjetio je da su se prvi herbicidi u soji počeli upotrebljavati davne 1971. godine te da od 2015. godine herbicid Corum osigurava čistu njivu i vrhunske prinose soje. Objasnio je tehnologiju zaštite soje i istaknuo četiri koraka za uspješnu proizvodnju te uljarice:

"Situacija je pod kontrolom kada se riješimo korova i tada možemo očekivati dobar prinos. BASF je sigurno perjanica što se tiče preparata, u prvom redu zemljišnih herbicida. Primjerice, Frontierx2 je odlična kombinacija za uskolisne i neke širokolisne korove, nezamjenjiv u borbi protiv rezistentnih korova. U tom segmentu novost je HI Coat, bakterija koja se može nanositi na sjeme u doradi, koja preživi do tri mjeseca i na taj način imamo sjeme već inokulirano bakterijom koje može raditi fiksaciju dušika iz zraka. Prednost je da se ne moramo koristiti dodatnim strojevima i ljudima, štedimo vrijeme te imamo sigurno i ravnomjerno nanesenu bakteriju.

Tu su i naši herbicidi poput Pulsara i Basagrana koji su već dugo na tržištu. Najbolje rješenje protiv ambrozije je Corum. Ambrozija limitira prinose pa kada riješimo ambroziju, uklonili smo i gotovo sve ostale korove. Herbicid Focus Ultra nezamjenjiv je kod djelovanja na uskolisne korove, osobito na sirak. Dodatna je prednost što je kod nekih konkurentnih sredstava došlo do rezistencije na te vrste korova, a Focus je još uvijek visoko djelotvoran te istovremeno nježan prema soji“, istaknuo je Androšević.

Suzbijanje korova i bolesti u uljaricama

Ante Rogić, također prodajni predstavnik BASF-a za Slavoniju, govorio je o zaštiti uljarica. Poseban je naglasak stavio na Pictor, proizvod koji od 2003. godine na tržištu pokazuje svoju učinkovitost posebice u stresnim uvjetima. Prema Rogićevim riječima, tim se fungicidom rješava širok spektar bolesti te poboljšava imunitet i produžava vegetacija čime dolazi do veće uljnosti biljaka i više se novca vrati proizvođačima. Govorio je i o herbicidu Butisanu te fungicidu Carambi, koji je ujedno regulator rasta uljane repice.

Borba protiv korova od Crnog mora do Jadrana

Todor Evtimov iz Bugarske, tehnički menadžer za regiju, član tima za istraživanje i razvoj u ovom dijelu Europe, naglasio je, između ostalog, da Biathlon 4D uz Dash djeluje na preko 180 vrsta korova. Pokazao je i fotografije korova koji se većinom dobro suzbijaju kada su u ranoj fazi.

"Divlja kamilica počinje rasti ranije nego ječam i nije joj potrebno toplije vrijeme pa zbog toga postaje prevelika ako se s tretiranjem čeka do travnja. Mak je također jako rasprostranjen od Crnog mora sve do Jadrana. Neki od dosadašnjih pripravaka ne djeluju kao nekad. Tu je i višegodišnji korov osjak. U današnjoj intenzivnoj poljoprivredi nije dovoljno imati obične fungicide i herbicide, nego treba paziti i na gnojivo i sortu, da ne dođe do polijeganja. Sinergijom dvaju tvari u Biathlonu 4D te uz obavezno dodani najbolji okvašivač - Dash HC,  dobiva se i bolji ulazak djelatnih tvari u korov što osigurava odličnu djelotvornost pripravka Biathlon 4D.

Medax Top - kontrola rasta za brzo djelovanje

Osim Cycocela 750 koji je već dugi niz godina na našem tržištu, predstavljamo novi regulator rasta Medax Top, novi standard u BASF-u kada je riječ o regulatoru rasta za brzo djelovanje u skoro svim vremenskim uvjetima. Cycocel se koristio rano kod niskih temperatura, a Medax nije ovisan o vremenskim prilikama'', naglasio je, između ostalog, Evtimov.

Poljoprivrednik Franjo Zetović jedan je od zadovoljnih korisnika BASF proizvoda

Sve rečeno na promociji svoju pravu vrijednost dokazuje u praksi. Poljoprivrednik Franjo Zetović iz Retkovaca jedan je od zadovoljnih korisnika. Rado je s nama podijelio svoje iskustvo:

"Nisam bio zadovoljan dosadašnjim sredstvima za zaštitu soje pa sam poslušao savjet Martina Androševića iz BASF-a i odlučio pokušati s Corumom. Sada sam prezadovoljan. Korov u soji mi je bio zaista velik, a ovaj preparat to je lako riješio. Zato ne odustajem od Coruma, ostajem pri njemu i ove godine", zadovoljno je zaključio Zetović.


Fotoprilog


Tagovi

BASF Zaštita žitarica Zaštita uljarica Herbicidi Priaxor Profit plus Herbicidi Fungicidi


Autorica

Melita Berečić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja obrađuje različite teme. Zaljubljenica je u prirodu i ekološku poljoprivredu.


Partner

BASF Croatia d.o.o.

Slavonska avenija 1b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 (0)1 60 00 027, e-mail: matea.basic@basf.com web: http://www.agro.basf.hr