Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bc Institut
  • 07.06.2017. 16:00

Bc Institut prezentirao adute za jesensku sjetvu

Brojni okupljeni poljoprivrednici imali su priliku vidjeti sorte u pokusu i na osnovu toga polako stvarati svoj stav i želje za iduću sjetvu. Očito je prema stanju usjeva da se radi o kvalitetnim pšenicama, ječmovima, zobi, piru i tritikaleu!

  • 2.049
  • 145
  • 0

Brojni okupljeni poljoprivrednici imali su priliku vidjeti sorte strnih žitarica u pokusu i na osnovu toga polako stvarati svoj stav i želje za iduću sjetvu. Očito je prema stanju usjeva da se radi o kvalitetnim pšenicama, tritikalu, ječmovima, zobi i piru.

Nakon pozdravnih riječi predsjednika Uprave, dr.sc. Ivice Ikića, oplemenjivač Marko Maričević, mag.ing. proveo nas je kroz pokusna polja pšenice ove hrvatske sjemenarske kuće. U pokusu na parceli OPG Perković u Starom Topolju u Brodsko-posavskoj županiji, upoznao nas je s karakteristikama ozmih pšenica BC Anice, BC Mandice, BC Lorene, ozimog tritikala BC Gorana kao i preostalih kultura strnih žitarica, s posebnim osvrtom na dva nova ozima ječma BC Srećko i BC Gospodar. BC Anica je najbolja pšenica u regiji i njome se posebno ponose.

Stanje usjeva jasno pokazuje da je riječ o kvalitetnim sortama

Dr.sc. Katarina Jukić istaknula je kako je BC Anica dala na pokusu na OPG Rončević u Vinkovcima urod od 9.8 t/ha. Pohvalili su i sortu BC Mandica koja je najrodnija hrvatska sorta, a koja je u Međimurju, u pokusu Savjetodavne službe ostvarila urod veći od 11 t/ha i tako pobijedila preostale sorte svih drugih oplemenjivačkih kuća u pokusu.

Kukuruzi BC čak i na Azorima

Dr.sc. Jukić provela je okupljene goste i kroz povijest Bc Instituta koji ove godine slavi 120 godina postojanja. Istaknula je kako u Bc Institutu davne 1947. godine započeo oplemenjivački program kukuruza i ozime pšenice, te kako je 1961. godine priznat prvi hibrid kukuruza BC590., dok je prva sorta ozime pšenice Vuka priznata 1964. godine. Svi se još uvijek sjećaju i dobro poznatih ozimih pšenica Zlatna dolina i Sana, koje su obilježile značajna dio Bc povijesti. Napomenula je kako su kreacije Bc Instituta danas zastupljene na ukupno 18 tržišta diljem svijeta, a zanimljiva činjenica je da se kukuruza BC678 sije čak na Azorskim otocima koji se nalaze u Atlanskom oceanu.

BC Opsesija i Ljepotica

U pregledu sorti pšenice zadržali smo se i kod BC Darije koju odlikuje i urod i kvaliteta, kako je rekla Jukić, te je prošle godine na VUPIK-u dala 9.6 t/ha. Svakako su zanimljive i dvije nove sorte BC Opsesija i BC Ljepotica od kojih se puno očekuje u budućnosti.

Najtraženiji tritikale BC Goran

Ivan Živković, dipl.ing. kratko nas je podsjetio na sortu tritikala BC Goran koji je najtraženiji i najrašireniji tritikale u RH, kao i na BC Ranko, a iznijeo je i detalje o višerednim i dvorednim sortama ječma. Favorit nam je svima dobro poznat, no istaknuo je i novu sortu višerednog ječma BC Srećko. Dvoredni ječam BC Gospodar prilično je zanimljiv, jer je vegetacijski raniji i prilagođen sušnim uvjetima. Okupljenim poljoprivrednicima u sali "Vuković" u Sikirevcima predstavio je i prodajni program zobi, pira i jarih kultura.

Sve veće površine pod uljaricama

Kada je u pitanju Bc Institut, velika novost je prodajni program uljarica. Tomislav Ivanušić, dipl. ing. upoznao nas je o suradnji s poznatom francuskom sjemenskom kućom Caussade semences koja je vrlo uspješna na programu uljane repice i suncokreta. Na osnovu spomenute suradnje, Bc Institut će od ove godine svoju ponudu obgatiti sa dva hibrida uljane repice Memori i Sirtaki, dok su hibridi suncokreta Durban, Imeria i Marbella već ove sezone bili u prodaji. Također je postavljena i široka mreža pokusa sa spomenuta tri suncokretima, a u pokus su uključena i još dodatna četiri čije rezultate očekujemo u budućnosti.

Predstavljeni su i novi aduti Bc Instituta

U suradnji s Agronomskim fakultetom iz Zagreba i Società Italiana Sementi, Bc Institut radi i programu soje. Poseban naglasak stavljen je na sorte soje Pedro, Ascasubi i Bahia koje uz nižu normu sjetve ostavaruju znatno veće urode od preostalih sorti soje prisutnih na tržištu RH.

Inače, valja podsjetiti da je Bc institut jedina privatna oplemenjivačka, hrvatska kuća. U toj tvrtki ističu kako je vizija Bc Instituta biti moderna i učinkovita oplemenjivačka i sjemenarska tvrtka koja stvara vlastite kultivare ratarskog bilja, proizvodi i distribuira visokokvalitetno sjeme svojih kreacija, te pridonosi poboljšanju poljoprivredne proizvodnje i kvaliteti života svojih potrošača.

Bc Institut odgovara svim zahtjevima tržišta

Misija Bc Instituta je graditi i održavati dugoročne odnose s partnerima i potrošačima nudeći im originalne proizvode i usluge prilagođene njihovim individualnim potrebama. Bc Institut implementiranjem znanstvenih dostignuća i metoda u razvoju novih proizvoda želi odgovoriti svim zahtjevima tržišta, a prepoznavanjem novih poslovnih mogućnosti i tržišnih trendova, te razvijanjem ljudskoga potencijala osigurati stabilnost poslovanja, ističu u Bc Institutu. Tvrtka ima pogone za doradu sjemena u svom sjedištu u Rugvici, te u Slatini, ali i tvrtke Bc Agroslavonija u Osijeku, ali i predstavništvo u Koprivnici. U inozemstvu imaju svoje tvrtke u BiH, Srbiji i u Turskoj.


Fotoprilog


Tagovi

Bc Institut Ivica Ikić Katarina Jukić Pokusna polja


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/