Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita usjeva
  • 02.01.2023. 09:00

Blaga zima nikako ne pogoduje strnim žitaricama - zaštita je obavezna

Toplo vrijeme i golomrazice nas prate i početkom zime, ne pamti se topliji decembar, što nikako ne pogoduje ozimim kulturama.

Foto: Aleksandar Nestorović
  • 158
  • 49
  • 1

Neuobičajeno topla jesen dovela je već ubrzo nakon nicanja strnih žita probleme na usjevima. Toplo i suho vrijeme te nešto ranija sjetva uslovili su pojavu cikada, što je rijedak slučaj za to doba godine, koji su pored lisnih vaši prenosioci - vektori virusnih oboljenja. Ovakve prilike ubrzale su rast i razvoj ozimih usjeva što nije dobro jer u zimu bez snijega ulaze u poodmakloj fazi.

Nakon sušnog perioda nastupio je vlažni što je pogodovalo razvoju virusnih oboljenja i drugih patogena. Toplo vrijeme i golomrazice nas prate i početkom zime, ne pamti se topliji decembar, što nikako ne pogoduje ovim kulturama.

Razvoj bolesti

Obilje vlage i visoke temperature pogoduju razvoj bolesti i pojavi insekata. Slika s terena pokazuje da se na mnogim parcelama voda zadržava i da je zemljište prezasićeno te je ne može usvojiti.

Za očekivati je i pojavu većeg broja oboljenja

U Posavini i Semberiji na pojedinim parcelama primijećeno je virusno oboljenje žuta patuljavost ječma te gljivično mrežasta pjegavost lista koju takođe izaziva visoka vlažnost zemljišta i vazduha te prohladne noći. S obzirom na veoma skupu jesensku sjetvu mnogi poljoprivredni proizvođači su bili primorani sijati merkantilnu zrno umjesto deklarisanog sjemena što je uslijed povoljnih vremenskih uslova i dovelo do pojave bolesti i insekata u ovako preuranjenoj fazi.

Keran: Hibridi za intenzivnu proizvodnju, stara sjemena za turiste

Ono što je prva i osnovna preporuka primjena plodoreda, upotreba deklarisanog i tretiranog sjemena te neizostavne sve mjere zaštite bilja. Ove godine je za očekivati i pojavu većeg broja oboljenja s obzirom na ogromnu količinu posijanog merkantilnog zrna. Imajući to u vidu ratari ne bi trebali izostaviti niti jednu fazu zaštite bilja.

Fungicidni tretmani

Ozbiljni i veliki poljoprivredni proizvođači već odavno primjenjuju dva fungicidna tretmana i to: u fazi intenzivnog porasta i u fazi cvjetanja, pored već ustaljene zaštite od insekata i korova. Ukoliko se ne obave za očekivati je znatno niži prinos.

Izostaviti bilo koji tretman veliki je rizik s obzirom na sva ostala finansijaska ulaganja u startu. Štednja na agrotehničkim mjerama može da nas košta iznosa ukupnog roda.

Takođe, niska noćna, a visoka dnevna temperatura, odnosno temperaturna kolebanja nisu poželjna za ove ozime usjeve. Na parcelama gdje je sjetva obavljena nešto kasnije usjevi su u dobrom stanju dobroj kondiciji.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Ozimi Posavina Semberija Deklarisano sjeme Merkantilno zrno


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]